JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Re: Edward Witten


(nil): AL BANDY (al.bandy(@)freemail.gr)
Ημερομηνία: Δευ 24 Νοε 2003 - 13:03:35 EET

Χαιρετώ τη λίστα

Έχω δηλώσει φίλος του ορθολογισμού και της επιστήμης σε παλαιότερο mail μου. Αν και απέχω χάος από το να είμαι επιστήμονας θα ήθελα να σχολιάσω αυτά που είπε ο φίλος Στέφανος στα πλαίσια μιας καλοπροαίρετης και γόνιμης κουβέντας. Άλλωστε και ο Στέφανος επικαλέστηκε «προχωρημένους αστρονόμους» οπότε τελικά δεν ξέρω αν διαφωνώ με το Στέφανο ή με τους ανθρώπους που είπαν τα παραπάνω. Να ξεκαθαρίσω ότι λέω απλά τη γνώμη μου που δεν έχει βέβαια κανένα ιδιαίτερο βάρος. Να ξεκαθαρίσω ακόμα ότι αυτή είναι μια από τις ελάχιστες φορές που σκοπεύω να μιλήσω στη λίστα σοβαρά.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία στην επιστήμη δεν είναι μόνο το να φτάσεις στην αλήθεια, αλλά το να φτάσεις χρησιμοποιώντας σαν δεδομένα τα λιγότερα δυνατά πράγματα.

Ας δούμε για παράδειγμα την Ευκλείδειο γεωμετρία. Ο Ευκλείδης θεώρησε κάποιες προτάσεις αυθαίρετα σαν αληθείς (τα αξιώματα) και στηριζόμενοι σε αυτές καταλήξαμε σε όλες τις άλλες μετά από απόδειξη (θεωρήματα).

Κάποιοι μαθηματικοί νόμιζαν ότι ο μπορούν να καταλήξουν στις ίδιες αληθείς προτάσεις στηριζόμενοι σε λιγότερα αξιώματα. Για την ακρίβεια προσπάθησαν να αποδείξουν το περίφημο πέμπτο αίτημα του Ευκλείδη (το αίτημα των παραλλήλων) ξεκινώντας από τα υπόλοιπα θεωρήματα. Αν κατάφερναν κάτι τέτοιο, θα σήμαινε ότι το πέμπτο αίτημα του Ευκλείδη είναι περιττό και μπορούμε να φτάσουμε στις ίδιες αλήθειες χρησιμοποιώντας λιγότερο αριθμό προτάσεων που θεωρούμε αυθαίρετα σωστές. Τελικά αποδείχτηκε ότι το πέμπτο αίτημα είναι αναγκαίο (δικαιώνοντας τον Ευκλείδη που το συμπεριέλαβε στα αρχικά του αξιώματα) και η μη αποδοχή/αλλίωσή του οδηγεί στις λεγόμενες μη Ευκλείδειες γεωμετρίες.

Αυτό που έχει σημασία στα παραπάνω είναι η διάθεση των μαθηματικών να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των αρχικών προτάσεων που δεχόμαστε αυθαίρετα σαν αληθείς. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Η μεγάλη αμαρτία της θρησκείας σε αυτό το θέμα είναι ότι τα δέχεται όλα σαν αληθείς προτάσεις. Όλα είναι αξιώματα για τη θρησκεία. Δόγμα! Τίποτα δεν αποδεικνύει. Περίπου 2000 χρόνια προσπαθούσαν οι γεωμέτρες να μειώσουν κατά ένα το σύνολο των αξιωμάτων και ηρέμησαν μόνο όταν αποδείχτηκε ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Και η θρησκεία τα δέχεται όλα με αυτόν τον τρόπο.

Καταλαβαίνεται όλοι τη διαφορά στον τρόπο προσέγγισης της αλήθειας; Η επιστήμη αποδεικνύει. Η θρησκεία δέχεται.

Στη φιλοσοφία ο καθένας λέει την προσωπική του γνώμη. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Θα δεις συχνά φιλόσοφους να διαφωνούν. Κι αυτό γιατί ο καθένας έχει την προσωπική του γνώμη και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει στον άλλο τι είναι αλήθεια και τι όχι. Θα δεις φιλοσόφους να διαφωνούν ως προς κάποια ερωτήματα. Δεν θα δεις ποτέ όμως μαθηματικούς να διαφωνούν για το αν το άθροισμα των γωνιών του τριγώνου στο επίπεδο χαρτί είναι 180 μοίρες γιατί αυτό έχει αποδειχτεί.
Κάτι που αποδεικνύεται δεν δέχεται αμφισβήτηση από κανένα ανεξάρτητα από το τι λέει το ένστικτο ή η προσωπική γνώμη. Αυτά δεν έχουν σημασία.
Αν δεις επιστήμονες να διαφωνούν θα είναι γιατί συμπεριέλαβαν στοιχεία φιλοσοφίας στις μελέτες τους. Άλλωστε τα όρια φιλοσοφίας/επιστήμης δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα.

Μπορεί όταν ο επιστήμονας φτάσει σε άλλο πλανήτη να δει εκεί φιλοσόφους να τον περιμένουν. Ποιοι όμως θα είναι αυτοί οι φιλόσοφοι; Οι φιλόσοφοι διαφωνούν μεταξύ τους. Πως ξέρουμε ποιοι από αυτούς είναι αυτοί που λένε την αλήθεια έτσι ώστε να τους πιστέψουμε από τώρα;
Αλλά και αν τους ξέρουμε τότε δε θα πρέπει να τους πιστέψουμε σε όλα όσα θα πουν, ακόμα και στα υπόλοιπα; Αν οι συγκεκριμένοι έχουν πει και λάθος πράγματα τι γίνεται;

Πάντως κι αν ακόμα υπήρχαν οι άνθρωποι που ήξεραν εκ των προτέρων την αλήθεια, πάλι θα χρεωθούν την αμαρτία της θρησκείας. Άλλο να δέχεσαι και άλλο να αποδεικνύεις. Μόνο τότε είσαι σίγουρος. Δες άλλωστε και πόσα πράγματα μαθαίνει κανείς προκειμένου να μπορεί να καταλάβει μια απόδειξη (μιλάω για την επιστημονική γνώση).

Με 2 λόγια αυτό που λέω είναι ότι κι αν ο επιστήμονας βρει θεολόγους και φιλόσοφους τον περιμένουν στον άλλο πλανήτη, η δική του πράξη θα έχει ασύγκριτα μεγαλύτερη εγκυρότητα καταρχήν αλλά και αξία κατ επέκταση από αυτή των άλλων.

Θα ήθελα να κλείσω συγχαίροντας το λίσταρχο για το εξαιρετικό άρθρο. Να γιατί δεν πρέπει να δημοσιεύονται και ασόβαρα άρθρα (πχ από το supernatural): γιατί πέφτεις στην υπόληψη των αναγνωστών και τελικά όταν θα δημοσιεύσεις σοβαρό άρθρο ο αναγνώστης δε θα ξέρει αν πρέπει ή όχι να το πιστέψει.

Άντε και το ρατσιστικό ανέκδοτο για τον τύπο:

Είναι ο Χριστός με το Θεό και φτιάχνουν τον κόσμο.
Σε κάποια φάση ακούγεται μια κραυγή: «Μπαμπααααααααααααααααά, αυτοί μου κάηκαν»

____________________________________________________________________
http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.

--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Το πόσο διαρκεί ένα λεπτό εξαρτάται
από ποια μεριά της πόρτας της τουαλέτας βρίσκεσαι.
________________________________________________________________________
     Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
       https://anekdota.duckdns.org
    ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου