JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Επετειολόγιον 16 Ιανουαρίου


(nil): Χρονοντούλαπο (xronontoulapo(@)mail.gr)
Ημερομηνία: Τετ 16 Ιαν 2008 - 06:08:06 EET

το 1362...
μια από τις χειρότερες καταιγίδες στη Βόρεια Θάλασσα προκαλεί τεράστια παλιρροϊκά κύματα, που καταστρέφουν τη νήσο Στραντ και βυθίζουν την πόλη Ράνγκολντ.

το 1547...
στέφεται τσάρος της Ρωσίας ο Ιβάν ο Τρομερός.

το 1556...
ο Φίλιππος ο Β' γίνεται βασιλιάς της Ισπανίας.

το 1572...
δικάζεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Δούκας του Νόρφολκ, για τη συμμετοχή του στη Συνομωσία του Ριντόλφι, που είχε σκοπό την επαναφορά του Καθολικισμού στην Αγγλία. Η συνομωσία στόχευε στη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Α'.

το 1581...
το αγγλικό Κοινοβούλιο θέτει εκτός νόμου το Ρωμαϊκό Καθολικισμό.

το 1795...
οι Γάλλοι καταλαμβάνουν την Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

το 1804...
ο Γάλλος φυσικός Ζοζέφ Λουί Γκί Λισσάκ ανεβαίνει στα 7,016 μέτρα πετώντας μ' ένα αερόστατο υδρογόνου. Το ρεκόρ του θα παραμείνει αξεπέραστο για 50 χρόνια.

το 1883...
το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την Πράξη των Δημοσίων Υπηρεσιών βάζοντας τα νομικά θεμέλια του συστήματος δημοσίων υπηρεσιών της χώρας.

το 1896...
διεξάγεται στην Αϊόβα των ΗΠΑ το πρώτο κολεγιακό παιχνίδι μπάσκετ με 5 παίκτες, Chicago- Iowa 15-12. Στα προηγούμενα παιχνίδια έπαιζαν 9 παίκτες.

το 1900...
η Αμερικανική Γερουσία αποδέχεται την αγγλογερμανική συνθήκη του 1899, με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρει τις διεκδικήσεις του από τα νησιά Σαμόα.

το 1901...
γεννιέται ο Φουλχένσιο Μπατίστα, δικτάτορας της Κούβας, που ανατράπηκε το 1959 από τον Φιντέλ Κάστρο.

το 1901...
πεθαίνει στην Ιταλία, σε ηλικία 73 ετών, ο Ελβετός ζωγράφος Άρνολντ Μπέκλιν.

το 1909...
ο Έρνεστ Σάκλετον ύστερα από εξερεύνηση, ανακαλύπτει το μαγνητικό Νότιο Πόλο.

το 1914...
επιτρέπεται η επιστροφή του Μαξίμ Γκόργκι στη Ρωσία μετά από οκταετή εξορία για πολιτικούς λόγους.

το 1919...
τίθεται σε ισχύ στις ΗΠΑ η ποτοαπαγόρευση, που αφορά στην απαγόρευση παραγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών.

το 1920...
οι Σύμμαχοι ζητούν την έκδοση του Κάιζερ και αίρουν το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία.

το 1923...
οι Τούρκοι προετοιμάζονται στην Ανατολική Θράκη με τη μεταφορά στρατιωτών από τη Μικρά Ασία.

το 1931...
γεννιέται ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόχαν Ράου.

το 1933...
μετά την οξεία συζήτηση, που διεξάγεται στη Βουλή για την εξαγγελθείσα πολιτική της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, ο Παναγής Τσαλδάρης οδηγείται σε παραίτηση. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συγκροτεί νέα κυβέρνηση.

το 1936...
χρησιμοποιείται στο Hieleah Race Track στο Hieleah της Φλόριντα η πρώτη κάμερα photo finish.

το 1939...
η Δανία, η Εσθονία και η Λετονία υπογράφουν Συνθήκη μη επίθεσης με τη Γερμανία.

το 1939...
ο Σούπερμαν κάνει την εμφάνισή του ως κόμικ.

το 1940...
ο Χίτλερ ματαιώνει την επίθεση στη Δύση εξαιτίας της κακοκαιρίας και της καθυστέρησης του γερμανικού σχεδίου επίθεσης κατά του Βελγίου.

το 1942...
ο Τζαουχαρλάλ Νεχρού διαδέχεται τον Γκάντι στην ηγεσία του κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου των Ινδιών.

το 1942...
σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα η Αμερικανίδα ηθοποιός Κάρολ Λόμπαρντ, ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ρομαντικές κωμωδίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε. Παντρεύτηκε το διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Κλαρκ Γκέιμπλ το 1939 και υπήρξε μια από τις πιο λαμπρές παρουσίες του Χόλυγουντ τη δεκαετία του'30.

το 1945...
ο Αδόλφος Χίτλερ μετακινείται στο υπόγειο καταφύγιο του.

το 1945...
σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα στη Γερμανία, σε ηλικία 60 ετών ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Πάττον, ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1948...
γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Κάρπεντερ.

το 1952...
η αγγλική αστυνομία διαλύει με τη βία συγκεντρώσεις μαθητών στην Κύπρο, που ζητούν την ένωση με την Ελλάδα.

το 1956...
ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντάλ Νάσερ, ψηφίζει υπέρ της επανάκτησης της Παλαιστίνης.

το 1957...
ανοίγει τις πύλες του στο Λίβερπουλ το θρυλικό Cavern Club, όπου το 1961 ο Μπράιν Έπσταϊν θα πρωτοπαρουσιάσει τους Μπιτλς.

το 1957...
πεθαίνει ο διάσημος μαέστρος Αρτούρο Τοσκανίνι.

το 1959...
γεννιέται η Αγγλονιγηριανή αισθαντική τραγουδίστρια Sade.

το 1961...
η βρετανική αντικατασκοπία αποκαλύπτει το μεγαλύτερο σοβιετικό δίκτυο κατασκόπων μετά τον πόλεμο.

το 1961...
ο Μίκυ Μάντλ γίνεται ο υψηλότερα αμειβόμενος παίχτης του μπέιζμπολ, όταν υπογράφει συμβόλαιο ύψους 75.000 δολαρίων.

το 1963...
στην Τυνησία, 13 άτομα καταδικάζονται σε θάνατο επειδή σχεδίαζαν τη δολοφονία του Μπουργκίμπα.

το 1964...
κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το διάσημο μιούζικαλ "Hello, Dolly".

το 1964...
ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αναλαμβάνει την ανώτατη αρχηγία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος στην Ευρώπη.

το 1966...
ανοίγει τις πύλες της η Μητροπολιτική Όπερα στο Κέντρο Λίνκολν, στη Νέα Υόρκη.

το 1966...
στην Τσεχοσλοβακία, η κατάσταση εξομαλύνεται, η χώρα ωστόσο παραμένει υπό την κατοχή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

το 1973...
καθιερώνεται στην Ευρώπη ο θεσμός του Κυπέλλου Φιλίας & Αλληλεγγύης των Εθνών, το Super Cup, του αγώνα ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον κυπελλούχο

το 1973...
μετά από 14 τηλεοπτικές σεζόν τελειώνει το γουέστερν Μπονάντζα, η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική εκπομπή του είδους.

το 1973...
οι ΗΠΑ και το Νότιο Βιετνάμ κηρύττουν κατάπαυση του πυρός.

το 1974...
γεννιέται η αγγλίδα σταρ της πασαρέλας Κέιτ Μος.

το 1975...
στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) κηρύττει τη λήξη της κατάπαυσης πυρός που είχε κρατήσει 25 μέρες.

το 1979...
γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αλίγια. Έχασε τη ζωή της σ' ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στις 25 Αυγούστου 2001.

το 1979...
ο Σάχης της Περσίας εγκαταλείπει τη χώρα ενόψει στρατιωτικής ανταρσίας και έντονων διαδηλώσεων, που πραγματοποιούνται εναντίον του. Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, πνευματικός ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης θα επιστρέψει από εξορία 15 ετών και θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

το 1980...
η βρετανική Κυβέρνηση ανακοινώνει την επανάληψη των διπλωματικών της σχέσεων με τη Χιλή, που είχαν διακοπεί το 1976.

το 1982...
το Βατικανό και η Βρετανία αποφασίζουν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, που είχαν διακοπεί πριν από 450 χρόνια.

το 1989...
δραματικά είναι τα οικονομικά μέτρα στη Βραζιλία, που πάρθηκαν για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ο οποίος καλπάζει με 1000%.

το 1991...
έκκληση προς τον Σαντάμ Χουσεΐν, για αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ, απευθύνει ο γ.γ του ΟΗΕ, λίγο πριν την εκπνοή σχετικού τελεσιγράφου του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ στον Περσικό Κόλπο ξεκινά η επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου".

το 1992...
ο απομακρυνθείς Πρόεδρος της Γεωργίας Ζβιάντ Γκαμσαχουρντία κηρύττει τον πόλεμο εναντίον του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου.

το 1992...
οι επίσημοι αρχηγοί και οι επαναστάτες του Ελ Σαλβαδόρ, υπογράφοντας τη Συνθήκη Ειρήνης το Σαλπουτελέκ, στο Μεξικό βάζουν τέλος στο 12ετή πόλεμο, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστο 75.000 άτομα.

το 1992...
το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου από τις κατηγορίες, που σχετίζονται με τον σκάνδαλο Κοσκωτά.

το 1993...
στη Νέα Υόρκη, 50.000 περίπου Έλληνες ομογενείς πραγματοποιούν συλλαλητήριο κατά της ένταξης των Σκοπίων στον ΟΗΕ, με το όνομα Μακεδονία.

το 1994...
ο πρώτος αντιπρόεδρος Γιγκόρ Γκαϊντάρ, ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία, ανακοινώνει την παραίτησή του από την Κυβέρνηση Γέλτσιν μετά τις πρόσφατες αποφάσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζει, απειλούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

το 1994...
οι διεθνείς μεσολαβητές για το Γιουγκοσλαβικό, Όουεν και Στόλτενμπεργκ φτάνουν στην Αθήνα, προσκεκλημένοι της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

το 1994...
στο Παρίσι, ένα εκατομμύριο άνθρωποι από όλη τη Γαλλία διαδηλώνουν ειρηνικά υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης.

το 1995...
στη Γερμανία, οι φεμινίστριες αποφασίζουν την ίδρυση του δικού τους κόμματος για να διεκδικήσουν περισσότερα πολιτικά δικαιώματα.

το 1995...
υπερψηφίζεται στη Βουλή η πρόταση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου περί αναστολής των διώξεων των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ιωάννη Παλαιοκρασσά για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των τηλεφωνικών υποκλοπών.

το 1996...
υπογράφεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα, που θέτει και τυπικά τέλος στην πρωθυπουργία του πρώτου.

το 1997...
ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ε.Ε, Γιάννος Κρανιδιώτης, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, στη θέση του παραιτηθέντα Χρήστου Ροζάκη.

το 1998...
η NASA ανακοινώνει ότι, ο 77χρονος πρώην αστροναύτης Τζον Γκλεν θα επιστρέψει στο Διάστημα όταν εκτοξευτεί το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

το 1998...
κάνουν πρεμιέρα στην ΕΠΑΕ οι τρεις δικαστίνες, Χριστοφόρη Μπακατσέλου, Μαρία Γαλάνη και Κατερίνα Πάνταινα, μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής, οι οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη της αθλητικής διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

το 1998...
πεθαίνει ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.

το 1999...
η Αυστριακή Corinne Rey-Bellet, που ποτέ της δεν είχε κερδίσει αγώνα, γίνεται η πρώτη σκιέρ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που κερδίζει δύο διαφορετικά αγωνίσματα (downhill και super giant slalom) σε μια ημέρα.

το 2000...
ο Νίκος Νταμπίζας σημειώνει το 5ο του γκολ στον αγώνα Νιουκάστλ - Σαουθάμπτον και γίνεται ο πρώτος αμυντικός της Νιουκάστλ από το 1893, που πετυχαίνει γκολ σε 2 συνεχόμενους αγώνες.

το 2000...
ο Στέλιος Συμεωνίδης μετά από 27 χρόνια στην ελληνική διαιτησία (20 στην Α1) αποχωρεί από την ενεργό δράση.

το 2002...
το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ομόφωνα αποφασίζει τον οπλικό αποκλεισμό και πάγωμα των κεφαλαίων του Μπιν Λάντεν της Αλ Κάιντα και των υπολοίπων Ταλιμπάν.

το 2003...
το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια ξεκινάει για την τελευταία προγραμματισμένη αποστολή του στο Διάστημα προτού αποσυρθεί. Δεκαέξι μέρες αργότερα το Κολούμπια εκρήγνυται στον αέρα και συντρίβεται κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη Γη.

--
Η Έβελυν γράφει :
You will eat wood. (Θα φάς ξύλο)
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου