JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: «Ενας ανώνυμος δωρητής του καλού...»


(nil): Nikos Tsekhs (ntsekhs(@)gmail.com)
Ημερομηνία: Σαβ 14 Μαΐ 2005 - 00:49:30 EEST

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ, που πέθανε στις 8 Αυγούστου του 2003 στην αγαπημένη του Πύλο, στην Πελοπόννησο, έφυγε με μιαν επιθυμία που την ήξεραν δύο μόνον άνθρωποι, η σύντροφός του Ελένη και ο καθηγητής ανατομικής Νίκος Παπαδόπουλος: να χαθεί, να εξαφανιστεί. «Να σκορπιστώ -έλεγε- στο πουθενά».

ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ πριν, άνοιξη του 1986, είχε εμφανιστεί στο γραφείο του αείμνηστου καθηγητή ανατομικής Ιωάννης Βλάχου και εξέφρασε για πρώτη φορά την επιθυμία του να γίνει δωρητής σώματος. Ηθελε, προτού εξαφανιστεί, να παραδώσει το σώμα του στους φοιτητές της Ιατρικής (τα νέα παιδιά, που πάντα λάτρευε και ήταν κοντά τους ) για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

ΠΡΟΤΟΥ ΠΑΡΕΙ τη μεγάλη του απόφαση, ο Αντώνης Σαμαράκης, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έγινε φοιτητής της Ιατρικής. Εφευγε κρυφά από την Ελενίτσα του και πήγαινε στο Γουδί για να παρακολουθήσει μάθημα ανατομίας. Καθόταν πάντα στην ίδια θέση, που προχθές, σε μια σεμνή εκδήλωση που έγινε εκεί προς τιμήν του (λεπτομέρειές της σε άλλες μας σελίδες) έμεινε κενή, με ένα κίτρινο τριαντάφυλλο επάνω στο έδρανο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ το μάθημα της ανατομίας, πήρε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Και διαπίστωσε, βεβαίως, ότι τα ανατομεία δεν είναι οι κατακόμβες όπου στοιβάζονται φοβερά και τρομερά πτώματα, όπως πιστεύουν αρκετοί και ότι, όπως μας είπε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια, διευθύντρια στο εργαστήριο ανατομίας Σοφία Αναγνωστοπούλου, το σώμα επάνω στο οποίο δουλεύουν οι φοιτητές δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που όλοι ξέραμε.

ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ στ' αλήθεια, ξέραμε τον Αντώνη; Εμένα, ομολογώ, με εξέπληξε η απόφασή του. Οπως είπε στην εκδήλωση ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Σεραφείμ Φυντανίδης, ο κυρ-Αντώνης θα μπορούσε να είχε κηδεία μεγαλόπρεπη, δημοσία δαπάνη βεβαίως. Ολα τα κανάλια θα 'ταν εκεί. Θα συνωστίζονταν οι επίσημοι μπροστά στις κάμερες για να κάνουν μια δήλωση. Ο Αρχιεπίσκοπος θα τον ξεπροβόδιζε με διθυράμβους. Και, όμως, «ο Αντώνης δεν ήταν αυτό που νόμιζαν μερικοί».

ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ αυτό που άλλοι περιγράφουν μόνο στα λόγια. Εδειξε ότι η ζωή πράγματι δεν τελειώνει με τον θάνατο. «Εβαλε μια παρήγορη τελεία σε όλους τους γύπες των νεκροταφείων», είπε ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης. Δηλαδή, στους παπάδες, στους νεκροθάφτες, στους μαρμαράδες, στους ανθοπώλες, στους ιδιοκτήτες κυλικείων με τους άθλιους καφέδες και τα ακόμα πιο άθλια κονιάκ. «Εγινε ένας ανώνυμος δωρητής του καλού».

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ της Ιατρικής, στο μάθημα της ανατομίας, δούλεψαν επάνω στο σώμα του Αντώνη Σαμαράκη κατά τη φετινή ακαδημαϊκή τους χρονιά. Στην αρχή, για μερικούς, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ξέρω μια κοπελιά που έκλαιγε. Ξέρω και δυο-τρία άλλα παιδιά που δεν ήθελαν να τον κόψουν. Γιατί ήταν ο Αντώνης τους. Ο Αντώνης των νέων ανθρώπων. Τώρα, όμως, τον εκτιμούν ακόμα πιο πολύ, μας είπαν.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ συγκίνηση άκουσαν τον καθηγητή χειρουργικής Βασίλη Γολεμάτη, να τους διηγείται τι του έλεγε ο Αντώνης Σαμαράκης για το ιατρικό επάγγελμα που επέλεξαν να ακολουθήσουν. «Χρειαζόμαστε γιατρούς που να πιστεύουν στα όνειρα και να αντιμετωπίζουν τους αρρώστους τους με χαμόγελο. Πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, να δώσεις ελπίδα στον άνθρωπο όταν δεν ονειρεύεται;».

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ τού «Ζητείται Ελπίς», έδειξε σε μας όλους ότι «Υπάρχει Ελπίς». Γιατί, όπως είπε και ο Γιώργος Κρεατσάς, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την ημέρα που έγινε γνωστή η σπουδαία αυτή απόφαση του Αντώνη, «κτυπούν συνέχεια τα τηλέφωνα της Ιατρικής Σχολής για δωρεά σώματος».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: «Δεν είναι κομψό, αλλά θα το φωνάξω», είπε με το υπέροχο, μαύρο του χιούμορ, ο Γιάννης Ξανθούλης στο τέλος. «Γειά σου Αντώνη με τη φορμόλη σου!».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2005

--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Windows 95:
	32 bit extensions και ένα γραφικό shell για ένα
	16 bit patch πάνω σε 8 bit λειτουργικό σύστημα
	αρχικά γραμμένο για ένα 4 bit μικροεπεξεργαστή,
	φτιαγμένα από μια 2 bit εταιρεία, που δεν είναι
	ικανά να αντιμετωπίσουν 1 bit ανταγωνισμού.
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου