JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Νικόλαος Ευαγγελάτος - Ο άνθρωπος που ανέβασε την ελληνική δημοσιογραφία


(nil): AL BANDY (al.bandy(@)freemail.gr)
Ημερομηνία: Τετ 15 Οκτ 2003 - 16:34:44 EEST

Τον τελευταίο καιρό η Έβελυν έχει πυκνώσει τα αφιερώματα για τις μεγάλες μορφές που άλλαξαν ριζικά την ιστορία της ανθρωπότητας: Μαξ Πλανκ, Τζέιμς Μάξγουελ, Καρλ Μαρξ, Νίκολα Τέσλα. Σαφώς επηρεασμένος από τη διάθεσή της να αποδώσει τιμές στις τεράστιες αυτές προσωπικότητες αποφάσισα να κινηθώ στο ίδιο πλαίσιο.

Θα διαβάσετε παρακάτω ένα αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες δημοσιογράφους: Το Νίκο Ευαγγελάτο.

Ότι και να πει κανείς για τον Νίκο Ευαγγελάτο είναι λίγο. Από νωρίς ενδιαφέρθηκε για την έγγυρη και αξιόπιστη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού. Είχε ανέκαθεν την ικανότητα να ξεχωρίζει τα θέματα που είχαν αξία από τα υπόλοιπα και να τα παρουσιάζει με τον πιο αντικειμενικό τρόπο. Γριές που ξεμαλλιάζονταν, άνθρωποι που έκλαιγαν μπροστά στις κάμερες, ανθρώπινος πόνος είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα περιπτώσεων που παρέλασαν από τα παράθυρα της αλήθειας του Ευαγγελάτου.

Την εποχή που ασόβαροι δημοσιογράφοι σε κρατικά κανάλια ασχολούνταν με ασήμαντα θέματα όπως η εξωτερική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος στις επάλξεις της έγγυρης δημοσιογραφίας ενημέρωνε τον κόσμο χωρίς ίχνος διάθεσης να πουλήσει και να εμπορευματοποιήσει καταστάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω το περίφημο «Δράμα της Τζούλιας Παπαδημητρίου» γυναίκας του Τόλη Βοσκόπουλου. Ένα θέμα που ενδιέφερε άμεσα το ελληνικό κοινό. Δεν πειράζει που δημοσιογράφοι την έστηναν έξω από το σχολείο του παιδιού τους και προσπαθούσαν να του αποσπάσουν πληροφορίες για την πολυσυζητημένη σχέση. Τι σημασία έχει αν το παιδί κατέληξε να έχει ψυχολογικά προβλήματα; Σημασία έχει ότι τελικά το τηλεοπτικό κοινό ενημερώθηκε για ένα θέμα μείζωνος εθνικής σημασίας από πρώτο χέρι.

Λίγα χρόνια μετά έγινε η μεγάλη επανάσταση των reality τηλεπαιχνιδιών: big brother, φάρμα, bar και άλλα. Το κανάλι του Νίκου δεν έδειξε τότε μια τέτοια εκπομπή. Ο Νίκος χωρίς ίχνος διάθεσης να χτυπήσει τον ανταγωνισμό, αλλά καθαρά για να προστατέψει το επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης διοργάνωσε μεγάλη εκστρατεία κατά του trash TV, κατά των τηλεσκουπιδιών όπως τα αποκαλούσε.
Κάλεσε ειδικούς στα περίφημα παράθυρα που ανέλυαν το φαινόμενο του trash TV.
Τον έβλεπες: ίδρωνε, μάτωνε, αγωνιζόταν, έδινε και την καρδιά του την ίδια προκυμένου ο ελληνικός λαός να γλιτώσει από την επερχόμενη λαίλαπα: το trash tv

Λίγα χρόνια μετά παντρεύτηκε την Τατιάνα Στεφανίδου. Έναν άνθρωπο που σήμερα παρουσιάζει μια από τις πιο ποιοτικές εκπομπές της σημερινής τηλεόρασης. Πραγματικά ενδιαφέρουσα ενημέρωση. Πριν από λίγες μέρες σε μια εκπομπή η Τατιάνα είχε πάει έξω από το σπίτι της Μενεγάκη και άνοιγε τα σκουπίδια που είχε πετάξει η οικογένειά της τελευταίας. Άνοιγε τη σακούλα, έψαχνε... και εύρισκε μεταχειρισμένες (χεσμένες) πάνες του μωρού, σερβιέτες, κουτιά από γάλα και άλλα πράγματα που ενδιέφεραν το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό.

Κάποιοι κακοήθεις αμφισβήτησαν το ποιόν της εκπομπής της Τατιάνας. Είπαν ότι πρόκυτε για trash TV, για ένα ακόμα τηλεσκουπίδι. Μάλιστα το θράσος αυτών των αχρείων έφτασε σε τέτοιο βαθμό που εξέφρασαν μομφή και για το Νίκο Ευαγγελάτο:
«Βρε παπάρι, τόσο καιρό σε έπνιγε το δίκιο σου και στρεφόσουν κατά των τηλεσκουπιδιών και τώρα η ίδια η γυναίκα σου παρουσιάζει τη χείριστη μορφή trash εκπομπής; Που είναι τώτα το δημοσιογραφικό σου δαιμόνιο κατά των τηλεσκουπιδιών; Που είναι ιερός αγώνας που έκανες τότε; Τα κονομάς και εσύ τώρα από το trash TV και ΓΛΥΦΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΕΦΤΥΝΕΣ;» τον συκοφαντούσαν.

Ευτυχώς τα παραπάνω δε ελέχθησαν ποτέ δημόσια. Άτομα που σκέφτοντε με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν θέση στην ελληνική τηλεόραση. Ευτυχώς!!! Όσοι εμφανίστηκαν στα παράθυρα του Ευαγγελάτου είχαν το επίπεδο να καταλάβουν ΚΑΙ ότι η εκπομπή της Τατιάνας είναι ποιοτική αλλά ΚΑΙ ότι δεν υπάρχει καμιά εσωτερική ασυνέπεια στη συμπεριφορά του Ευαγγελάτου.

Ο Νίκος Ευαγγελάτος συνεχίζει και σήμερα να παράγει δημιουργικό έργο στο χώρο της δημοσιογραφίας, μακρυά από συμφέροντα, κιτρινισμούς, οικονομικά ωφέλη και εμπάθειες. Ένα έργο που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της δημοσιογραφίας και εκτείνεται και σε άλλους χώρους όπως τον δικαστικό, τον ανακριτικό και τον εισαγγελικό.
 Με μοναδικό κριτήριο την έγγυρη ενημέρωση του κοινού αυτός ο γίγαντας της ελληνικής και παγκόσμιας δημοσιογραφίας αγωνίζεται ακούραστα εως τον τελικό θρίαμβο της ποιοτικής τηλεόρασης.

ΥΓ
Πέρασε και η ώρα γαμώτο και δεν προλαβαίνει να πάρει το αεροπλάνο να πάει να παραλάβει το βραβείο πούλιτζερ.

____________________________________________________________________
http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.

--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου