JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Λύση quiz : Καλώδια


From: trabukos (trabukos(@)bigfoot.com)
Date: Παρ 22 Ιαν 1999 - 21:23:51 EET

    Για να βρει το κάθε καλώδιο, μέσα στο σωλήνα θα πρέπει να είναι πάνω από 2 καλώδια. Αν είναι 3 καλώδια τότε συνδέει τα άκρα των 2 και ανεβαίνει πάνω. Εκεί συνδέει τα 3 άκρα των καλωδίων (ανά 2) σε σειρά (μπαταρία - λάμπα - μια άκρη καλωδίου - άλλη άκρη καλωδίου - μπαταρία) με τη λάμπα και την μπαταρία και τα 2 καλώδια που κλείνουν το κύκλωμα είναι και αυτά που ένωσε κάτω. Τώρα γνωρίζει ήδη ποιό από τα 3 δεν το είχε συνδέσει. Στη συνέχεια πέρνει ένα από τα 2 καλώδια που είχε συνδέσει κάτω και το συνδέει με το καλώδιο που είχε ασύνδετο στην αρχή. Πάει κάτω και ελευθερώνει τα άκρα και τσεκάρει το αρχικό ασύνδετο με ποιό από τα άλλα 2 καλώδια κάνει κύκλωμα. Αυτό που θα κάνει κύκλωμα είναι και αυτό που όαν ήταν επάνω το είχε συνδέσει με το αρχικά ασύνδετο. Αρα με μια φορά που πήγε επάνω και μετά πάλι κάτω, βρήκε όλα τα 3 καλώδια.

     Αν τα καλώδια είναι n (σε αριθμό) τότε θα χρειαστεί [log3(n-1)]+1 φορές να ανεβοκατβεί. (λογάριθμος με βάση το 3 του .....). Έτσι θα χρειαστεί για 4 ως 9 καλώδια 2 "βόλτες", για 10-27 3, 28-81 4 κ.λ.π.

    πχ. n=27 (27=3^3)
a. Τα συνδέει σε 3 εννιάδες και τις 2 τις βραχυκυκλώνει. b. Πάει επάνω και τεστάρει. Βρίσκει την εννιάδα που δεν σύνδεσε. Μιά από τις 2 εννιάδες που είχε συνδέσει τώρα την βραχυκυκλώνει με την τρίτη εννιάδα. c. Κατεβένει και τεστάρει την 3 εννιάδα μ κάθε μια από τις άλλες 2 (αφού αυτές τις ξεβραχυκυκλώσει). Τώρα ξέρει αναλυτικά κάθε εννιάδα. d. Επαναλαμβάνει τώρα τα βήματα, έχοντας τώρα να βρεί τα καλώδια για (τρεις) εννιάδες (9=3^2). .......
Μετά θα έχει να βρεί τα καλώδεια για (εννέα) τριάδες (3=3^1). Βλέπουμε ότι σε κάθε βήμα ελλατώνεται ο αριθμός των αγνώστων καλλωδίων με δύναμη του 3. Αρα για 27=3^3 θέλει 3 βήματα, για 81=3^4 τέσσερα κ.λ.π.


 Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφλιές ... και άλλα ...  Πληροφορίες --> https://anekdota.duckdns.org/quiz_list.html



Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου