JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Επετειολόγιον 08 Φεβρουαρίου


(nil): Χρονοντούλαπο (xronontoulapo(@)mail.gr)
Ημερομηνία: Κυρ 08 Φεβ 2009 - 06:08:06 EET

το 451...
ο Κωνστάντιος Γ' γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
  
το 1587...
αποκεφαλίζεται στην Αγγλία η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, για την ανάμιξή της σε συνωμοσία για τη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Α'.
  
το 1600...
η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατον τον φιλόσοφο και ιερέα του τάγματος των Δομινικανών, Τζορντάνο Μπρούνο, λόγω των αιρετικών απόψεών του, καθώς υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου. Εκτελείται λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου.
  
το 1692...
ένα γιατρός στο χωριό Σάλεμ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, κατηγορεί δύο νέα κορίτσια, την Αμπιγκέιλ Γουίλιαμ και τη Μπέττυ Πάρις, ότι εξασκούν τη μαγεία, αρχίζοντας έτσι μια σειρά δικών και εκτελέσεων "μαγισσών".
  
το 1725...
πεθαίνει ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας από το 1696. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από σαρωτικές στρατιωτικές, πολιτικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα.
  
το 1828...
γεννιέται ο Ιούλιος Βερν, ο "πατέρας" της επιστημονικής φαντασίας. Στα βιβλία του, ο Βερν προέβλεψε με αξιοσημείωτη ακρίβεια πολλά από τα επιστημονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα.
  
το 1883...
ο ασφαλιστής Λούις Γουότερμαν ξεκινάει τα πειράματά του με στόχο να δημιουργήσει το πρώτο στυλό διαρκείας. Ένα χρόνο αργότερα, η ευρεσιτεχνία του κατοχυρώνεται.
  
το 1904...
αρχίζει ο Ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος με την καίρια επίθεση, που εξαπολύει ο ιαπωνικός στόλος στο Πορτ Αρθουρ, στην Κίνα, αποδεκατίζοντας τον ρωσικό στόλο.
  
το 1911...
γεννιέται Αμερικανίδα, βραβευμένη με Πούλιτζερ, ποιήτρια Ελίζαμπεθ Μπίσοπ.
  
το 1915...
πραγματοποιείται στο Λος Άντζελες η πρεμιέρα της βωβής ταινίας - σταθμού στην ιστορία του κινηματογράφου, "H γέννηση ενός έθνους", του Ντ. Γ. Γκρίφιθ, που συναντά ανάμικτη υποδοχή από το κοινό, λόγω του ρατσιστικού της περιεχομένου.
  
το 1919...
στο Σικάγο των ΗΠΑ, πραγματοποιείται το πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφημα καρδιακής δυσλειτουργίας.
  
το 1920...
γεννιέται η σταρ του Χόλιγουντ, Λάνα Τάρνερ. Το 1995, η λαμπερή πρωταγωνίστρια πεθαίνει από την επάρατο νόσο.
  
το 1921...
πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς του αναρχισμού, ο πρίγκιπας Πέτερ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν, σε ηλικία 79 ετών. Ο Κροπότκιν ήταν υπέρμαχος του μοντέλου, που πρεσβεύει την κατάργηση του κράτους. Κάποιοι τον αποκαλούσαν και "ο Αναρχικός Πρίγκιπας", λόγω του τίτλου, που έφερε.
  
το 1924...
πραγματοποιείται η πρώτη εκτέλεση στην αμερικανική ιστορία με θανατηφόρο αέριο, στη Νεβάδα, με θύμα τον κατάδικο Τονγκ Λι. Το θανατηφόρο αέριο επελέγη ως μία πιο "ανθρωπιστική" μέθοδος για την εκτέλεση της θανατικής ποινής, σε σύγκριση με παραδοσιακές τεχνικές όπως ο απαγχονισμός, το εκτελεστικό απόσπασμα ή η ηλεκτρική καρέκλα.
  
το 1924...
πραγματοποιείται η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση απ' άκρου εις άκρον των ΗΠΑ. Η ομιλία του αντιπροέδρου της εταιρείας Bell Telephone σε ξενοδοχείο του Σικάγο, αναμεταδόθηκε στην Πρόβιντενς, τη Ν. Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Όκλαντ και το Σαν Φρανσίσκο και την άκουσαν περίπου 50.000.000 άνθρωποι.
  
το 1925...
γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζακ Λέμον, ο οποίος προτάθηκε έξι φορές για Όσκαρ, το οποίο και απέσπασε δύο φορές, ενώ βραβεύθηκε και στις Κάνες. Το 1998 τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στην Έβδομη Τέχνη. Δημοφιλές ντουέτο με τον κωμικό Γουόλτερ Ματάου, πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχημένες ταινίες. Πέθανε το 2001.
  
το 1931...
γεννιέται ο Τζέιμς Ντιν, το κινηματογραφικό ίνδαλμα της δεκαετίας του '50, με την πιο σύντομη καριέρα από όλους τους σταρ της Έβδομης Τέχνης. Πέθανε το 1955, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
  
το 1932...
γεννιέται στη Ν. Υόρκη ο Τζον Γουίλιαμς, συνθέτης και μαέστρος. Μεταξύ άλλων, έχει συνθέσει τη μουσική για την τριλογία "Star Wars" και την ταινία "Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου".
  
το 1941...
γεννιέται στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο ηθοποιός Νικ Νόλτε. Το 1975 βραβεύτηκε με Έμμι ενώ έχει προταθεί και για Όσκαρ. Ο Νόλτε έχει απασχολήσει πολλές φορές την αστυνομία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
  
το 1945...
οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Δρέσδη, με αποτέλεσμα περίπου 135.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι, είναι ολοφάνερο, πως πλησιάζει το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
  
το 1949...
στο Λονδίνο, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Βρετανίας, Γαλλίας, ΕΣΣΔ και ΗΠΑ συναντώνται για τον καθορισμό των συνθηκών της συμφωνίας ειρήνης με την Αυστρία.
  
το 1955...
γεννιέται ο συγγραφέας δικαστικών θρίλερ Τζον Γκρίσαμ. Τα περισσότερα από τα βιβλία του ("Η Εταιρεία", "Η διαθήκη", "Η αδελφότητα" κ. ά.) έχουν γίνει μπεστ σέλερ, ενώ πολλά από αυτά έχουν μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο.
  
το 1955...
στην ΕΣΣΔ, ο Μπουλγκάνιν διαδέχεται τον Μαλένκοφ στη θέση του πρωθυπουργού.
  
το 1956...
ο Ζακ Ιβ Κουστό, ο διασημότερος ωκεανογράφος, γυρίζει την πρώτη του ταινία σχετικά με τα μυστήρια του βυθού.
  
το 1958...
ο Μπόμπι Φίσερ, σε ηλικία 15 ετών, γίνεται ο νεότερος σκακιστής στην ιστορία, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Μέγα Διδάσκαλου (Grand Master).
  
το 1959...
ο Σαρλ ντε Γκολ, ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας, αναλαμβάνει καθήκοντα.
  
το 1960...
ο Μπιλ Ράσελ των Μπόστον Σέλτικς ανακηρύσσεται ο πρώτος παίκτης του NBA με 50 ριμπάουντ.
  
το 1963...
η Κυβέρνηση του Τζον Κένεντι κηρύσσει παράνομες τις ταξιδιωτικές, οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές Αμερικανών πολιτών με την Κούβα.
  
το 1963...
οι συνοριακές συγκρούσεις που ξεσπούν μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο 200 ατόμων και τον τραυματισμό 200.
  
το 1965...
στις ΗΠΑ, 84 άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη συντριβή ενός αεροσκάφους DC-7 στο Τζόουνς Μπιτς.
  
το 1969...
το Μπόινγκ 747, το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροπλάνο, κάνει την πρώτη του πτήση.
  
το 1971...
κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο δείκτης Νάζντακ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
  
το 1974...
στις ΗΠΑ, οι τρεις αστροναύτες του "Σκάιλαμπ" επιστρέφουν από ταξίδι ρεκόρ, διάρκειας 84 ημερών σε τροχιά γύρω από τη Γη.
  
το 1979...
οι ΗΠΑ διακόπτουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με τη Νικαράγουα, μετά την άρνηση του Προέδρου Σομόζα να δεχθεί ειρηνευτική πρόταση για τερματισμό του εμφυλίου.
  
το 1980...
πεθαίνει ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, Νίκος Ξυλούρης, σε ηλικία 44 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.
  
το 1981...
σε τραγωδία καταλήγει το ποδοσφαιρικό ντέρμπυ Ολυμπιακού-ΑΕΚ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Δεκαεννέα άτομα, τα περισσότερα νεαρής ηλικίας, πεθαίνουν από ασφυξία όταν, για αδιευκρίνιστους λόγους, στριμώχνονται, στην έξοδο της Θύρας 7 κι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, γράφοντας μία από τις τραγικότερες σελίδας.
  
το 1983...
απαγάγουν το άλογο του Αγά Χαν "Σεργκάρ", ζητώντας λύτρα ύψους 5 εκατ. λιρών. Λίγες ημέρες αργότερα, σκοτώνουν το άλογο. Οι απαγωγείς φέρονται να είναι μέλη του IRA.
  
το 1984...
ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαράγεβο της Γιουγκοσλαβίας.
  
το 1989...
145 άτομα σκοτώνονται από πτώση Μπόινγκ 707 στις Αζόρες.
  
το 1991...
στο όρος Όθρυς εντοπίζονται τα συντρίμμια του αγνοούμενου αεροσκάφους C130, στο οποίο επέβαιναν 63 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες. Το σκάφος προσέκρουσε στο όρος τρεις ημέρες νωρίτερα.
  
το 1992...
στην Ταϊλάνδη, στους 16 ανέρχονται οι νεκροί από κατάρρευση σιδερένιας σκαλωσιάς σε ανεγειρόμενη πολυώροφη οικοδομή.
  
το 1993...
στο Ιράν, 131 επιβάτες χάνουν τη ζωή τους, όταν αεροσκάφος συγκρούεται στον αέρα με στρατιωτικό αεροπλάνο.
  
το 1994...
απορρίπτονται ομόφωνα από το Συμβούλιο Χαρίτων, οι αιτήσεις απονομής χάριτος των Παττακού, Μακαρέζου, Λαδά και Ζωιτάκη, πρωταιτίων της Δικτατορίας 1967-74.
  
το 1995...
Ρωσία και Ουκρανία υπογράφουν Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας, αφού ξεκαθαρίζουν τις διαφωνίες τους σχετικά με το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
  
το 1995...
σεισμός πλήττει την Κολομβία, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 230.
  
το 1996...
ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των αρχαίων Μακεδόνων, ο ναός του Ολυμπίου Διός, αποκαλύπτεται στο θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας, το Δίον της Πιερίας.
  
το 1997...
η Καναδή Σόνια Ντενονκούρτ είναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.
  
το 1998...
πραγματοποιείται το πρώτο παιχνίδι χόκεϊ γυναικών σε Χειμερινή Ολυμπιάδα, όπου η Φινλανδία νικά τη Σουηδία με 6-0.
  
το 2002...
την τελευταία του πνοή αφήνει ο τεχνικός και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Γιάννης Παθιακάκης, σε ηλικία 49 ετών, λίγο πριν αρχίσει η προπόνηση του Ακράτητου.
  
το 2003...
ολοκληρώνονται οι εργασίες του 7ο έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου, με ανοιχτή ψηφοφορία σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην οποία ανταποκρίνονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες.
  
το 2003...
πεθαίνει, σε ηλικία 87 ετών, ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας και διπλωμάτης Άγγελος Βλάχος.
  

--
Η Έβελυν γράφει :
Κανόνας του συμφέροντος:
Αν κάτι δεν έχει πάει ακόμα στραβά, τότε σίγουρα θα ήταν συμφέρον να πάει
στραβά.
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου