JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Οδηγώ και .. σκέφτομαι!


From: George Giaglis (giaglis(@)med.auth.gr)
Date: Τετ 11 Οκτ 2000 - 02:19:32 EEST


Πρώτα από όλα (υ)γειά και χαρά σε όλους! Τον τελευταίο καιρό με απασχολεί σχεδόν κάθε βράδυ(!) ένα πρόβλημα και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί μόνος μου δεν τα καταφέρνω να το λύσω.

Οδηγώ λοιπόν τη νύχτα σε έναν ελεύθερο δρόμο με σταθερή ταχύτητα π.χ. 100 km/h (έστω υ). Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι στα 300 μέτρα μπροστά μου (έστω χ) υπάρχει ένα φανάρι και για κακή μου τύχη είναι κόκκινο. Επειδή είμαι νομοταγής (φταίει ο μπαμπάς μου) δε θέλω με τίποτα να παραβιάσω το κόκκινο, άρα θα πρέπει να επιβραδύνω το αυτοκίνητό μου. Επειδή όμως είμαι και τσιγκούνης (φταίει η μαμά μου), ελπίζω ότι το φανάρι θα ανάψει εγκαίρως πράσινο, οπότε δε θα χρειαστεί να χάσω πολλή από την (λόγω βενζίνης) ακριβή αρχική μου ταχύτητα.
Τι ξέρω για το φανρι; Γι' αυτό το συγκεκριμένο, τίποτα. Έχω όμως την εντύπωση (κι αν κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με) ότι όπως όλα τα φανάρια, έχει έναν σταθερό κύκλο. Δηλαδή ανάβει πράσινο κάθε έστω α δευτερόλεπτα, και παραμένει πράσινο για έστω β δευτερόλεπτα. Άρα, το μόνο που μπορώ να υποθσω είναι ότι όσο περνάει ο χρόνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ανάψει το πράσινο. Σωστά; Τι να κάνω λοιπόν; Αν δε φρενάρω καθόλου, τότε θα διαφυλάξω την πολύτιμη ταχύτητά μου, αλλά θα φτάσω μάλλον υπερβολικά γρήγορα στο φανάρι, χωρίς να έχω δώσει χρόνο για να ανάψει το πράσινο... οπότε ΣΤΟΠ. Από την άλλη μεριά, αν φρενάρω πολύ από νωρίς, θα χάσω μάλλον άδικα την πολύτιμη ταχύτητά μου, γιατί από στιγμή σε στιγμή ίσως ανάψει το πράσινο! Το ζητούμενο βέβαια είναι, μόλις ανάψει τελικά το πράσινο, να έχω τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα! Πόσο δυνατά λοιπόν πρέει να πατήσω το φρένο σε συνάρτηση με την απόστασή μου απο το φανάρι;

Όποιος ενδιαφέρετι να στείλει καμμιά ιδέα, είναι ευπρόσδεκτος! Για λόγους όμως ... λιστικής δεοντολογίας, παρακαλώ απαντήσεις μόνο με προσωπικό email. Σε περίπτωση που δε βρεθεί κάποιος καλός άνθρωπος που να το λύσει με την πρώτη, αφού συγκεντρώσω όλες τις απαντήσεις/προσεγγίσεις, θα σας τις κοινοποιήσω σε μία περίπου εβδομάδα και μετά... το ξανασυζητάμε το θέμα!

Φιλικά
Γιώργος Γιαγλής

Υ.Γ. Σας παρακαλώ, μη σκέφτεστε το πρόβλημα ενόσω οδηγάτε...!


 Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαοκεφαλιές ... και άλλα ...  Πληροφορίες --> https://anekdota.duckdns.org/quiz_list.html



Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου