JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Re: Το δηλητηριασμένο κρασί (διευκρίνηση/υπόδειξη)


From: George Papargiris (gpapargi(@)hotmail.com)
Date: Τετ 15 Οκτ 2003 - 14:54:09 EEST


Γεια χαρά σε όλους

Αρκετοί ασχολήθηκαν με το γρίφο. Οι περισότερι όμως έχουν στρφεί σε λάθος κατεύθυνση.
Θα δώσω λοιπόν κάποιες διευκρινήσεις/υποδείξεις.

Γράφει η εκφώνηση για το κρασί που εξετάζεται «ανάλυση που δείχνει τα πάντα».
Αυτό σημαίνει ότι το χημείο μπορεί να μας πει και κάτι παραπάνω από το αν ένα δείγμα έχει ή όχι δηλητήριο. Μπορεί να μας πει και τι ποσότητα δηλητηρίου έχει.

Επίσης θυμίζω ότι η σύργγα είναι βαθμονομημένη. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να τραβήξουμε συγκεκριμένη ποσότητα κρασιού από το βαρέλι. Καθώς η σύριγγα είναι βαθμονημημένη υπάρχει κάποια ελάχιστη υποδιαίρεση. Η ελάχιστη αυτή υποδιαίεση είναι η ελάχιστη ποσότητα που μπορούμε να τραβήξουμε χρησιμοποιώντας τη σύριγγα. Έτσι αυτή είναι που αποτελεί τη μονάδα μέτρησής μας με την οποία θα ζυγίσουμε τη συνολική ποσότητα. Ας αποκαλούμε αυτή την ελάχιστη ποσότητα «μονάδα όγκου».

Υποθέστε ότι το χημείο έχει άπειρη ακρίβεια στην εξέταση του δείγματος. Το ίδιο υποθέστε και για τη σύριγγα. Δηλαδή μπορούμε να τραβήξουμε ακριβώς οποιοδήποτε πολλαπλάσιο της ελάχιστης ποσότητας.

Όπως είπα ο γρίφος θέλει εμνευσμένη σκέψη και όχι εξειδικευμένες γνώσεις.. Το δεύτερο ερώτημα θέλει κάποια κατανόηση αριθμητικής και κάποιες πράξεις, αλλά όπως είπα όποιος απαντήσει το πρώτο θα θεωρηθεί σωστός.

Μέχρι στιγμής το πρόβλημα έχει λυθεί από τους:

Βαγγέλη Καπούλα (ελάχιστος αριθμός δειγμάτων και ελάχιστη ποσότητα κατεστραμμένου κρασιού) Θεοφάνη Γκούντρα (ελάχιστος αριθμός δειγμάτων και ελάχιστη ποσότητα κατεστραμμένου κρασιού) Drive North Disappears (ελάχιστος αριθμός δειγμάτων)

Αν θυμάμαι καλά και τα 3 παιδιά ξεκίνησαν υποθέτωντας ότι το χημείο μπορεί απλώς να πει αν ένα δείγμα έχει ή όχι δηλητήριο και μόλις είπα ότι υπάρχει καλύτερη λύση ξεκίνησε μια κουβένα που οδήγησε στο ότι το χημείο δίνει περισσότερα στοιχεία. Αν και κατά τη γνώμη μου η εκφώνηση δίνει στοιχεία για να καταλάβει κανείς ότι το δείγμα έχει και ποσοτική εκτός από ποιοτική αξία, το γεγονός ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε κατευθείαν αυτό που εννούσα με κάνει να πιστεύω ότι ίσως δεν διατύπωσα όπως θα έπρεπε το πρόβλημα. Υπο αυτ την έννοια στο συγκεκριμένο mail δίνω διευκρίνηση και όχι υπόδειξη.

Καλή σκέψη

Γιώργος



Help STOP SPAM with the new MSN 8 and get 2 months FREE* http://join.msn.com/?page=features/junkmail
--



.


_______________________________________________________________

      Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές
             https://anekdota.duckdns.org

        ___ Η QotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
_______________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου