JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Περί Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς


(nil): Konstantinos Tampouris (konstamp(@)x-treme.gr)
Ημερομηνία: Τετ 29 Δεκ 1999 - 11:52:58 EET

Πρώτα το ανέκδοτο:

------------------------------------------------------------------------

O Αντιπρύτανης επί οικονομικών θεμάτων προς το τμήμα Φυσικής (ή Χημείας, όποιος θέλει):

"Γιατί πρέπει πάντα να σας δίνω τόσα λεφτά για εργαστήρια και πανάκριβο εξοπλισμό; Γιατί να μην είστε σαν το τμήμα Μαθηματικών; Το μόνο που χρειάζονται είναι χρήματα για μολύβια, χαρτί και καλάθια αποριμμάτων. Ή ακόμη καλύτερα σαν το τμήμα Φιλοσοφίας. Το μόνο που χρειάζονται είναι μολύβια και χαρτί...

------------------------------------------------------------------------

Και τώρα το αγαπημένο μας θέμα:

Οι Κώστας Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Περράκης διατύπωσαν ουσιαστικά την ίδια ερώτηση: γιατί η Πρωτοχρονιά είναι 1/1 και τα Χριστούγεννα 25/12.

Άς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η εορτή των Χριστουγέννων ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ στις 25/12 για να συμπέσει με τη μεγάλη ειδωλολατρική εορτή του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Αυτό έγινε πριν ακόμα χρησιμοποιηθεί η γέννηση του Χριστού ως σημείο αναφοράς για το ημερολογιακό έτος, άρα μας αφήνει από αυτή την άποψη αδιάφορους.

Όταν θεσπίστηκε η μέτρηση του χρόνου με βάση τη γέννηση του Χριστού, οι ρωμαϊκοί μήνες (που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα) προϋπήρχαν και ήταν ήδη σε χρήση. Κανείς δεν ασχολήθηκε να μετακινήσει τους μήνες, ώστε τα Χριστούγεννα να συμπέσουν με την 1η Ιανουαρίου. Αντίθετα, ορίστηκε ως Πρωτοχρονιά η 25η Δεκεμβρίου. Δηλαδή η σημειολογία "1/1" δεν είχε, τότε, πρακτική σημασία, αφού οι πρώτες μέρες του έτους ήταν οι τελευταίες 7 μέρες του Δεκεμβρίου. Εξ' άλλου, για τους Ρωμαίους το έτος άρχιζε την 25η Μαρτίου, οπότε ο Ιανουάριος δεν θα μπορούσε καν να χαρακτηριστεί ως ο πρώτος μήνας του έτους.

Τελικά, και πολύ αργότερα, επήλθε "εξομάλυνση" του ημερολογίου με τη χρήση της 1ης Ιανουαρίου ως Πρωτοχρονιάς. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αγγλία μέχρι το 1752 η Πρωτοχρονιά αντιστοιχούσε στη ρωμαϊκή Πρωτοχρονιά, δηλαδη στην 25η Μαρτίου.

Κωνσταντίνος Ταμπούρης


Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου