JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Παρασκευή και 13, μια «ξενόφερτη» γρουσουζιά


(nil): Nikos Tsekhs (ntsekhs(@)gmail.com)
Ημερομηνία: Παρ 13 Μαΐ 2005 - 13:54:50 EEST

Παρασκευή και 13 σήμερα, αλλα μέχρι στιγμής βρήκα το φτηνότερο βενζινάδικο και πήρα και ένα τηλεφωνο απο ενα γκομενάκι που μου χαμογελούσε βάζοντας βενζίνι στο Clio. Τέτοιες να ήταν όλες οι μέρες ...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ
ΤΑ ΝΕΑ

Αν φοβάστε την... Παρασκευή και 13 είναι καιρός να το ξεπεράσετε. Είναι μια δεισιδαιμονία που δεν μας αφορά. Είναι μια «ξενόφερτη» γρουσουζιά που, όπως υπογραμμίζουν οι λαογράφοι, δεν έχει σχέση με την ελληνική παράδοση ή την ελληνική ιστορία.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, στη Γαλλία. Εκείνη την ημέρα σφαγιάστηκαν 1.500 ιππότες των Ναϊτών, ενός θρησκευτικού τάγματος της εποχής με μεγάλη δύναμη και ακόμα μεγαλύτερη πολιτική επιρροή. Ήταν, λένε οι πηγές της ιστορίας, ένα σχέδιο του τότε βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου με σκοπό να απαλλαχθεί απο ένα τάγμα με πολιτική δύναμη που ίσως αποτελούσε απειλή για τα πολιτικά του σχέδια. Οι Ναΐτες, ωστόσο, υποτίθεται ότι την εποχή εκείνη κατείχαν το μυστικό της κρυψώνας της ιερής σινδόνης (του σεντονιού δηλαδή στο οποίο πιστεύεται ότι εναπόθεσαν το νεκρό σώμα του Χριστού όταν το κατέβασαν απο τον Σταυρό). Άρα η ημέρα εκείνη (Παρασκευή και 13) θεωρήθηκε «αποφράδα» για τη δυτική, θεοκρατούμενη Ευρώπη. Πάντως οι Έλληνες λαογράφοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ξενόφερτη μόδα.

«Κάτι που μας ήρθε με τις ταινίες του Χόλιγουντ όπως λένε. «H ελληνική παράδοση θεωρεί γρουσούζικη ημέρα την Τρίτη και 13 και μόνο. Είναι η ημέρα που «έπεσε» η Κωνσταντινούπολη (Τρίτη 13 Μαΐου 1453)» εξηγεί η λαογράφος κα Πόπη Ζώρα. «Οι γάμοι δεν γίνονταν ποτέ εκείνες τις ημέρες, τα σπίτια ήταν κλειστά για επισκέψεις, γλέντια ή γιορτές. Ήταν μια ημέρα που παλαιότερα δεν κλείνονταν εμπορικές συμφωνίες, που δεν παίρνονταν σοβαρές επαγγελματικές αποφάσεις. Ήταν ένας τρόπος να θυμόμαστε, ως έθνος, για πάντα μια "μαύρη ημέρα" στην ελληνική ιστορία».

--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Την επόμενη φορά που θέλετε να απλώσετε το χέρι σας στα άστρα, σκεφτείτε ότι
το χέρι σας στην καλύτερη περίπτωση έχει ένα μέτρο μήκος και το πιο κοντινό
αστέρι είναι τέσσερα έτη φωτός μακριά.
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου