JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: προτυπα....


(nil): Suspect (suspect(@)freemail.gr)
Ημερομηνία: Δευ 22 Μαρ 2004 - 14:27:54 EET

Τα παραμύθια με ηρωίδες τη Σταχτοπούτα, την Ωραία Κοιμωμένη και τη Χιονάτη δημιουργούν στα παιδιά λανθασμένα και επικίνδυνα πρότυπα με το σύμπερασμα που εξάγεται από αυτά ότι η «ομορφιά και μόνο αμείβεται».
Σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανών κοινωνιολόγων, οι ιστορίες αυτές περιέχουν καταστρεπτικά στερεότυπα, τα οποία μπορεί να αποβούν επικίνδυνα, δημιουργώντας εντυπωσιακά σεξουαλικά σύμβολα, που περιλαμβάνονται και σε πολλά δημοφιλή μουσικά βίντεοκλιπ.
Οι γονείς δεν είναι ανάγκη να πετάξουν τα συγκεκριμένα βιβλία, αλλά επιβάλλεται να συζητούν με τα παιδιά τους χαρακτήρες και τα κόλπα των ηρώων των παραμυθιών και να σκεφτούν σοβαρά πώς θα πουν στις κόρες τους να μην επιδιώκουν την ομορφιά έναντι οποιουδήποτε τιμήματος και σε βάρος της εκπαίδευσής τους και της σταδιοδρομίας τους.
Οι ερευνητές παράλληλα συγχαίρουν τους δημιουργούς και τους εμπνευστές της παιδικής ταινίας Σρεκ, στην οποία μια πανέμορφη κοπέλα ζει ευτυχισμένη ακόμα και όταν την μεταμορφώνουν σε δράκο.
Η Λιζ Γκρόερχολζ, επίκουρος καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Περντιού της Ιντιάνα, δηλώνει ότι τα παραμύθια, όπως η Χιονάτη και οι επτά νάνοι και η Σταχτοπούτα, επικεντρώνονται στην εξωτερική εμφάνιση των πρωταγωνιστριών τους και μόνο.
«Από τις πολύ μικρές ηλικίες τα κορίτσια διαβάζουν παραμύθια για πριγκίπισσες που έγιναν πλούσιες και ευτυχισμένες απλά και μόνο γιατί ήταν όμορφες. Αυτό είναι ένα μήνυμα που περνά στον εγκέφαλο των νεαρών γυναικών, οι οποίες εκτιμούν ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας εκτός κι αν είναι όμορφες. Με δύο κόρες ηλικίας 9 και 11 χρόνων είμαι πολλή ανήσυχη για τα μηνύματα που τους διοχετεύω. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να αποκομίσουν την εντύπωση ότι αξίζουν μόνο εάν είναι όμορφες» τονίζει η δόκτωρ Γκρόερχολζ.
Η Γκρόερχολζ σε συνεργασία με την Λόρι Μπέικερ Σπέρι από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ιλινόι μελέτησαν 168 παραμύθια για νεράιδες που γράφτηκαν από το 1800 και μετά από τους αδελφούς Γκριμ. Σχεδόν όλα αναφέρονται στη φυσική ομορφιά των ηρωίδων τους με περίπου 14 αναφορές στην ομορφιά σε κάθε ιστορία.
Μια στις πέντε ιστορίες συνδέει την ασχήμια με το κακό και το απεχθές. Τα πέντε πιο δημοφιλή παραμύθια είναι η «Σταχτοπούτα», η «Χιονάτη», η «Ωραία Κοιμωμένη», η «Κοκκινοσκουφίτσα» και «Χάνσελ και Γκρέτελ». Η έρευνα των δύο καθηγητριών δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Gender and Society.
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

--
http://sotirisnet.freepage.gr Aς μιλησουμε για ποδοσφαιρο: http://www.soccerforum.gr
____________________________________________________________________
http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.
--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Γελάει τελευταίος όποιος δεν κατάλαβε το ανέκδοτο.
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου