JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Re: Έχουν, και οι εξωγήινοι, επίπεδα γνώσης


(nil): AL BANDY (al.bandy(@)freemail.gr)
Ημερομηνία: Τρι 09 Δεκ 2003 - 12:08:43 EET

 Το θέμα των εξωγήινων είναι πολύ σημαντικό και υπάρχουν πολύ επιστήμονες που ασχολούνται. Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα SETI.
Σε γενικές γραμμές πιστεύεται ότι αυξημένη πιθανότητα για ύπαρξη εξωγήινων έχουν πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αστέρες (αντίστοιχους με το δικό μας ήλιο), έχουν ατμόσφαιρα και έχουν συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης ανάλογες με αυτές τις γης. Οι επιστήμονες μελετώντας τα φάσματα διαφόρων αστέρων μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχουν πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αυτoύς και σε ποια απόσταση.
Γενικά δηλαδή η ύπαρξη ζωής ανάγεται σε ύπαρξη εξωηλιακών πλανητών με κατάλληλες συνθήκες. Επειδή το σύμπαν είναι τεράστιο, όσο μικρή κι αν είναι η πιθανότητα να έχεις έναν τέτοιο πλανήτη, τελικά είναι πιθανό να υπάρχουν εξωγήινοι και γίνονται σοβαρές έρευνες πάνω σε αυτό.

Αλλά και αν ακόμα υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε να κάνουμε με νοήμονα όντα. Μπορεί ας πούμε να έχουμε ένα πλανήτη που το πιο νοήμων όν να έχει τη νοημοσύνη του γήινου σκύλου. Σε αυτό το επίπεδο στρέφεται η ανάλυση του Kaku.
Αλλά κι αν ακόμα υπάρχουν όντα με νοημοσύνη ανάλογη με αυτή του ανθρώπου οι αποστάσεις μπορεί να είναι τόσο μεγάλες που η επικοινωνία να είναι πρακτικά αδύνατη. Για αυτό το λόγο θεωρείται πιο πιθανό, αν υπάρξει τέτοια επικοινωνία να γίνει μάλλον μέσω τηλεπικοινωνιών παρά με μεταφορά των όντων.
Για να γίνει μια απλή σύγκριση αναφέρω ενδεικτικά το εξής: Ο πρωτοπόρος 10 έκανε περίπου 15 χρόνια για να φτάσει στον πλούτωνα ενώ ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα χρειάζεται περίπου μισή ώρα.

Γι αυτό φαίνεται και ο Kaku διακρίνει την περίπτωση να μπορούν τα όντα να χρησιμοποιούν χωροχρονικά τούνελς (σκουληκότρυπες). Ο όρος αυτός είναι πιστή μετάφραση του αγγλικού όρου wormhole. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα έλυνε το πρόβλημα της απόστασης. Η ύπαρξη τέτοιων τούνελς δεν είναι αποκύημα της φαντασίας. Προκύπτει από θεωρητικές μελέτες και δεν υπάρχει για την ώρα φυσικός νόμος που να απαγορεύει την ύπαρξή τους γιατί πχ παραβιάζουν κάποια αρχή. Θεωρητικά δηλαδή (για την ώρα) είναι δυνατόν να υπάρξει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι υπάρχει ή ότι θα υπάρξει.

Γενικά το θέμα της ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών είναι πολύ σοβαρό και αξίζει να ασχοληθεί κανείς. Επειδή δεν χρειάζεται ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις μαθηματικών το καθιστά και πιο προσιτό στο μέσο άνθρωπο.

Και εδώ αρχίζει η μαλακία της υπόθεσης. Επειδή το θέμα είναι προσιτό και ιδιαίτερα εντυπωσιακό, ασχολούνται με αυτό ένα κάρο ασόβαροι τύποι.
Αν δεις να αναφέρεται το θέμα στις ειδήσεις θα δεις να παρουσιάζουν τις γνώμες καθηγητών πανεπιστημίου και αμέσως μετά να παρουσιάζουν τις γνώμες συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, διαφόρων ψωνισμένων που δηλώνουν ερευνητές, αστρολόγων κλπ. Το τραγικό είναι ότι παρουσιάζουν τις απόψεις λες και έχουν το ίδιο βάρος με αποτέλεσμα να παρασύρεται ο κόσμος από αυτούς που υποστηρίζουν την πιο εντυπωσιακή από τις 2 θεωρίες (που συνήθως είναι οι καραγκιόζηδες).

Γριούλες βγαίνουν και λένε ότι έχουν δει UFO με τα μάτια τους. Ο κάθε μπάρμπας έχει μια ιστορία που κάποιος φίλος του είδε κάτι από τον ουρανό που δεν ήταν αεροπλάνο κλπ κλπ.
Μάλιστα διάφορα χωριά το κάνουνε και για διαφημιστικούς σκοπούς.
Τελικά γίνεται η φάση μπάχαλο και ένα σοβαρό θέμα πέφτει στα χέρια της κάθε θείτσας.

Το άρθρο της Έβελυν είναι στη σωστή κατεύθυνση με εξαίρεση το σημείο στην αρχή που λέει
«Θεωρίες που ενισχύονται απΆ την σύνδεσή τους με
τις συνεχόμενες εμφανίσεις Α.Τ.Ι.Α. (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων
Αντικειμένων), που μεταφράζονται απΆ τους περισσότερους σαν επισκέψεις
όντων από ένα εξωγήινο πολιτισμό».
 
ΟΥΔΕΠΟΤΕ έγινε τέτοια εμφάνιση. Όλα αυτά είναι απλά φήμες που έχουν καλλιεργηθεί από διάφορους. Δε μετράει όμως η γνώμη των πολλών αλλά η γνώμη των ειδικών.
Ο kaku αποκλείεται να είπε για συνεχόμενες εμφανίσεις. Από έγκυρες πηγές δεν υπάρχει τίποτα. Βέβαια έχουν βγει οι κλασσικές πια φήμες που λένε ότι οι αμερικάνοι έχουν στοιχεία και τα κρύβουν και άλλα τέτοια που είναι για γέλια. Χίλια πράγματα μπορούμε να χρεώσουμε στους αμερικάνους. Ας μην τους χρεώσουμε ΚΑΙ αυτό.

Η ουσία είναι ότι όπως πάντα το σοβαρό ανακατεύεται με τη μπούρδα και τελικά αυτό είναι εις βάρος των απλών ανθρώπων που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αυτά τα δύο.

Αν μπορεί η ομάδα ανθρώπων που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Έβελυν ας δημοσιεύσει ένα άρθρο για το πρόγραμμα SETI. Τι έχουν κάνει και ποια είναι τα πλάνα τους, με πολλή προσοχή στην εγκυρότητα των πηγών.

Και το παραδοσιακό ρατσιστικό ανέκδοτο:

-Μπροστά σου είναι ένας Εβραίος και ένας αράπης. Έχεις ένα όπλο. Ποιον θα σκοτώσεις πρώτα; (Φυσικά είναι βέβαιο ότι θα τους σκοτώσεις και τους 2 ).

- Τον Εβραίο! Πρώτα τα καθήκον και μετά η ευχαρίστηση.

____________________________________________________________________
http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.

--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Ένας υπολογιστής χωρίς COBOL και FORTRAN είναι σαν κέικ σοκολάτα 
χωρίς κέτσαπ και μουστάρδα.
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου