JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Επετειολόγιον 14 Αυγούστου


(nil): Χρονοντούλαπο (xronontoulapo(@)mail.gr)
Ημερομηνία: Πεμ 14 Αυγ 2008 - 06:08:06 EEST

το 1742...
γεννιέται στην Ιταλία ο πάπας Πίος Ζ',, που πάλεψε με τον Ναπολέοντα για τη διατήρηση των παραδοσιακών προνομίων της εκκλησίας, κάτι που κατάφερε να πραγματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό μετά την πτώση του δευτέρου.

το 1771...
γεννιέται στο Εδιμβούργο ο Σκωτσέζος ιστορικός, συγγραφέας και ποιητής, που τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας για τα συγγράμματά του, Σερ Γουόλτερ Σκότ. Μερικά από βιβλία του, που είχαν τεράστια και διαρκή επιτυχία, στάθηκαν η απαρχή της μόδας του ιστορικού μυθιστορήματος στην Ευρώπη. Υπήρξε μεγάλη αυθεντία στην εποχή του και επηρέασε σημαντικούς ιστορικούς του 19ου αιώνα.

το 1784...
ο Γκριγκόρι Σελίκοφ, Ρώσος γουνέμπορος, ιδρύει τον πρώτο μόνιμο ρωσικό οικισμό στο νησί Κόντιακ, στην Αλάσκα.

το 1867...
γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Βρετανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Τζων Γκαλσγουόρθι.

το 1880...
ολοκληρώνεται η κατασκευή του γοτθικού ρυθμού Καθεδρικού της Κολωνίας στη Γερμανία. Οι εργασίες για την ανέγερση ναού είχαν ξεκινήσει το 1248.

το 1893...
η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλει στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας.

το 1896...
ανακαλύπτονται κοιτάσματα χρυσού στο Γιούκον των ΗΠΑ.

το 1900...
μετά από πολιορκία 56 ημερών και σκληρή μάχη, οι συμμαχικές δυνάμεις εισέρχονται στο Πεκίνο, δίνοντας τέλος στην εξέγερση των Μπόξερ, που είχαν στραφεί εναντίον των ξένων στην Κίνα.

το 1908...
τα πρώτα διεθνή καλλιστεία διεξάγονται στον ιππόδρομο του Φολκστόουν στην Αγγλία.

το 1910...
στον Παναμά, αρχίζει η λειτουργία της Διώρυγας, μήκους τεσσάρων μιλίων, που ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

το 1912...
Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλλουν στη Νικαράγουα.

το 1920...
η Αμβέρσα, με νωπές ακόμα τις πληγές του πολέμου, υποδέχεται την 7η Ολυμπιάδα.

το 1921...
ο Ντε Βαλέρα απορρίπτει το καθεστώς της Κοινοπολιτείας για την Ιρλανδία.

το 1926...
γεννιέται η Ιταλίδα σκηνοθέτις Λίνα Βερτμίλερ, που ξεκίνησε την καριέρα της δουλεύοντας στο πλευρό του Φελίνι, προτού γυρίσει τις δικές επιτυχημένες δημιουργίες όπως "Η Κυρία και ο Ναύτης".

το 1926...
γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ρενέ Γκοσινί, πατέρας του "Μικρού Νικόλα", αλλά και αρκετών χαρακτήρων κόμικ μεταξύ αυτών και ο Αστερίξ.

το 1932...
ολοκληρώνονται οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες, η διεξαγωγή των οποίων απειλήθηκε από το κραχ του 1929 στην Γουόλ Στρίτ και οι οποίοι συμπυκνώθηκαν σε 16 ημέρες (30/7-14/8). Καταγράφονται οι υψηλές παροχές στον Τύπο, αλλά η περιορισμένη συμμετοχή (1.331 αθλητές και 127 αθλήτριες από 37 χώρες) λόγω απόστασης. Ακόμη, καταγράφονται η αυτόματη χρονομέτρηση και η απονομή μεταλλίων μέσα στο στάδιο.

το 1935...
στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ρούσβελτ υπέγραψε το νόμο περί καθιέρωσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπληρώνοντας την προεκλογική υπόσχεση που είχε δώσει το 1932.

το 1936...
οι ΗΠΑ ανακηρύσσονται νικήτριες της πρώτης διοργάνωσης μπάσκετ σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο, όταν κερδίζουν τον Καναδά με 19-8.

το 1941...
γεννιέται ο Ντέιβιντ Κρόσμπι κιθαρίστας και στιχουργός, ιδρυτικό μέλος των Byrds και των Crosby, Stills & Nash.

το 1941...
ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούζβελτ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ υπογράφουν την "Ατλαντική Χάρτα" η οποία μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών.

το 1943...
αρχίζει η συνδιάσκεψη του Κεμπέκ στον Καναδά, κατά την οποία ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ θα αποφασίσουν τη συνέχιση του πολέμου ενάντια στην Ιαπωνία και τη Γερμανία.

το 1945...
γεννιέται ο Γερμανός διανοούμενος σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, από τους πρωτοπόρους του νέου γερμανικού κινηματογράφου στη δεκαετία του '70, ο οποίος υπέγραψε πολλές δημιουργίες που σφράγισαν το παγκόσμιο σινεμά, μεταξύ αυτών "Η Αλίκη στις πόλεις", "Στα φτερά του έρωτα", "Ένας Αμερικανός φίλος", "Η κατάσταση των πραγμάτων", "Παρίσι-Τέξας", το ντοκιμαντέρ "Buena Vista Social Club" κ.α.

το 1945...
γεννιέται ο δημοφιλής κωμικός Στιβ Μάρτιν.

το 1945...
ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αναγγέλλει την παράδοση της Ιαπωνίας, σημαίνοντας τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πόλεμου.

το 1945...
στη Γαλλία, μετά από μια δίκη που κράτησε πολλές βδομάδες, στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τον στρατηγό Φιλίπ Πετέν, αρχηγό της κυβέρνησης του Βισύ. Λίγες μέρες αργότερα, στις 17 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ντε Γκολ του δίνει χάρη και μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια.

το 1947...
ακριβώς τα μεσάνυχτα το Πακιστάν και η Ινδία αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία. Το Πακιστάν τιμά την επέτειο στις 14 Αυγούστου, ενώ η Ινδία στις 15 Αυγούστου.

το 1949...
στη Συρία, ο πρόεδρος Χουσνί Ζαγίμ και ο πρωθυπουργός Μοχσέν ελ Μπαράλι δολοφονούνται κατά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

το 1951...
στις ΗΠΑ, πεθαίνει ο μεγαλοεκδότης Γουίλιαμ Χίρστ, σε ηλικία 88 ετών.

το 1952...
γεννιέται η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Ντέμπι Μέγιερ. Στους Ολυμπιακούς του 1968 σε ηλικία 16 ετών γίνεται η πρώτη αθλήτρια με τρία χρυσά ατομικά μετάλλια στο ενεργητικό της.

το 1952...
στην Ουγγαρία, ο Ματίας Ρακόσι γίνεται πρωθυπουργός.

το 1956...
πεθαίνει ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ.

το 1958...
πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Φρεντερίκ Ζολιό, ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του Ιρέν Ζολιό-Κιουρί -κόρη του ζεύγους Μαρί και Πιέρ Κιουρί- ανακάλυψαν την τεχνητή ραδιενέργεια. Οι έρευνες τους πάνω στη δομή του ατόμου τους χάρισαν το Νόμπελ Χημείας το 1935.

το 1959...
ανεγείρεται ελληνικό εργοστάσιο σπίρτων στο Λαύριο.

το 1959...
γεννιέται ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Ίρβιν "Μάτζικ" Τζόνσον.

το 1960...
γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός και σοπράνο τραγουδίστρια Σάρα Μπράιτμαν. Το 1984 θα γίνει γυναίκα του συνθέτη Άντριου Λόιντ Βέμπερ και θα πρωταγωνιστήσει σε πολλά από τα δημοφιλή μιούζικαλ του, μεταξύ αυτών και "το Φάντασμα της Όπερας", το οποίο γράφτηκε ειδικά για εκείνη.

το 1962...
ολοκληρώνονται, μετά από 3,5 χρόνια από Ιταλούς και Γάλλους εργάτες, η σήραγγα κάτω από το Μον Μπλαν, στις Άλπεις.

το 1965...
γεννιέται η τιμημένη με βραβείο Σεζάρ Γαλλίδα ηθοποιός, Εμανουέλ Μπεάρ.

το 1969...
βρετανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στη Βόρεια Ιρλανδία.

το 1969...
ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τον Κορινθιακό, προκαλεί πολλές ζημιές σε οικήματα.

το 1971...
το Μπαχρέιν ανακοινώνει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

το 1972...
σοβιετικό αεροσκάφος εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ανατολικού Βερολίνου. Σκοτώνονται και οι 156 επιβαίνοντες.

το 1973...
οι ΗΠΑ δηλώνουν επισήμως ότι τερματίζουν τους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη. Οι επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει μυστικά το 1969 κατόπιν εντολής του Προέδρου Νίξον με στόχο την αποδυνάμωση των κομμουνιστικών δυνάμεων. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να πυροδοτήσουν ένα βίαιο εμφύλιο.

το 1974...
στην Κύπρο, οι Τούρκοι εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, λίγα μόνο λεπτά μετά τον άδοξο τερματισμό της Διάσκεψης της Γενεύης. Η Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Αττίλα 2 αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

το 1980...
ο 19χρονος Γουέιν Γκρέτσκι κερδίζει τον πρώτο, από τους πέντε συνεχόμενους, τίτλο του MVP της λίγκας του χόκεϊ και γίνεται ο νεότερος παίκτης που κερδίζει αυτή την διάκριση.

το 1980...
ο Λεχ Βαλέσα ηγείται γενικής απεργίας στα πολωνικά ναυπηγεία.

το 1980...
ο Πρόεδρος Κάρτερ παίρνει ξανά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την αποχώρηση του κυριότερου αντιπάλου του, του Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, Έντουαρντ Κένεντι.

το 1982...
2.000 στρέμματα δάσους καίγονται στο Μπογιάτη Αττικής.

το 1988...
πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο Έντζο Φερράρι (γεν. 18/2/1898) ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας από το 1947. Αναγνωρισμένος από την Ιταλική κοινωνία βραβεύτηκε από φορείς και πανεπιστήμια με τελευταίο αυτό του επίτιμου διδάκτορα της Φυσικής από το πανεπιστήμιο της Μόντενα.

το 1989...
πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, που πρωτοστάτησε στην κίνηση συμφιλίωσης δίνοντας το χέρι του στον πρώην αντίπαλό του Καπετάν Μάρκο.

το 1991...
ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό υπογράφουν συμφωνία για την από κοινού αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας, που είχε πλήξει τη Λατινική Αμερική.

το 1992...
στη Βουλγαρία, την απολογία του ολοκληρώνει ο πρώην ηγέτης Τοντόρ Ζίβκοφ, που κατηγορείτο για υπεξαίρεση εξουσίας και κατάχρηση χρημάτων.

το 1992...
το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Βοσνία για τη διασφάλιση των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.

το 1993...
Ιάπωνες ιστορικοί ανακαλύπτουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο αυτοκρατορικός στρατός της χώρας διεξήγε μυστικό βιολογικό πόλεμο στην Κίνα, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

το 1994...
συλλαμβάνεται στο Σουδάν ο περιβόητος διεθνής τρομοκράτης Κάρλος το Τσακάλι, κατά κόσμον Ίλιτς Ραμίρερ Σάντσετς. Την ίδια ημέρα εκδίδεται στη Γαλλία.

το 1995...
στην Ελλάδα, 2.100 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά μετά την απόφασή του Ομίλου Περατικού να κλείσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και να αποσύρει την προσφορά του για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

το 1996...
νέα ένταση στην Κύπρο, όταν Τουρκοκύπριοι δολοφονούν εν ψυχρώ τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Δερύνεια.

το 1997...
ανακοινώνεται η μεταγραφή του Βραζιλιάνου Rivaldo από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στην Μπαρτσελόνα.

το 1997...
κατά των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ.

το 2003...
περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις ανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά βυθίζονται για πολλές ώρες στο σκοτάδι σε ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ-άουτ στην ιστορία. Χιλιάδες άνθρωποι παγιδεύονται στο μετρό και σε ανελκυστήρες, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στους δρόμους. Λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Αυγούστου, οι κάτοικοι του Λονδίνου ζουν ανάλογες εικόνες. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης απορρίπτεται, καθώς οι διακοπές ρεύματος οφείλονται σε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

το 2003...
περίπου 50 τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης 6,4 Ρίχτερ, που συγκλονίζει τη Λευκάδα. Καθιζήσεις και κατολισθήσεις καταστρέφουν το οδικό δίκτυο, ενώ πλήττονται παλιά σπίτια και αγροικίες στο δυτικό τμήμα του νησιού. Η Κυβέρνηση ανακοινώνει τη χορήγηση 42 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.

το 2004...
στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Δημοσθένης Ταμπάκος πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση στους κρίκους και παίρνει την πρόκριση για τον τελικό. Μεγάλη έκπληξη ο αποκλεισμός του Βλάση Μάρα, που παρά την εξαιρετική του εμφάνιση στο μονόζυγο, δεν του δόθηκαν οι απαραίτητοι βαθμοί για πρόκριση στον τελικό. Πρόκριση στους τελικούς και μεγάλα ρεκόρ στην κολύμβηση.

--
Η Έβελυν γράφει :
Γέλα όποτε μπορείς - κλάψε μόνο όταν πρέπει.
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου