JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Άστρα και ζώδια για το 2004


(nil): AL BANDY (al.bandy(@)freemail.gr)
Ημερομηνία: Παρ 02 Ιαν 2004 - 12:49:21 EET

Τι συνέβη φέτος στη λίστα; Θυμάμαι πιο παλιά στην αλλαγή του χρόνου κάποιοι (τον Παλλά θυμάμαι) έστελναν τα λεγόμενα χεσίματα για τη χρονιά που πέρασε. Τώρα τίποτα.

Σαν καινούργιο μέλος αφιερώνω τα παρακάτω στους αστρολόγους.

Θυμάμαι κάποτε που έπεσε στα χέρια μου ένα πρόγραμμα για υπολογιστή που περιείχε χάρτες του ουρανού. Το αστρονομικό αυτό πρόγραμμα λεγόταν Serius Astronomy Starfinder. Είχε διάφορα πράγματα μέσα. Του έδινες σε ποιο πόλη της γης ήσουνα και τι ώρα ήταν και σου έδειχνε μια ακριβή εικόνα του ουρανού. Έβγαινες στο μπαλκόνι και το επιβεβαίωνες. Έδειχνε επίσης και την πορεία του ήλιου ανάμεσα στους αστερισμούς για κάθε ημερομηνία με ακρίβεια ημέρας.
Είπα να βάλω αρχές Οκτωβρίου που είχα γεννηθεί και να επιβεβαιώσω το ότι ο ήλιος είναι όντως στον αστερισμό του ζυγού.

Έλα όμως που ο ήλιος ήταν στον αστερισμό του Λέοντα!!!
Κάτι πήγαινε στραβά. Το έψαξα, ρώτησα και έμαθα.

Ιδού λοιπόν:

Τα ζώδια είχαν οριστεί χιλιάδες χρόνια πριν. Την εποχή εκείνη, στις αρχές του Οκτώβρη ο ήλιος ήταν πράγματι στον αστερισμό του ζυγού. Υπήρχαν όμως μικρές ολισθήσεις. Δηλαδή κάθε χρονιά ο ήλιος δεν έπεφτε ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε πέσει την προηγούμενη χρονιά. Το προσθετικό αποτέλεσμα μετα από τόσα χρονια είναι το να έχει δημιουργηθεί μια διαφορά της τάξης του ενάμιση περίπου μήνα.
Έτσι όλα τα ζώδια δεν είναι όπως τα δίνουν οι αστρολόγοι. Στην πραγματικότητα είναι ένα με δύο ζώδια πριν.

Ίσως θυμάστε κάποτε που είχαν βγει οι βρετανοί αστρονόμοι και είχαν μιλήσει για το ζώδιο του Οφιούχου. Στην πραγματικότητα είχαν πει 2 πράγματα:
Το πρωτο ήταν ότι ο ήλιος κάποιες μέρες βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου και άρα πρόκυτε για αληθινό ζώδιο.
Το δεύτερο ήταν το ότι έτσι κι αλλιώς (ανεξάρτητα δηλαδή από το αν θα εισαχθεί ο Οφιούχος ως νέο ζώδιο) τα ζώδια είναι κακώς ορισμένα και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Έλεγαν δηλαδή αυτά που γράφω πιο πάνω για την ολίσθηση που είχε σαν αποτέλεσμα το να βρίσκεται ο ήλιος στις αρχές Οκτώβρη στον Λέοντα και όχι στο ζυγό.

Ο κόσμος και κυρίως οι δημοσιογράφοι δεν κατάλαβαν το πρώτο και έδωσαν έμφαση στο δεύτερο: το νέο ζώδιο του Οφιούχου.

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πόσο καραγκιόζηδες είναι οι αστρολόγοι. Σου λένε «έχεις γεννηθεί τότε; Επειδή ο ήλιος εκέινη τη στιγμή είναι μπροστά από τον τάδε αστερισμό, άρα έχεις τα τάδε χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τον αστερισμό».

Εκείνη τη στιγμή όμως ό ήλιος δεν είναι στον αστερισμό που λένε οι αστρολόγοι. Είναι μπροστά από άλλο αστερισμό. Άρα;
Άρα είναι καραγκιόζηδες!

Τώρα θα μου πεις «Εντάξει όλα αυτά. Αλλά αν δεν υπήρχαν οι ολισθήσεις, και ο ήλιος ήταν πράγματι στο ζυγό στις αρχές Οκτώβρη, τότε τα ζώδια και οι προβλέψεις θα ήταν σοβαρά πράγματα;»
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Τι σχέση έχει η θέση του ήλιου σε σχέση με κάποιους αστερισμούς που πήραν ένα όνομα; Είναι αυτό επιχείρημα; Καμία υπόσταση δεν υπάρχει στην αστρολογία.
Όσο κι αν δειχνει προφανές αυτό, φαίνεται τελικά ότι είναι δύσκολο να το καταλάβουν όσοι πιστεύουν στα ζώδια. Είπα λοιπόν να αναφέρω το ότι τα ζώδια δεν έχουν τις ημερομηνίες που δίνουν οι αστρολόγοι μπας και πειστούν οι αφελείς.

Θα μπορούσα να πω κι αλλα πολλά για το τι είναι ακριβώς οι αστερισμοί. Ότι δηλαδή είναι κάτι φαινομενικό που θα άλλαζε αν κάποιος παρατηρούσε τα άστρα από διαφορετική μεριά του σύμπαντος. Αλλά αυτοί που θα το καταλάβουν, έτσι και αλλιώς δεν πιστεύουν στα ζώδια, οπότε δε θα προσφέρει κάτι μια τέτοια κουβέντα.

Προτιμώ να ασχοληθώ με ένα άλλο σχετικό θέμα.

Τα ζώδια κάνουν πλόυσιους κάποιους. Αυτοί που λένε τα ζώδια στην τηλεόραση είναι πλούσιοι. Και ερωτώ: Αν εγώ ανακατέψω νεράκι με ζάχαρη, το συσκευάσω και το πουλήσω σα φάρμακο, θα πάω φυλακή γιατι κοροιδεύω τον κόσμο. Κι ας μην κάνει κακό σε κανένα το ζαχαρόνερο μου.

Οι αστρολόγοι που βγάζουν λεφτά κάνοντας ακριβώς το ίδιο ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ; Γιατί δεν παρεμβαίνει ένας εισαγγελέας να τους μαζέψει; Τι κάνει η πολιτεία για αυτή την κοροιδία;
Γιατί κάθε γαμημένο κανάλι και κάθε γαμημένο έντυπο έχει και τον αστρολόγο του;
Προφανώς γιατί υπάρχει οικονομικό συμφέρον στη μέση.

Το ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον είναι δεδομένο. Όποιος πιστεύει το αντίθετο ας προβλέψει το αποτέλεσμα ενός ζαριού 20 φορές.

Και για να μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν 2 ειδών άνθρωποι που ασχολούνται με τα ζώδια.
1)Αυτοί που είναι αφελείς και τα πιστεύουν και καμιά φορά πληρώνουν λεφτά για μια πρόβλεψη.
2) Αυτοί που κερδίζουν λεφτά από τα ζώδια.

Εγώ βρίζω τους δεύτερους. Οι πρώτοι είναι θύματα των δεύτερων.

Μια που ξεκίνησα το θέμα να πω και δυο λόγια για τους αστρολόγους της αρχαιότητας, τους παρατηρητές του ουρανού.

Οι πρώτοι αστρολόγοι δεν ήταν ασόβαροι. Ήταν άνθρωποι που κατέγραφαν τις θέσεις και τις κινήσεις των άστρων. Ήταν οι πρώτοι αστρονόμοι. Η γνώση όμως τότε καθώς και η επιστημονική δεοντολογία δεν είχαν αναπτυχθεί όπως έχει γίνει σήμερα. Έτσι κάποιοι (οι λιγότερο ορθολογιστές εκείνης τις εποχής) προσπάθησαν να κάνουν κάποιων ειδών προβλέψεις για το μέλλον.
Παρατήρησαν πχ ότι όταν εμφανίζεται ο αστερισμός Υάδες φέρνει πάντα βροχή. Έτσι έκαναν μια πρόβλεψη για το μέλλον. Προέβλεψαν τη βροχή και θεώρησαν τις Υάδες υπέυθυνες για αυτό. Στην πραγματικότητα οι Υάδες εμφανίζονται το Σεπτέμβριο, την ίδια εποχή που εμφανίζονατι και τα πρωτοβρόχια. Είχε μια «υπόσταση» λοιπόν η πρόβλεψη. Και η βροχή και οι Υάδες ήταν αποτέλεσμα του Σεπτέμβρη. Οι άνθρωποι με τις λιγοστές γνώσεις τους θεώρησαν τις Υάδες υπεύθυνες.
Έ νομίζω ότι για τα δεδομένα της τότε εποχής, δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει για κάτι τέτοιο!
Κάπως έτσι ξεκίνησε η φάση. Κοντά στους σοβαρούς παρατηρητές του ουρανού μπήκαν και κάποιοι άλλοι και τελικά άρχισαν να προστίθονται και ασόβαροι. Άνθρωποι που θα μας πούνε αν θα βγάλουμε χρήματα και αν θα έχουμε επιτυχία στον έρωτα βλέποντας τα άστρα (ή κάτι αντίστοιχο). Όλοι δυστυχώς έφεραν τον τίτλο του αστρολόγου. Μέσα σε ένα τσουβάλι μπήκαν όλοι, σοβαροί και ασόβαροι.

Με τον καιρό άρχισαν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Νεύτωνας, Γαλιλαίος, Κέπλερ, Κοπέρνικος, Πτολεμέος και άλλοι με το έργο τους έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Οι σοβαροί έγιναν αστρονόμοι αφήνοντας τον χαρακτηρισμό των αστρολόγων στους ασόβαρους.
Έτσι πριν από χιλιάδες χρόνια, το να είσαι αστρολόγος δε σήμαινε ότι είσαι και ασόβαρος. Το να είσαι σήμερα αστρολόγος είναι ισοδύναμο του τσαρλατάνου και του απατεώνα.

Παρόμοια πορεία με αυτή των αστρολόγων-αστρονόμων έχουν και οι αλχημιστές-χημικοί. Κάποτε το να είσαι αλχημιστής δεν ήταν απαραίτητα κακό. Ο μέγας Νεύτωνας, η μεγαλύτερη ιδιοφυία που πάτησε στη γη, ήταν αλχημιστής. Επιστράτευσε το ασύγκριτο ταλέντο του για να δει επιστημονικά αν αυτά που έψαχναν οι αλχημιστές ήταν ρεαλιστικά. Τι πνεύμα αναζήτησης θα ήταν αν δεν το έκανε;
Σήμερα όμως ο διαχωρισμός έγινε και ότι σοβαρό από την τότε αλχημεία εντάσσεται σήμερα στη χημεία. Όσοι παρέμειναν αλχημιστές είναι πλέον τσαρλατάνοι.

Το να είχες μορφή πιθήκου πριν από χιλιάδες χρόνια δε σήμαινε ότι ήσουν ον χωρίς νοημοσύνη και χωρίς προοπτική. Το να έχεις μορφή πιθήκου σήμερα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τη διανοητική σου εξέλιξή σου.

 Βίοι παράλληλοι λοιπόν για αστρολογία-αστρονομία και αλχημεία-χημεία. Όχι τελείως όμως. Γιατί οι αλχημιστές σήμερα δεν έχουν κανένα κύρος. Αντίθετα οι αστρολόγοι, στα μάτια του πλήθους διατηρούν τα πρωτεία. Γίνονται πλούσιοι. Βγαίνουν ευθέως και αντιμιλάνε σε αστρονόμους. Κάνουν προπαγάνδα. Διαφημίζονται παντού. Προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Ακούγονται συνεχώς, σε αντίθεση με τους σοβαρούς που δεν ασχολούνται με την ενημέρωση του κόσμου.
Είχε βγει στην τηλεόραση μια που δήλωνε μελλοντολόγος και έκανε και ιατρικές διαγνώσεις. Όταν της είπαν ότι δεν είναι γιατρός και δε θα έπρεπε να το κάνει απάντησε: «Μα δε θεραπεύω. Εγώ απλά κάνω διαγνώσεις γιατί βλέπω το μέλλον». Ακουσον άκουσον.

Να γιατί εγώ τουλάχιστο τρελαίνομαι όταν βλέπω τους ασόβαρους μπροστά μου.

Και μετά λέμε ότι οι Έλληνες είμαστε ο πιο έξυπνος λαός. Αν πράγματι ήμασταν, οι αστρολόγοι και τα μέντιουμ θα ήταν φυλακή, δε θα υπήρχαν ριάλιτι στην τηλεόραση και βέβαια δε εμφανίζαμε το πρώτο και χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα του ηλιθίου: ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ Ο ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟ ΛΑΟΣ.

Άντε να κλείσω και με 2 ρατσιστικά

- Γιατί στους γάμους των αραπάδων βάζουν ένα κουβά σκατά έξω από την εκκλησία;
- Για να μην πηγαίνουν οι μύγες στη νύφη.

- Γιατί τα φέρετρα των αραπάδων έχουν 2 χερούλια;
- Όλοι οι σκουπιδοτενεκέδες έχουν 2 χερούλια.

Λίγα λεφτά και πολύ υγεία εύχομαι για το 2004.

____________________________________________________________________
http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.

--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Σύντομα, τουλάχιστον ρίξτε μια δίκαιη ματιά στον πιγκουίνο.
Κι αν ακόμα δε σας αρέσει, δεν πειράζει: γι' αυτό είμαι εγώ αφεντικό.
Απλά τα ξέρω καλύτερα από εσάς.
		Linus "τι, εγώ αλαζόνας;" Torvalds, στο c.o.l.advocacy
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου