JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Contact


From: George Papargiris (gpapargi(@)hotmail.com)
Date: Τρι 23 Δεκ 2003 - 11:00:29 EET


Καλημέρα και χρόνια πολλά

Βλέπω ότι τώρα τελευταία δεν έχει περάσει τίποτα από λίστα οπότε λέω να βάλω ένα θέμα που εμένα τουλάχιστο μου είχε κινήσει την περιέργεια στο παρελθόν.

Δεν ξέρω πόσοι έχετε δει την ταινία “Contact” (Επαφή) με τη Τζόντι Φόστερ. Είχε προβληθεί πριν από κάμποσα χρόνια. Βασίστηκε στο βιβλίο του Carl Sagan διάσημου αστρονόμου. Εκεί στο τέλος έγινε κάι περίεργο με το οποίο θα ασχοληθούμε.
Αναφέρω συνοπτικά την υπόθεση:

Η Δρ Έλλη ’ρογουέη δούλευε στο πρόγραμμα SETI. Παρατηρούσε τον ουρανό περιμένοντας να ακούσει κάποιο σήμα από εξωγήινους πολιτισμούς. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τελικά τα κατάφερε. Το σήμα περιείχε κωδικοποιημένη πληροφορία. Αφού αποκωδικοποίησαν το μήνυμα κατάλαβαν ότι κάποιος εξωγήινος πολιτισμός είχε επικοινωνήσει μαζί τους και τους είχε δώσει οδηγίες για το πώς θα φτιάξουν μια μηχανή που θα τους μετέφερε κάπου. Τις λεπτομέρειες δεν τις ήξερε κανένας. Οι γήινοι έφτιαξαν τη μηχανή και τελικά η Δρ ’ρογουέη μεταφέρθηκε στον Βέγα. Όταν γύρισε μετά από (18 ώρες περίπου) διηγήθηκε την περιπέτειά της στη γη. Προς μεγάλη της απογοήτευση οι γήινοι της είπαν ότι είχε περάσει γύρω στο ένα δευτερόλεπτο και ότι κατά τη δική τους αντίληψη δε συνέβη τίποτα. Η μηχανή δε λειτούργησε. Οι κάμερες που κουβαλούσε μαζί της δεν κατέγραψε τίποτ παρά μόνο χιόνια. Τελικά, η απόρρητη έκθεση ανέφερε ότι αν και οι κάμερες κατέγραψαν μόνο χιόνια, αυτά τα χιόνια είχαν διάρκεια 18 ώρες και όχι ένα δευτερόλεπτο όπως είχε γίνει αντιληπτό από τη γη. Αυτό αποδίκνυε στο θεατή ότι η Δρ ’ρογουέη είχε όντως ταξιδέψει.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας αν κάποιος πάρει ένα διαστημόπλοιο και ταξιδέψει με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός, όταν επιστρέψει θα δει ότι αν και για αυτόν πέρασαν λίγα λεπτά, στη γή πέρασαν χρόνια. Πρόκειται για το λεγόμενο παράδοξο των ιδύμων. (Μετά το ταξίδι ο δίδυμος που έφυγε είναι νεότερος από αυτόν που παρέμεινε στη γη).
Η κλασική απορία που γεννιέται σε κάποιον που πρωτοακούει αυτό το φαινόμενο, είναι η εξής: Η κίνηση είναι σχετκή. ια μας στη η, το διαστημόπλοιο είναι αυτό που έφυγε. Για το σύστημα αναφοράς του διαστημοπλοίου όμως η γη ταξίδεψε για λίγα λεπτά και επέστρεψε πίσω. Αφού το πρόβλημα είναι συμμετρικό ως προς τους 2 δίδυμους πως η φύση ξεχωρίζει αυτόν που θα γεράσει περισσότερο. Η απάντηση είναι ότι το φαινόμενο δεν είναι συμμετρικό ως προς τους 2 διδύμους. Σε αυτόν που φεύγει ασκούνται επιταχύνσεις τη στιγμή που στρίβει για να επιστρέψει. Ό άλλος παραμένει αδρανειακός. Έτσι αυτός που εγκαταλείπει τη γη θα μείνει νέος.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω και συγκρίνοντας τα με τη ταινία, εδα κάτι που μου φάνηκε παράδοξο: Στην ταινία ο πέρασε περισσότερος χρόνος για αυτόν που έφυγε. Στο παράδοξο των διδύμων περνάει περισσότερος χρόνος για αυτόν που μένει στη γη. Φαίνεται δηλαδή η ταινία να διαφωνεί με την ειδική θεωρία της σχετικότητας.
Από την άλλη μεριά, το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία το έχει γράψει ο Carl Sagan, γνωστός και έγκυρος αστρονόμος. Ίσως τον θυμάστε. Ήταν ο παρουσιαστής σε κάτι ντοκυμαντέρ που έδειχνε παλιά η τηλεόραση για το διάστημα. Νομίζω ήταν η σειρά ντοκυμαντέρ «Cosmos»

Ο Sagan σίγουρα ήξερε τη σχετικότητα. Μήπως την πααβίασε για χάρη ενός βιβλίου επιστημονικής φαντασίας; Η μήπως ήξερε τι έκανε;

Πριν απαντήσετε προτείνω να δείτε την ταινία ή να διαβάσετε το βιβλίο. Αν και έχουν διαφορές, ως προς την ουσία του ερωτήματος που θέτω είναι ίδια. Ακόμα κι όποιος δε σκοπεύει να ασχοληθεί με το ερώτημα θα δει ένα πολύ ωραίο έργο, που (αν και θεωρείται επιστημονική φαντσία) κινείται σε επιστημονικά πλαίσια.

Η απάντηση θα είναι αναπάντεχα ενδιαφέρουσα!

Φιλικά

Γιώργος



MSN 8 helps eliminate e-mail viruses. Get 2 months FREE*. http://join.msn.com/?page=features/virus
--



.


_______________________________________________________________

      Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές
             https://anekdota.duckdns.org

        ___ Η QotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
_______________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου