JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Οι περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω: Επεισόδιο 12 1/2 (special edition)


(nil): Nikos Tsekhs (ntsekhs(@)gmail.com)
Ημερομηνία: Κυρ 31 Ιουλ 2005 - 17:10:39 EEST

Ο Ζαχαρίας δέχεται τηλεφώνημα από τον κ. ΚαμμένοςΠληροφορικάριος, administrator της ΈχουμεΛεφτάΓιαΠέταμα Α.Ε., στην οποία μόλις παραδώθηκε η τελική έκδοση της εφαρμογής ΑνακάλυψαΞανάΤονΤροχόΚαιΜουΒγήκεΤετράγωνος, version 12.3g-omikron-2005-07-18-18:36, Release 76.

ΚΠΦ: Ο κ Δεντοφτιάχνω; ΚαμμένοςΠληροφορικάριος εδώ. Σας τηλεφωνώ για κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζω με την εγκατάσταση της εφαρμογής σας στους υπολογιστές του δικτύου ΜΟΥ.
ΔΤΦ: (Ωχ)Δυσκολίες; Τι δυσκολίες είχατε δηλαδή;
ΚΠΦ: Παρατηρώ ότι μας παραδώσατε οδηγίες εγκατάστασης. Οι μεταφορείς ακόμα στοιβάζουν τις 3543 σελίδες των οδηγιών. Μπράβο, πολύ επαγγελματική δουλειά, οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στον κόπο.
ΔΤΦ: Μα ναι, επαγγελματίες είμαστε, τι λέτε τώρα.
ΚΠΦ: Θα σας είναι δύσκολο όμως να φτιάξετε ένα msi installation package; Η δυνατότητα αυτή υπάρχει από το 1998, αν θυμάμαι καλά. Θα μας βόλευε αφάνταστα να μπορούμε να κάνουμε την εγκατάσταση της εφαρμογής σας με ένα με μερικά απλά κλικ. Χώρια που έτσι αποφεύγουμε δυσλειτουργίες στην εφαρμογή από λάθη στην εγκατάστασή της.
ΔΤΦ: Κοιτάξτε, τα .msi πακέτα κάνουν μια χαρά για τις απλές εφαρμογούλες του στυλ Winzip και MSOffice, αλλά η εφαρμογή μας αποτελείται από τόσα πολλά διαφορετικά components που ήταν αδύνατη η ενσωμάτωσή τους σε ένα ενιαίο πακέτο. Το τίμημα του να χρησιμοποιούμε την αιχμή της τεχνολογίας για να φτιάξουμε την εφαρμογή σας, βλέπετε...
ΚΠΦ: Α, μάλιστα. Δυσάρεστο αυτό. Τι να να κάνουμε όμως... Για πείτε μου όμως. Παρατηρώ ότι θέλετε να εγκαταθιστώ την πλήρη έκδοση του Visual Studio .NET σε ΚΑΘΕ υπολογιστή που θα χρησιμοποιεί έστω και ελάχιστο μέρος της εφαρμογής σας. Έχω μάλιστα την λίστα μπροστά μου τώρα με όλες τις συμπληρωματικές εφαρμογές που πρέπει να εγκαταστήσω(Ο ΚΠΦ ξεδιπλώνει ένα πάπυρο μήκους 3 μέτρων)
ΔΤΦ: Ναι, κοιτάξτε. Η εφαρμογή παίζει άψογα σε μένα, οπότε η λίστα που βλέπετε είναι όλα τα προγράμματα που έχω εγκατεστημένα στον δικό μου υπολογιστή. Έτσι, το περιβάλλον της εφαρμογής είναι πάντα ίδιο με το δικό μου. Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, θα μπορώ να το αναπαράγω και στον δικό μου. Εξάλου, η εφαρμογή χρησιμοποιεί αμέτρητα .dll και δεν είναι δυνατόν, όπως καταλαβαίνετε, να τα καταγράψω όλα και να τα απομονώσω. Οπότε, θεώρησα πιο εύκολο για όλους να στήνετε τους υπολογιστές σας ακριβώς όπως τον δικό μου, για να αποφύγουμε προβλήματα.
ΚΠΦ: (Γκουλπ) Μα δεν μιλάτε σοβαρά... Πρέπει να αγοράσω δηλαδή άδειες χρήσης για όλες αυτές τις εφαρμογές απλά και μόνο για να υπάρχει στους υπολογιστές μας ένα κοινό περιβάλλον με τον υπολογιστή σας;
ΔΤΦ: Εντάξει, δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε άδειες χρήσης. Μπορείτε πολύ εύκολα να τις δουλέψετε με crack. Δεν είναι ΕΝΤΕΛΩΣ παράνομο αυτό, αφού δεν θα τις χρησιμοποιείτε. Αν θέλετε, να σας στείλω εγώ το crack.
ΚΠΦ: Α, ναι, θα ήταν χρήσιμο αυτό. (Σημειώνει σε ένα χαρτί την πιθανή αμοιβή από την καταγγελία της ΤρίαΚιλάΚώδικα ΑΕ στην BSA. Το νούμερο είναι 5ψήφιο). Επίσης, έχω προβλήματα να δουλέψω την εφαρμογή σας σαν απλός χρήστης.
ΔΤΦ: Δηλαδή; Τι εννοείτε;
ΚΠΦ: Να, στο δίκτύο ΜΟΥ έχω εγκαταστήσει αυστηρές πολιτικές ασφαλείας ώστε να είναι δύσκολη η πρόκληση ζημιάς από τους χρήστες. Τα δικαιώματα είναι περιορισμένα και κανένας δεν έχει δικαιώματα administrator, εκτός από εμένα, φυσικά. Η εφαρμογή σας δεν λειτουργεί κάτω από αυτό το περιβάλλον.
ΔΤΦ: Α ναι; Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Νέα μόδα είναι;
ΚΠΦ: (Χρμφ) Ε, όχι ακριβώς. Έχω την εντύπωση κιόλας ότι για πάρουν οι εφαρμογές πιστοποίηση συμβατότητας από την Microsoft, απαιτείται κιόλας...
ΔΤΦ: Τι μου λέτε... Δεν μπορώ να καταλάβω την χρησιμότητα για κάτι τέτοιο. Εμείς όλοι εδώ μπαίνουμε στους υπολογιστές μας σαν administrator, και χωρίς κωδικό, φυσικά. Ανέκαθεν τα Windows είχαν προβλήματα με τα δικαιώματα, οπότε έτσι, όποτε έχουμε πρόβλημα, ξέρουμε ότι δεν φταίνε τα δικαιώματα.
ΚΠΦ: Αχά. Και πόσοι είστε;
ΔΤΦ: Οι προγραμματιστές; Καμμιά δεκαριά...
ΚΠΦ: Ναι, αλλά εγώ είμαι υπεύθυνος για εκατοντάδες υπολογιστές και δεν μπορώ να αφήνω τους χρήστες να κάνουν ότι θέλουν στους υπολογιστές τους. Θα προκληθεί χάος, ειδικά αν κολλήσουν ιό...
ΔΤΦ: Μάλιστα... Καλά, θα δω τι μπορώ να κάνω... Με δυσκολέυετε όμως, η εφαρμογή δεν σχεδιάστηκε ποτέ με αυτό το σκεπτικό. Πρέπει να την δουλεύετε ακριβώς όπως...
ΚΠΦ: Ναι, όπως την δουλεύετε εσείς στο γραφείο σας, ξέρω.
ΔΤΦ: Για παράδειγμα, πρέπει να βρω που θα αποθηκεύω προσωρινά της μεταβλητές μου. Τώρα τις σώζω στο registry και...
ΚΠΦ: ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΕΕΙ;
ΔΤΦ: Ε ναι! Πολύ βολικό πράγμα αυτό το registry, ότι πρέπει είναι για προσωρινός χώρος.
ΚΠΦ: ...
ΔΤΦ: Επίσης πρέπει να πω στην εφαρμογή να σταματήσει να κρατάει error log χύμα στο C:\Program Files, γιατί μάλλον θα το απαγορεύετε και αυτό...
ΚΠΦ: ... Ναι, αν μπορείτε (ξεψυχώντας). Υπάρχει και άλλο... Να, παρατηρώ ότι η εφαρμογή λειτουργεί μόνο στο πλαίσιο του χρήστη που κάνει την εγκατάσταση. Με όποιον άλλο χρήστη και να μπω, ακόμα και αν είναι administrator, δεν παίζει η εφαρμογή, πετάει κάποιο μύνημα λάθους. Παρατηρώντας τις οδηγίες της εγκατάστασης, μάλλον οφείλετε στο ότι αποθηκεύετε σημαντικές ρυθμίσεις στο ΗΚΕΥ LOCAL USER, που είναι μοναδικό για κάθε χρήστη.
ΔΤΦ: Α ναι, είπαμε ότι εσείς έχετε σαν πολιτική να έχει ο κάθε χρήστης δικό του κωδικό. Που να το φανταστούμε ότι θα έχετε τέτοιες ιδιοτροπίες.
ΚΠΦ: (!!!)
ΔΤΦ: Καλά, θα το κοιτάξουμε πάραυτα. Σημαντικό είναι να υπάρχει καλή συνεργασία.
ΚΠΦ: Βεβαίως. Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τους servers σας. Μπήκα σήμερα στον κεντρικό SQL server της εφαρμογής σας.
ΔΤΦ: Γιατί;;;
ΚΠΦ: Επειδή είναι δουλειά μου να τους συντηρώ, να εγκαθιστώ patches, service packs. Εσείς για τί λέτε;
ΔΤΦ: Εχμ. (Κουνιέται αμήχανα στην καρέκλα του) Δεν νιώθω άνετα με αυτό. Είμαι της τακτικής να μην πειράζουμε ότι δουλεύει. Ποτέ.
ΚΠΦ: (Αχέμ...) Ξέρετε, έχουν αλλάξει οι καιροί όμως. Τα προβλήματα ασφαλείας πλέον είναι σημαντικά. Δεδομένου κιόλας ότι οι servers θα είναι ανοιχτοί στο Internet, πρέπει να γίνονται upgrade κάθε τόσο, αλλιώς κινδυνεύει το δίκτυό μας!
ΔΤΦ: Μάλιστα(Κατσουφιάζει). Και;
ΚΠΦ: Και παρατήρησα ότι ο κεντρικός SQL server της εφαρμογής παίρνει IP διεύθυνση από τον DHCP. Μάλλον όμως λάθος κατάλαβα, για αυτό και σας ρωτώ...
ΔΤΦ: Ντι-έητς-σι τι;
ΚΠΦ: Εχμ... Είναι μια υπηρεσία που ο κάθε υπολογιστής παίρνει αυτόματα τις δικτυακές ρυθμίσεις του από ένα κεντρικό σύστημα.
ΔΤΦ: Α, ώστε έτσι δουλεύει...;
ΚΠΦ: Αχά... (Γκουλπ...) Θέλετε να πείτε ότι δεν το ξέρατε;
ΔΤΦ: Ξέρετε, τα δικτυακά δεν είναι η ειδικότητά μου. Εγώ είμαι προγραμματιστής, ειδικευμένος σε εφαρμ...
ΚΠΦ: Καλά, ναι. Το ξέρετε όμως ότι θα μπορούσε σε κάποια επόμενη επανεκκίνηση ο server να πάρει διαφορετική διεύθυνση;
ΔΤΦ: Ε, αυτό επιβεβαιώνει την θεωρία μου. Ό,τι δουλεύει δεν το πειράζουμε. Προτείνω να μην κάνουμε ΠΟΤΕ επανεκκίνηση τον server.
ΚΠΦ: ... Θα ήθελα όχι μόνο να βάλουμε στατική διεύθυνση στον server, αλλά να του διαφορετική IP διεύθυνση, στο πεδίο που έχουμε κρατημένες ειδικά για αυτό τον σκοπό.
ΔΤΦ: ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΕΕΙ;
ΚΠΦ: Είναι πρόβλημα αυτό;
ΔΤΦ: Φυσικά. Πρέπει να γίνει recompile όλης της εφαρμογής από την αρχή και επανεγκατάστασή της σε όλους τους υπολογιστές!
ΚΠΦ: Θέλετε να πείτε ότι ορίσατε hardcoded την IP του κεντρικού SQL server στην εφαρμογή σας, παρόλο που ο server την παίρνει από DHCP;
ΔΤΦ: Όπως σας είπα, ό,τι δουλεύει, δεν το πειράζουμε...
ΚΠΦ: Μάλιστα. Συμβιβάζεστε να ορίσω σταθερή την IP που έχει τώρα;
ΔΤΦ: Νομίζω ότι θα είναι ότι καλύτερο...
ΚΠΦ: Καλώς, τότε. Θα ξαναμιλήσουμε τότε. Πρέπει να φύγω, έχω.. (κοιτάζει την δικαιολογία της ημέρας) να τυλίξω τους servers μου με αλουμινόχαρτο, για να αποφύγω παρεμβολές από τις ηλεκτρικές καταιγίδες.
ΔΤΦ: Α, πολύ καλά. Θα τα ξαναπούμε σίγουρα.
(Κλείνουν το τηλέφωνο)
ΔΤΦ(από μέσα του): Σκατά. Πως μου την σπάει όταν μπλέκονται άλλοι στην δουλειά μου. Administrators... Πιφφφ...
ΚΠΦ(από μέσα του): Σκατά. Πως μου την σπάνε όταν μπλέκονται άλλοι στην δουλειά μου. Προγραμματιστές... Πιφφφ...

------------------------------------

(Γκουχ γκουχ) Ενα, δυο, ενα, δυο.

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ.

Η "Ζαχαριόσφαιρα" είναι πλέον γεγονός! Σας διαθέτω το επεισόδιο 12 1/2: Η ανέγερση του αδμινιστράτορα" από τον κ. Γιάννη Στοϊλη, το οποίο δημοσιεύεται κατόπιν αδείας μου και του οποίου το σύνδεσμο και παραθέτω εδώ κατόπιν αδείας του.

http://stoilis.blogspot.com/2005/07/12.html

Δεν εντάσσω το επεισόδιο αυτό στη σειρά επεισοδίων του Ζαχαρία επειδή εκφράζει μια τελείως διαφορετική οπτική γωνία, αυτή των μισητών σε πολλούς developers Administrators. (Και αντίστροφα βεβαια! Η βεντέτα αυτή ξεκίνησε με τη γένεση της Πληροφορικής και συνεχίζεται ως σήμερα). Επισης δεν ακολουθεί το γνωστό στυλ, αλλα ένα προσωπικό, διαφορετικό στυλ.

Παρ'όλα αυτά το επεισόδιο αυτό εμένα με έκανε και γέλασα πολύ! Ελπίζω το αυτόν και δια εσάς.

------------------------------------

 Οι ιστορίες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω. Επεισόδιο 12 και μισό(Το χαμένο επεισόδιο): Η ανέγερση του αδμινιστράτορα(ή αλλιώς: Ένας εμφύλιος ξεκινά)
(Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε για το ιστορικού του προγραμματιστή "Ζαχαρία ΔενΤοΦτιάχνω", παρακαλείστε να επισκεφτείτε την σχετική σελίδα.)

Πήρα το θάρρος να "πατήσω" πάνω στην ξεκαρδιστική μυθολογία που έχτισε με κόπο ο cap του DotNet.gr forums, για να εκφράσω με κωμικό τρόπο την διαμάχη μεταξύ προγραμματιστών και administrator.

--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Ήξερες ότι...
Χρειάζονται 120 σταγόνες νερό για να γεμίσουν ένα κουταλάκι. Πνίγηκε
σε 120 σταγόνες νερό...
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου