JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Re: Μοίρασε τα άλογα (Ένσταση)


From: Valia M. (bactiridio(@)hotmail.com)
Date: Τετ 04 Δεκ 2002 - 01:49:02 EET


Λοιπόν παιδιά αυτός ο γρίφος αναφέρεται στο βιβλίο των μαθηματικών της Α' γυμνασίου σ' ένα ιστορικό σημείωμα σαν "ένα παλιό αραβικό πρόβλημα" και λέει τα εξής: Πεθαίνοντας ένας Άραβας άφησε με διαθήκη την περιουσία του που ήταν 17 καμήλες, στους τρεις γιους του με τον όρο: Ο μεγαλύτερος να πάρει τις μισές, ο δεύτερος το ένα τρίτο και ο μικρότερος το ένα ένατο. Πώς έγινε η μοιρασιά;
Η λύση στην ίδια σελίδα του βιβλίου (σελ. 164 για όπιον το έχει) αναφέρει στο τέλος την εξής (προφανή βέβαια) εξήγηση: η ανωμαλία είναι φαινόμενη κι εξηγείται εύκολα. Όταν χωρίζουμε ένα μέγεθος σε κλάσματα πρέπει το άθροισμα να είναι 1. Αφού όμως 1/2 + 1/3 + 1/9 = 17/18 έλειπε 1/18 για να γίνει η μοιρασιά. Αυτό το προσθέτουμέ, κάνουμε τη μοιρασιά και το αφαιρούμε χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.
Με αφορμή αυτή την παρατήρηση ποσθέτω επιπλέον στο σχόλιο του Γιώργου το εξής: η όλη ιδέα της διαθήκης και της μοιρασιάς έχει εξ' αρχής πρόβλημα αφού ο πατέρας αφήνει 1/18 της περιουσίας του χωρίς κληρονόμο!

----Original Message Follows----
From: "George Papargiris" <gpapargi(@)hotmail.com> To: "Quiz of the Day ..." <akis-quiz(@)ceid.upatras.gr> Subject: QotD... Μοίρασε τα άλογα (Ένσταση) Date: Mon, 02 Dec 2002 19:04:54 +0200

Καλησπέρα

Το quiz με τη μοιρασιά των αλόγων το είχα ακούσει παλαιότερα και είχα εξ' αρχής μια ένσταση. Δεν πρόλαβα όμως να τη στείλω με προσωπικό mail γιατί δημοσιεύτηκε η απάντηση μόλις μια εργάσιμη ημέρα μετά τη δημοσίευση του προβλήματος.
Έτσι τη στέλν τώρα για σχολιασμό:

Ο πατέρας ζήτησε ο μεγάλος γιος να πάρει το 1/2 των αλόγων. Ο μεγάλος γιος όμως πήρε 6 άλογα. Το 6 όμως δεν είναι το 1/2 του 11 που είναι ο συνολικός αριθμός αλόγων. Είναι το 1/2 των 12 αλόγων πυ είναι κάτι διαφορετικό από την κληρονομιά που μοιράζεται μεταξύ των γιων.

Θα μπορούσε να λέει η εκφώνηση "τουλάχιστο 1/2" αλλά τότε η λύση θα ήταν σχεδόν προφανής.

Όμως νομίζω ότι έτσι όπως διατυπώνεται το quiz (από το δημιουργό του και όχι από το φίλο μας στη λίστα) υπάρχει πρόβλημα.

Γιώργος



STOP MORE SPAM with the new MSN 8 and get 2 months FREE* http://join.msn.com/?page=features/junkmail
      Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές
             https://anekdota.duckdns.org

        ___ Η QotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
_______________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου