JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Οι ηλικίες των παιδιών


From: Vaggelis Kapoulas (kapoulas(@)cti.gr)
Date: Πεμ 07 Ιαν 1999 - 14:06:55 EET

Παρακολουθώ αυτή τη λίστα για κάμποσο καιρό (περίπου από αρχές Νοεμβρίου 98) και είδα πως κυκλοφορούν ενδιαφέροντα quiz. Μπράβο σε όλους!

Στη συνέχεια στέλνω και εγώ ένα quiz, το οποίο (απ' όσο ξέρω) διατύπωσε κάποιος Ούγγρος μαθηματικός. Αν κάποιος έχει στοιχεία για την προέλευση του quiz θα χαρώ ολύ να τα μάθω.

Το quiz είναι αρκετά (έως πάρα πολύ) δύσκολο και γι' αυτό θα
αφήσω να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι τη δημοσιοποίηση της απάντησης. Θα ήθελα όμως όσοι ασχοληθούν με τη λύση του να μου στείλουν ένα μήνυμα ώστε να ξέρω τι απήχηση είε το quiz.

Και τώρα στο quiz:
Δύο φίλοι συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια και από τη συζήτηση τους προκύπτει πως ο ένας από αυτούς έχει στο μεταξύ παντρευτεί και αποκτήσει και 3 παιδιά. Οταν ο άλλος ρωτά για τις ηλικίες των παιδιν παίρνει την εξής απάντηση: - Επειδή θυμάμαι πως πάντα σου αρέσαν τα quiz δεν θα σου   πω τις ηλιίες των παιδιών αλλα θα σου θέσω ένα πρόβλημα.   Βλέπεις πόσα παράθυρα έχει η πολυκατοικία απέναντι; - Βλέπω!
- Το άθροισμα των ηλικιών των παιδιών μου είναι ίσο με   τον αριθμό των παρθύρων. Βλέπεις τώρα το νούμερο που έχει   σαν διεύθυνση η ίδια πολυκατοικία; - Το βλέπω!
- Το γινόμενο των ηλικών των παιδιών μου είναι ίσο με αυτό το   νούμερο.
Σκέπτεται λοιπόν ο φίλος μας για να βρεί τις ηλικίες των τριών παιδιών και καταλήγει: - Τα στοιχεία που μου έδωσες δεν είναι αρκετά. Αφού το σκέπτεται λίγο και αυτός που έθεσε το πρόβλημα λέει: - Εχεις δίκιο. Τα στοιχεία δεν είναι αρκετά. Θα σου δώσω ένα   ακόμη στοιχείο. Ο μεγαλύτερος μου γιος είναι ξανθός. - Ετσι μάλιστα! Τώρα μπορώ να λύσω το πρόβλημα. Και όντως το έλυσε βρίσκοντας τις ηλικίες των τριών αιδιών.

Το πρόβλημα είναι να βρείτε εσείς τις ηλικίες των παιδών.

Το ενδιαφέρον σημείο σε αυτό το quiz είναι οτι ο ένας από
τους δύο φίλους που έλυσε το πρόβλημα ήξερε το άθροισμα και το γινόμενο των ηλικιών ενώ εσείς καλείστε να το λύσετε χωρίς να τα ξέρετε!!!

Σημείωση: οι ηλικίες είναι (προφανώς) ακέραιοι αριθμοί.

Φιλικά,

Βαγγέλης Καπούλας


 Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές ... και άλλα ...  Πληροφορίες --> https://anekdota.duckdns.org/quiz_list.html



Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου