JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Επετειολόγιον 06 Σεπτεμβρίου


(nil): Χρονοντούλαπο (xronontoulapo(@)mail.gr)
Ημερομηνία: Τετ 06 Σεπ 2006 - 08:08:07 EEST

το 394...
γίνεται η μάχη του Frigidus κατά την οποία ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατατροπώνει και σκοτώνει τον παγανιστή Ρωμαίο αυτοκράτορα Ευγένιο και τον Φράγκο στρατηγό του Arbogast.
  
το 1522...
το πλοίο Βιτόρια του Πορτογάλου εξερευνητή Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σαν Λουκάρ ντε Μπαραμέντα της Ισπανίας και γίνεται το πρώτο πλοίο που καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης.
  
το 1620...
αποσχισθέντες από την Εκκλησία της Αγγλίας κληρικοί φεύγουν από το Πλίμουθ της Αγγλίας για να εγκαταστήσουν οικισμό στη Βόρεια Αμερική
  
το 1628...
Πουριτανοί, ριζοσπάστες προτεστάντες ιδρύουν την πόλη Σάλεμ η οποία αργότερα θα ενσωματωθεί στην αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης.
  
το 1688...
πεθαίνει ο Τζέιμς Β' βασιλιάς της Σκοτίας, Ιρλανδίας και Αγγλίας.
  
το 1757...
γεννιέται ο μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ, Γάλλος ευγενής και επαναστάτης, που τάχθηκε με το πλευρό της Γαλλικής Επανάστασης και συμμετείχε στον πόλεμο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.
  
το 1766...
γεννιέται ο Βρετανός χημικός Τζον Ντάλτον.
  
το 1847...
μετά από δυο χρόνια παραμονής του στη Λίμνη Γουόλτεν Ποντ της Μασαχουσέτης εκεί όπου έγραψε το βιβλίο Walden για το οποίο και έγινε γνωστός ο Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος Χένρι Ντέιβιντ Θόρο επιστρέφει στην πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης.
  
το 1859...
γεννιέται ο Ρώσος μαθηματικός Μπόρις Γιάκοβλιτς Μπουκρίβ.
  
το 1869...
γεννιέται ο Αυστριακός συγγραφέας Φέλιξ Σάλτεν.
  
το 1877...
γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Μπάντι Μπόλντεν.
  
το 1888...
γεννιέται ο Τζόζεφ Κένεντι, ο πατριάρχης της αμερικανικής δυναστείας των Κένεντι.
  
το 1899...
η γαλακτοβιομηχανία "Carnation" κυκλοφορεί για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου.
  
το 1901...
γεννιέται ο φυσικός Ερνστ Βέμπερ.
  
το 1901...
στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ο αναρχικός Λεόν Κζολγκόζ πυροβολεί τον 25ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ΜακΚίνλεϊ.
  
το 1910...
ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλάει για πρώτη φορά στον ελληνικό λαό, σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.
  
το 1913...
ο σερ Χένρι Νόρις χρηματοδοτεί την χρεοκοπημένη Άρσεναλ γυρνώντας σελίδα στην ιστορία της ομάδας. Η ομάδα είχε ιδρυθεί το 1886 από μία ομάδα εργατών, ανάμεσά τους οι πρώην ποδοσφαιριστές της Νοτινχαμ Φορεστ Φρεντ Μπιρντσλεϊ και Μορις Μπέιτς, στο Γουλγουιτς με αρχική ονομασία Ντάιαλ Σκουέρ αλλά έγινε γνωστή με το όνομα Γούλγουϊτς Ρεντς και λίγους μήνες αργότερα ονομάστηκε σε Ρόαγιαλ Αρσεναλ.
  
το 1913...
στις ΗΠΑ, ο δρ. Νογκούτσι ανακοινώνει ότι απομόνωσε το μικρόβιο της λύσσας.
  
το 1915...
δοκιμάζεται από το στρατό της Βρετανίας το πρώτο τανκ.
  
το 1919...
το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο επικυρώνει την παραχώρηση ολόκληρης της Θράκης στην Ελλάδα, ενώ στη Βουλγαρία δίνεται εμπορική διέξοδος στο Αιγαίο.
  
το 1920...
διεξάγεται ο τελικός του US Open μεταξύ του Μπιλ Τιλντεν και του Μπιλ Τζόνστον. Στο πέμπτο σετ ένα πολεμικό αεροπλάνο που πετάει από πάνω και φωτογραφίζει φάσεις του αγώνα πέφτει με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος και ο φωτογράφος. Ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και ο Τίλντεν, ένας από τους καλύτερους τενίστες, κερδίζει τον αγώνα. Στην καριέρα του θα κερδίσει 10 Grand Slams και θα βρεθεί στο Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη από το 1920-25 και Νο 1 στην Αμερική από το 1920-29. Θα πεθάνει το 1953 στο Λος Άντζελες.
  
το 1920...
ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος συνιστά τάξη και νομιμοφροσύνη κατά τις εκλογές και καταρτισμό των συνδυασμών από πρόσωπα που να εμπνέουν εμπιστοσύνη στο λαό.
  
το 1922...
καλούνται υπό τα όπλα οι έφεδροι των κλάσεων 1908-9, ενώ τα αγγλικά στρατεύματα κατασκευάζουν οχυρώσεις στα Στενά των Δαρδανελίων. Ολόκληρος ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου κινητοποιείται για την υπεράσπιση των Στενών.
  
το 1924...
η Κοινωνία των Εθνών ψηφίζει ομόφωνα υπέρ της σύγκλησης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης με θέμα τον αφοπλισμό.
  
το 1930...
στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει και συλλαμβάνει τον Πρόεδρο της Αργεντινής. Τη θέση του καταλαμβάνει ο στρατηγός Ουριμπούρου, ο οποίος είναι και ο ηγέτης της ομάδας των πραξικοπηματιών.
  
το 1932...
στην Ελλάδα, η προ των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου περίοδος έχει προσλάβει επικίνδυνη όξυνση, λόγω των εκατέρωθεν ακραίων και εμπρηστικών δηλώσεων.
  
το 1937...
κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, γίνεται η μάχη του Ελ Μαζούκο.
  
το 1939...
κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Νότια Αφρική κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.
  
το 1940...
ο Ρουμάνος βασιλιάς Κάρολος Β' παραιτείται για χάρη του γιου του, Μιχαήλ Α'.
  
το 1941...
η γερμανική μυστική αστυνομία εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι Εβραίοι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά το άστρο του Δαβίδ.
  
το 1944...
γεννιέται ο μουσικός Ρότζερ Γουότερς των Πινκ Φλόιντ.
  
το 1948...
η Τζουλιάνα, στέφεται βασίλισσα της Ολλανδίας.
  
το 1950...
οι Σοβιετικοί ασκούν για 44η φορά βέτο στην απόφαση του ΟΗΕ να καταδικάσει τη Βόρεια Κορέα.
  
το 1951...
η Μορίν Κόνολι, γνωστή και ως "Μικρή Μο" γίνεται η νεότερη τενίστρια που κερδίζει το 1ο από τα 3 συνεχόμενα US Open σε ηλικία 16 ετών και εννέα μηνών.
  
το 1951...
η Πορτογαλία παραχωρεί τις Αζόρες στις ΗΠΑ.
  
το 1953...
στη Γερμανία, στις βουλευτικές εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες κατορθώνουν να κερδίσουν 5 εκατομμύρια περίπου νέους ψηφοφόρους και κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο.
  
το 1955...
στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ, στη Θεσσαλονίκη. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.
  
το 1958...
γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Τζεφ Φοξγουόρθι.
  
το 1959...
μετά από επίμονες προσπάθειες του πατέρα του και με την πρόθυμη υποστήριξη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από μακρόχρονη απουσία στις ΗΠΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου.
  
το 1960...
ο Αμερικανός Ότις Ντέιβις σπάει πρώτος το φράγμα των 45" στα 400μ με 44.9 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Η επίδοση είναι με χρονόμετρο χειρός ενώ η ανεπίσημη ηλεκτρονική γράφει 45.07.
το 1962... πεθαίνει ο Γερμανοαυστριακός συνθέτης Hanns Eisler.
  
το 1963...
γίνεται το 100.000ό παιχνίδι της Μέιτζορ Λιγκ στο μπέιζμπολ.
  
το 1963...
οι ΗΠΑ ζητούν από τους Κινέζους Εθνικιστές να ενωθούν με τους Κομμουνιστές και να παρατάξουν ενιαίο μέτωπο ενάντια στους Ιάπωνες.
  
το 1965...
η Ινδία κηρύσσει τον πόλεμο στο Πακιστάν και δηλώνει ότι, μέσα σε μία ώρα οι δυνάμεις της θα καταλάβουν την πόλη Λαόρε του Πακιστάν.
  
το 1966...
στο Κέιπ Τάουν, ο Νοτιοαφρικανός αρχιτέκτονας του Άπαρχαϊντ, ο πρωθυπουργός Hendrik Frensch Verwoerd, μαχαιρώνεται θανάσιμα μέσα στο Κοινοβούλιο.
  
το 1968...
αποκτά την ανεξαρτησία του το κρατίδιο της Νότιας Αφρικής Ζουαζιλάνδη, που συνορεύει δυτικά με τη Μοζαμβίκη.
  
το 1969...
οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα το νέο καθεστώς στη Λιβύη.
  
το 1972...
γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας China Tom Mieville.
  
το 1972...
η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Βραζιλία ότι, βασανίζει τους πολιτικούς κρατούμενους.
  
το 1975...
η Κρις Έβερτ κερδίζει τον πρώτο από τους 6 τίτλους της στο US Open νικώντας την Ιβον Γκουλαγκονγκ (4ος συνεχόμενος χαμένος τελικός US Open).
  
το 1975...
στην ανατολική Τουρκία, ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 2.350 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.000.
  
το 1976...
ο Σοβιετικός πιλότος Βίκτορ Μπελένκο προσγειώνεται με ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiGET -25 στη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και ζητά πολιτικό άσυλο από τις ΗΠΑ.
  
το 1979...
στον δρόμο προς την προπόνηση με την Εθνική ομάδα των Ελπίδων στην Αθήνα σκοτώνονται σε τροχαίο οι παίκτες της Λάρισας Μουσιάρης και Κουκουλίτσιος, ενώ σώζεται ως εκ θαύματος ο Βαλαώρας.
  
το 1982...
ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κηρύσσει την έναρξη του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού (ΕΠΑ) εγκαινιάζοντας το ΟΑΚΑ μπροστά σε 70.000 θεατές.
  
το 1983...
η Σοβιετική Ένωση παραδέχεται ότι, κατέρριψε επιβατικό αεροσκάφος της Κορέας που παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Σε ανακοίνωση της όμως υπογραμμίζει ότι οι πιλότοι των Σοβιετικών μαχητικών, που έριξαν το αεροσκάφος δεν είχαν καταλάβει ότι επρόκειτο για επιβατικό αεροσκάφος.
  
το 1985...
αεροσκάφος της εταιρείας Midwest Airlines συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση του από το Μιλγούοκι του Γουισκόνσιν. Σκοτώνονται και οι 31 επιβάτες.
  
το 1986...
Άραβες τρομοκράτες, μέλη της οργάνωσης Αμπού Νίνταλ πραγματοποιούν επίθεση σε συναγωγή και σκοτώνουν 22 ανθρώπους.
  
το 1989...
ανακαλύπτονται λακκοειδείς τάφοι του 6ου π.Χ. αιώνα στην Αιανή Κοζάνης.
  
το 1991...
στην Κύπρο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει την αποφυλάκιση του Νίκου Σαμψών, επικεφαλής του πραξικοπήματος του 1974.
  
το 1991...
το Λένιγκραντ επανονομάζεται Αγία Πετρούπολη.
  
το 1992...
ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στον Αυλώνα Αττικής, έχοντας κάψει 20.000 στρέμματα δάσους.
  
το 1992...
ο Αλγερινός Νουρεντίν Μορτσέλι καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του Μαροκινού Σεντ Αουίτα (3:29.46) στα 1500μ με 3:28.86 σε διεθνές μήτινγκ στο Ριέτι της Ιταλίας.
  
το 1993...
έκθεση της UNESCO αναφέρει ότι, πάνω από 948 εκατομμύρια ενηλίκων στον κόσμο, εκ των οποίων τα 2/3 γυναίκες, είναι αναλφάβητοι.
  
το 1993...
η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν ότι, οι πρώην σοβιετικές πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος θα καταστρέφονται στη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της θα προμηθεύει την Ουκρανία με εμπλουτισμένο ουράνιο για χρήση στους πυρηνικούς σταθμούς της.
  
το 1994...
ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Άλμπερτ Ρέινολντς ξεκινά τις πρώτες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με τον Τζέρι Άνταμς, επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του IRA, Σιν Φέιν.
  
το 1994...
πέντε Έλληνες δημοσιογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων συλλαμβάνονται από τις αλβανικές αρχές στα Τίρανα, όπου βρίσκονται για την κάλυψη της δίκης των στελεχών της "Ομόνοιας".
  
το 1994...
στο Κάιρο, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τον πληθυσμό, αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί τον πλούσιο Βορρά για τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές
  
το 1995...
η Γαλλία πραγματοποιεί την πρώτη, από τις οκτώ προγραμματισμένες, πυρηνική της δοκιμή στο νότιο Ειρηνικό, με έκρηξη ισχύος 20 κιλοτόνων, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.
  
το 1996...
ο εισαγγελέας Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Τιερί Ρουσέλ, ο οποίος καταγγέλλει τη διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση για κακοδιαχείριση.
  
το 1997...
γίνεται η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 31 Αυγούστου στο Παρίσι
  
το 1997...
στην Ιταλία, το Χρυσό Λιοντάρι της κινηματογραφικής ΜΟΣΤΡΑ κερδίζει η ταινία "Πυροτεχνήματα" του Ιάπωνα Τακέσι Κιτάνι.
  
το 1998...
πεθαίνει ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.
  
το 2000...
πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, παρουσία 180 ηγετών από όλον τον κόσμο συνάντηση κορυφής του ΟΗΕ για το Μιλένιουμ.
  
το 2002...
πεθαίνει, σε ηλικία 84 ετών, η ηθοποιός Ίλια Λυβικού.
  

--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Συνέχισε να συνεχίζεις.
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου