JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Επετειολόγιον 15 Σεπτεμβρίου


(nil): Χρονοντούλαπο (xronontoulapo(@)mail.gr)
Ημερομηνία: Δευ 15 Σεπ 2008 - 06:08:06 EEST

το 608...
χειροτονείται πάπας ο Βονιφάτιος Δ', που μετέτρεψε το Πάνθεον της Ρώμης σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Παναγία και στους Άγιους Πάντες.

το 921...
η Αγία Λουντμίλα, μάρτυρας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και γνωστή για τις προσπάθειές της να κάνει τους Βοημούς Χριστιανούς, δολοφονείται κατ΄ εντολή της νύφης της.

το 973...
γεννιέται ο Άραβας μαθηματικός Αλ- Μπιρούνι, ο οποίος υπολόγισε την ακτίνα της Γης, στα 6.339,6 χμ.

το 1620...
το πλοίο Mayflower αναχωρεί με τους πρώτους αποίκους πουριτανούς από το Πλίμουθ της Αγγλίας, με προορισμό την Αμερική.

το 1890...
γεννιέται η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι, η οποία συνέγραψε σχεδόν 80 μυθιστορήματα και δημιούργησε το διάσημο ντετέκτιβ "Ηρακλή Πουαρό". Ανάμεσα στα έργα, που συνέγραψε ήταν το "Φόνος στο Όριεν Εξπρές", "Θάνατος στο Νείλο" κ.α. Μάλιστα, το θεατρικό της έργο η "Ποντικοπαγίδα", είναι το πλέον πολυπαιγμένο θεατρικό στο Λονδίνο.

το 1902...
αρχίζει η λήψη μέτρων στην Αθήνα εναντίον της χολέρας.

το 1903...
στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης Τζ. Σ. Ουόλτον, κηρύσσοντας τον πόλεμο στην Κου-Κλουξ-Κλαν, θέτει την Οκλαχόμα υπό στρατιωτικό νόμο.

το 1912...
πραγματοποιείται με επιτυχία στο Βόλο συνέδριο για το αγροτικό ζήτημα. Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις περιστρέφονται στο πρόβλημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των μεγάλων τσιφλικιών.

το 1914...
ξενικά η μάχη του Εσν, ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία. Από τη μάχη αυτή οι Σύμμαχοι είχαν μικρά κέρδη.

το 1914...
τα γερμανικά στρατεύματα, με επικεφαλής τον στρατηγό Πάουλ φον Χίντενμπουργκ και τον στρατηγό Έριχ Βίλελμ Λούντεντορφ, νικούν τα ρωσικά στην περιοχή της Μαντζουρίας.

το 1917...
ο Κερένσκι ανακηρύσσει τη Ρωσία σε Δημοκρατία, η οποία δεν θα επιζήσει πάνω από ενάμιση μήνα, καθότι στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου θα επικρατήσουν οι Μπολσεβίκοι του Λένιν.

το 1919...
στο στρατοδικείο δικάζονται ο πρώην στρατηγός του Επιτελείου Δούσμανης και οι επιτελείς Μεταξάς, Εξαδάκτυλος κ.α., κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία.

το 1920...
καταργούνται οι φυλακές του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

το 1921...
πραγματοποιείται στο προάστιο του Λονδίνου Χαϊγκέιτ ο γάμος του Ελευθέριου Βενιζέλου με την πλούσια ομογενή Έλενα Σκυλίτση.

το 1922...
μετά τη συγκρότηση της Τριανδρίας σε Χίο-Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει "διευθυντήριο" και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.

το 1929...
η Βρετανία αρχίζει να παροπλίζει καταδρομικά, βάσει των όρων της Συνθήκης περί Αφοπλισμού

το 1930...
η Αμερική κερδίζει την Αγγλία στο Λονδίνο στον πρώτο διεθνή αγώνα μπριτζ.

το 1930...
πανεργατικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στην Αθήνα, κατά το οποίο ασκείται δριμύτατη επίθεση εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης.

το 1934...
αρχίζουν να αφαιρούνται οι γραμμές του τραμ από τους δρόμους της Αθήνα. Στη θέση του θα δρομολογηθούν λεωφορεία.

το 1935...
ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ίδια μέρα, οι διαβόητοι Νόμοι της Νυρεμβέργης, αφαιρούν τη γερμανική υπηκοότητα από τους Γερμανοεβραίους και απαγορεύουν το γάμο ανάμεσα σε Εβραίους και μη- Εβραίους.

το 1940...
στη Βρετανία, το BBC υποστηρίζει ότι καταρρίπτονται 185 αεροσκάφη του Ράιχ μέσα σε μια μέρα.

το 1946...
γεννιέται η Ελληνίδα ηθοποιός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλη.

το 1946...
γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, δημιουργός των ταινιών "Πλατούν" και του ντοκιμαντέρ, με πρωταγωνιστή τον Φιντέλ Κάστρο "Κομαντάντε".

το 1949...
στα 75 του χρόνια, ο δρ. Κόνραντ Αντενάουερ γίνεται ο πρώτος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

το 1951...
η λαϊκή Βουλή της Ανατολικής Γερμανίας καλεί την ομοσπονδιακή Βουλή της Δυτικής Γερμανίας να συμφωνήσει στην έναρξη διαβουλεύσεων και των δυο Γερμανιών, με στόχο "τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές για μια εθνική συνέλευση".

το 1951...
ο Εμίλ Ζάτοπεκ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 20.000μ με 1:01.15.8.

το 1953...
ο Εθνικός Σύλλογος Μποξ της Αμερικής υιοθετεί ένα υποχρεωτικό σύστημα 10 πόντων για όλους τους αγώνες. Ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώνει πάνω από 10 πόντους, ενώ ο ηττημένος κάτω από 10.

το 1961...
οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.

το 1965...
ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα στην Τούμπα νικώντας την Βίνερ Σπορτ με 2-1 με γκολ του Γιώργου Κούδα και Τόλη Μουρατίδη. Στον επαναληπτικό αγώνα της 28/9 στο Σπορτ Κλουμπ Πλατς της Βιέννης ο ΠΑΟΚ θα συντριβεί με 6-0 και θα φύγει άδοξα από τον 1ο γύρο της πρώτης του παρουσίας στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, μετέπειτα UEFA.

το 1975...
στην Ελλάδα, αρχίζουν να κυκλοφορούν δοκιμαστικά τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα.

το 1975...
τα πρώτα τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα αρχίζουν να κυκλοφορούν δοκιμαστικά στους δρόμους της Αθήνας.

το 1982...
διεξάγεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο ΟΑΚΑ μεταξύ Ολυμπιακού και τη σουηδική Έστερ 2-0 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

το 1982...
ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ξεσηκώνει θύελλα στο Ισραήλ, μετά την προσωπική ακρόαση που έδωσε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

το 1983...
η αμερικανική Γερουσία καταδικάζει την κατάρριψη από την ΕΣΣΔ νοτιοκορεάτικου τζάμπο, που στοιχίζει το θάνατο στους 269 επιβάτες του.

το 1989...
κατατίθεται στη Βουλή το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά, σύμφωνα με το οποίο βασικός υπεύθυνος φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

το 1991...
η εθνική ομάδα γυμναστικής γυναικών της Αμερικής κερδίζει το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της, ένα αργυρό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Ιντιανάπολις.

το 1991...
στο Χονγκ Κονγκ, σαρωτική νίκη πετυχαίνουν οι Φιλελεύθεροι.

το 1991...
το διαστημικό λεωφορείο "Ντισκάβερι" θέτει σε τροχιά δορυφόρο που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τις τρύπες του όζοντος της Γης.

το 1992...
στην Ιαπωνία, κυβερνητική έρευνα δείχνει ότι το 13% του πληθυσμού είναι υπερήλικες.

το 1993...
δημοσκόπηση δείχνει ότι το 65% των Ισραηλινών υποστηρίζουν τη συμφωνία Ισραήλ-ΟΑΠ.

το 1994...
ο Παναθηναϊκός δίνει τον 100ό του αγώνα στην Ευρώπη νικώντας την Πιρίν με 0-2 στο Μπλαγκόεβγκαρντ για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

το 1994...
την παραπομπή των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ιωάννη Παλαιοκρασσά και Ανδρέα Ανδριανόπουλου, στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της ΑΓΕΤ, αποφασίζει η ολομέλεια της Βουλής.

το 1995...
βόμβα εκρήγνυται στο γήπεδο της Σαχτιόρ στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας στα πρώτα λεπτά ποδοσφαιρικής συνάντησης με απολογισμό 6 νεκρούς, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της Σαχτιόρ.

το 1995...
κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης συμφωνείται το 51% των ναυπηγείων Σκαραμαγκά να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και το 49% του μετοχικού κεφαλαίου να μεταβιβαστεί από την ΕΤΒΑ σε φορέα, που θα συστήσουν οι εργαζόμενοι, ενώ το μάναντζμεντ να ανατεθεί σε ιδιώτη μετά από διεθνή διαγωνισμό.

το 1995...
στην 4η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες που γίνεται στην Κίνα, εγκρίνεται διακήρυξη κατά την οποία βεβαιώνεται ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ καλούνταν οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας τους.

το 1995...
συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

το 1996...
ξεκινά το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα.

το 1997...
πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών η ζωγράφος Ηρώ Κανακάκη.

το 1999...
ο Ρώσος διαιτητής Σεργκέι Κουσαϊνόφ και οι τρεις βοηθοί του, που είχαν ορισθεί να διευθύνουν τον αγώνα Χάποελ Χάιφα - Μπριζ για το Κύπελλο UEFA βρίσκονται μεθυσμένοι και αντικαθιστώνται.

το 2000...
ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας (που ολοκληρώνονται την 1/10). Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Σε 15.000 ανέρχονται οι εκπρόσωποι του Τύπου. Πωλούνται 9,2 εκατ. εισιτήρια ενώ 3.5 δις θεατών παρακολουθούν τους αγώνες σε 3.200 ώρες ζωντανού θεάματος. Την Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει η εκπρόσωπος των ιθαγενών της Αυστραλίας Κάθι Φρίμαν. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα αγωνίζονται κάτω από την ίδια σημαία. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που μπαίνει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής. Στην κολύμβηση καταρρίπτονται 14 παγκόσμια ρεκόρ.

το 2002...
η Ιταλία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια κόσμου στο βόλεϊ γυναικών νικώντας 3-2 τις ΗΠΑ στον τελικό στο Βερολίνο.

--
Η Έβελυν γράφει :
Το γκολ πετυχε ο ασσος της Αρσεναλ, Μπεργκμαν (αντι για Μπεργκαμπ)
Κωστας Μπανιας (Αρτα TV)
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου