JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Περιηγητές... ΑΠΑΝΤΗΣΗ


From: Korbas (korbas(@)vol.forthnet.gr)
Date: Πεμ 16 Σεπ 1999 - 21:46:39 EEST


AVE ! TO QUIZ


Μια παρέα, μέλη της περιηγητικής λέσχης, ξεκινούν την Κυριακή το πρωί στις 6:00 για την καθιερωμένη εβδομαδιαία εκδρομή τους. Στο ίσιωμα περπατούν με 4 Km/h, στις ανηφόρες με 3 Km/h και στις κατηφόρες με 6 Km/h. Βάσει μιας προκαθορισμένης διαδρομής φτάνουν στον προορισμό τους, κάνουν 1 ώρα διάλειμμα για φαγητό και επιστρέφουν από τον ίδιο δρόμο στις 17:00. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί πόσα χιλιόμετρα περπάτησαν, χωρίς τη χρήση εξισώσεων, αλλά με πρακτική αριθμητική και λογικούς συλλογισμούς.

Η ΛΥΣΗ


1. Κατ' αρχάς πρέπει να σκεφτούμε ότι μια ανηφόρα τον πηγαιμό θα είναι κατηφόρα στο γυρισμό (και το αντίστροφο), αφού επιστρέφουν από τον ίδιο δρόμο.
Υποθέτουμε ότι έχουμε μια ανηφόρα 6 Km (μπορεί να επαληθευτεί για οποιοδήποτε μήκος ανηφόρας). Το ανέβασμα με 3 Km/h διαρκεί 2 ώρες. Το κατέβασμα με 6 Km/h διαρκεί 1 ώρα. Ανέβασμα-κατέβασμα είναι σύνολο 12 Km. Έχουμε σύνολο 12 Km ανέβα-κατέβα σε σύνολο 3 ώρες. Επομένως η μέση ταχύτητα στις ανηφορο-κατηφόρες είναι 12/3=4 Km/h, δηλαδή όσο και στο ίσιωμα.
Άρα στις 10 ώρες περπάτησαν 40 Km. (Το ζήτημα, που μπέρδεψε κάποιους φίλους, ήταν να βρεθεί η μέση ταχύτητα, όχι ο μέσος όρος των ταχυτήτων).

2. Μια ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΚΑ έξυπνη απάντηση έστειλε ο Michalis Dardougias. Έπαθα την πλάκα μου:
Αφού η λύση είναι μία και μοναδική, πρέπει να επαληθεύεται σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη κι αν όλη η διαδρομή είναι ίσιωμα. 'Αρα περπάτησαν 10*4=40 Km.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ


Έλαβα 11 απαντήσεις (με αστερίσκο * οι σωστές)

Η ΠΡΟΤΑΣΗ



Απευθύνεται σε όλους τους φίλους που στέλνουν κουίζ. Όταν κάποιος απαντάει στο κουίζ που έχετε στείλει, συνήθως δεν τον ενημερώνετε αν απάντησε σωστά ή λάθος, με αποτέλεσμα στην ουσία να μην του δίνετε μια δεύτερη ευκαιρία να ξανασκεφτεί το πρόβλημα, αν κάπου έχει μπερδευτεί και έστειλε λάθος απάντηση. Καταλαβαίνω ότι είστε πνιγμένοι από την καθημερινότητα, όπως και όλοι μας άλλωστε, αλλά ένα reply με δυο λέξεις "σωστή απάντηση" ή "λάθος απάντηση" δεν είναι και τόσο χάσιμο χρόνου...

ΜΝΚ


 Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές ... και άλλα ...  Πληροφορίες --> https://anekdota.duckdns.org/quiz_list.html



Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου