JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Re: Το αίνιγμα με τους καλόγερους!


From: Grigoriadis Alexandros (grigori(@)ceid.upatras.gr)
Date: Δευ 25 Μαΐ 1998 - 14:00:37 EEST


Λοιπόν, νομίζω ότι είναι καιρός να πω την απάντηση για το αίνιγμα με τους καλόγερους.

Βέβαια, νομίζω ότι κάποιοι το απάντησαν, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να δόσω την λύση ολοκληρωμένα, σε ένα από τα πιο έξυπνα αινίγματα που έχω προσωπικά ακούσει.

Λοιπόν. Ξεκινάμε με την εξής υπόθεση:

-Έστω ότι ΕΝΑΣ καλόγερος είχε την αρρώστια. Αυτός ποια μέρα θα έφευγε? Η απάντηση είναι την πρώτη μέρα, γιατί θα έβλεπε ότι κανείς άλλος δεν την έχει, και επειδή έπρεπε τουλάχιστον ένας να την έχει, άρα αυτός ο ένας θα είναι ο εαυτός του. ’ρα βγαίνουμε στο εξής συμπέρασμα:

-Αν 1 καλόγερος είχε την αρρώστια, αυτός θα έφευγε την 1η μέρα. (1)

-Έστω τώρα ότι την έχουνε 2 καλόγεροι την αρρώστια. Την 1η μέρα δεν θα έφευγε κανείς, γιατί ο καθένας, θα έβλεπε και τον άλλον που την έχει και δεν θα μπορούσε να είναι σίγουρος αν την έχει και ο ίδιος, ή την έχει μόνο ο άλλος ένας που την βλέπει. Όταν όμως θα πέρναγε η πρώτη μέρα, και δεν θα έφευγε κανείς, καθένας από τους δύο καλόγερους που έχουν την αρρώστια, θα έλγε ότι: άν ήταν ένας που την είχε, σύμφωνα με το (1) θα έφευγε την πρώτη μέρα. ’ρα είναι δύο. Και επειδή εγώ βλέπω μόνον έναν, ο άλλος θα είμαι εγώ. Οπότε την δεύτερη μέρα θα έφευγαν και οι δύο, επειδή θα είχαν κάνει την παραπάνω σκέψη. Συμπεραίνουμε λοιπόν:

-Αν οι καλόγεροι ήταν δύο θα έφευγαν την 2η μέρα. (2)

Συνεχίζοντας με την ίδια λογική, βλέπουμε ότι αν ήταν 3 οι καλόγεροι με την αρρώστια, σίγουρα δεν θα έφευγαν την 1η και τη 2η μέρα, επειδή ο καθένας, θα έβλεπε τους άλλους 2, και δεν θα μπορούσε να ξέρει, αν την είχε κι αυτός. Όταν όμως πέρναγε και η 2η μέρα και δεν έευγε κανένας, ο καθένας από τους 3 που έχουν την αρρώστια θα σκεφτόταν: Αν ήταν 2 αυτί που έχουν την αρώστια, σύμφωνα με το (2) θα έφευγαν την 2η μέρα. Όμως δεν έφυγαν, και επειδή πρέπει οι καλόγεροι που έχουν την αρρώστια να έιναι ή 2 ή 3, (επειδή βλέπω άλλους 2 με βούλα, οπότε ή είναι 2, ή την έχω και εγώ και είναι 3), επειδή λοιπόν δεν είναι 2, άρα είναι 3 και είμαι και εγώ μέσα σ' αυτούς. Οπότε:

Αν οι καλόγεροι ήταν 3 θα έφευγαν την 3η μέρα.

Συνεχίζοντας μ' αυτήν την λογική, προφανώς συμπεραίνουμε ότι είναι 4 οι καλόγεροι που έφυγαν την 4η μερνα. Αλλά και τη νιοστή μέρα να έφευγαν, θα ήταν ν οι καλόγεροι.

Νομίζω ότι δεν εξηγείται και πολύ καλά γραπτώς, πάτως, αν δόσετε προσχή και το διαβάσετε σιγά σιγά ακολουθώντας τη λογική, θα δείτε ότι είναι πραγματικά ένας απ' τους καλύτερους γρίφους.

Αυτά για την ώρα,
αν ακούσω κάτι καλό θα σας ενημερώσω.

Αλέξανδρος.  


 Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές ... και άλλα ...  Πληροφορίες --> https://anekdota.duckdns.org/quiz_list.html



Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου