JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Επετειολόγιον 04 Ιουνίου


(nil): Χρονοντούλαπο (xronontoulapo(@)mail.gr)
Ημερομηνία: Τετ 04 Ιουν 2008 - 06:08:06 EEST

το 470
...
γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης.

το 780
...
γίνεται στην Κίνα η πρώτη ιστορική καταγραφή έκλειψης Ηλίου.

το 1070...
σε μία σπηλιά στο ελβετικό χωριό Ροκφόρ παρασκευάζεται για πρώτη φορά το ομώνυμο τυρί.

το 1694...
γεννιέται σε περιοχή κοντά στο Παρίσι ο οικονομολόγος και γιατρός, Φρανσουά Κενέ, θεμελιωτής της Πολιτικής Οικονομίας και ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών, οι οποίοι θεωρούσαν τη Φύση σαν τη μοναδική πηγή του πλούτου και την αγροτική οικονομία σαν τη μόνη σφαίρα της οικονομίας, που δημιουργεί αξία.

το 1760...
γεννιέται ο Γεώργιος Γ', βασιλιάς της Αγγλίας, στα χρόνια της ηγεμονίας, του οποίου η Βρετανία έχασε τις αποικίες της στην Αμερική.

το 1798...
πεθαίνει, σε ηλικία 73 ετών, ο διάσημος Ιταλός καρδιοκατακτητής Τζιοβάνι Καζανόβα.

το 1833...
γεννιέται ο στρατιωτικός Γκάρνετ Γόλσελεϊ, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Άγγλος Αρμοστής στην Κύπρο.

το 1876...
το πρώτο τρένο-εξπρές φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο προερχόμενο από τη Νέα Υόρκη έχοντας διασχίσει τις ΗΠΑ μέσα σε 83 ώρες.

το 1878...
η Τουρκία παραχωρεί την Κύπρο στην Αγγλία.

το 1881...
γεννιέται η Νατάλια Γκοντσαρόβα, Ρωσίδα ζωγράφος και σκηνογράφος, η οποία μαζί με το σύντροφο της επίσης διάσημο ζωγράφο Μιχαήλ Λαριόνοφ, ίδρυσαν το κίνημα του ρεϊγιονισμου, που θεωρούσε τη "φωτεινότητα" ως κύριο μέσο έκφρασης της έννοιας του "χωροχρόνου".

το 1896...
ο Χένρι Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο, το "Τετράκυκλο". Δεν ήταν παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που έπιανε μέγιστη ταχύτητα 40 χμ/ώρα.

το 1909...
ο Καναδάς αποφασίζει να οργανώσει δικό του ναυτικό σώμα.

το 1911...
ανακαλύπτονται αποθέματα χρυσού στο Ίντιαν Κρικ της Αλάσκας.

το 1912...
μεγάλη πυρκαγιά σαρώνει την Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας 1.000 σπίτια.

το 1913...
η Αγγλίδα σουφραζέτα Εμιλι Ντέιβισον, η γυναίκα, που θεωρήθηκε μια από τις ηρωίδες του κινήματος, πέφτει μπροστά στα πόδια του αλόγου του βασιλιά Γεωργίου Ε' στο ντέρμπι του Επσομ. Θα υποκύψει στα τραύματα της λίγες ημέρες αργότερα. Τα ντοκουμέντα της εποχής συνηγορούν περισσότερο στο ότι, επρόκειτο για δυστύχημα στην προσπάθεια της να κρεμάσει τα χρώματα των σουφραζετών στο βασιλικό άλογο, παρά στην εκδοχή της αυτοκτονίας.

το 1917...
το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια και η Επιτροπή Βραβείων Πούλιτζερ απονέμουν για πρώτη φορά τις ομώνυμες διακρίσεις.

το 1919...
γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο βαρύτονος Ρόμπερτ Μέριλ. Η λαμπρή συνεργασία του με τη Μετροπόλιταν Όπερα θα διαρκέσει τριάντα χρόνια.

το 1919...
το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την προσθήκη του άρθρου 19 στο Σύνταγμα, το οποίο δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.

το 1920...
η Ουγγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Τριανόν, σύμφωνα με την οποία, η χώρα περιορίζεται σε 36.000 τετραγωνικά μίλια (από 125.000) και σε οκτώ εκατομμύρια κατοίκους (από 22 εκατομμύρια).

το 1920...
ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νιλ κερδίζει Βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του "Πέρα από τον Ορίζοντα".

το 1922...
στην Ουγγαρία, οι σοσιαλιστές κερδίζουν έδρες στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

το 1926...
γεννιέται ο κορυφαίος Αργεντινός επιθετικός Αλφρέντο Ντι Στέφανο, ο οποίος πήρε ισπανική υπηκοότητα και μεσουράνησε με τα χρώματα της Ρεάλ.

το 1927...
γεννιέται ο βιρτουόζος Αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ Τζέρι Μάλιγκαν.

το 1928...
γεννιέται στις ΗΠΑ η σεξολόγος και συγγραφέας Δρ. Ρουθ Γουεστχάιμερ.

το 1932...
παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.

το 1936...
ο Γάλλος πολιτικός Λεόν Μπλούμ δημιουργεί τον κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκό Μέτωπο με την υποστήριξη αριστερών και κεντρώων κόμματων και γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στο χρονικό διάστημα, που ακολουθεί παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο εισάγει επαναστατικά μέτρα όπως μειώσεις στα ωράρια εργασίας και το θεσμό των πληρωμένων διακοπών.

το 1939...
πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο δεξιοτέχνης τρομπετίστας της τζαζ, Τόμι Λέιντνιερ.

το 1940...
ο γερμανικός στρατός εισβάλλει στο Παρίσι.

το 1940...
οι δυνάμεις των Ναζί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Δουνκέρκης, που βρίσκεται πάνω στη Μάγχη, κοντά στη γαλλοβελγική μεθόριο. Την ίδια ώρα, όμως, ολοκληρώνεται με επιτυχία η επιχείρηση-μαμούθ για την απομάκρυνση 338.000 ανδρών των δυνάμεων των Συμμάχων, που βρίσκονταν στην περιοχή.

το 1941...
πεθαίνει ο Βίλχεμ Β', ο τελευταίος "Κάιζερ" της Γερμανίας, ο οποίος υπήρξε και ο τελευταίος Βασιλιάς της Πρωσίας μέχρι το 1918.

το 1943...
στην Αργεντινή, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο Ράμος Καστίγιο.

το 1951...
το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν πειστήρια μη κομμουνιστικής ιδεολογίας από τους υποψηφίους για διάφορες θέσεις εργασίας.

το 1952...
πεθαίνει η σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, Εύα Πάλμερ - Σικελιανού, ενώ παρακολουθεί τις Δελφικές Γιορτές.

το 1953...
στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας γνωστοποιεί ότι, για πρώτη φορά γίνεται δυνατό να προκύψει από τη διάσπαση ραδιενεργού υλικού (του ουράνιου 235), υλικό ικανό να υποστεί νέα διάσπαση.

το 1957...
εγκαινιάζονται τα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην οδό Όθωνος.

το 1959...
στη Γερμανία, ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία.

το 1960...
στην Ταϊβάν, το Πεκίνο βομβαρδίζει τα νησιά Κουεμόι.

το 1961...
ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ ζητά τη διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης με στόχο τη δημιουργία ενός ελεύθερου Βερολίνου.

το 1965...
ο Αυστραλός δρομέας Ron Clarke σπάει το δικό του ρεκόρ στα 5000μ με 13.25 στο Κόμπτον.

το 1965...
οι Rolling Stones κυκλοφορούν το "Satisfaction".

το 1969...
στο Κονγκό, 100 φοιτητές σκοτώνονται από στρατιώτες σε διαδήλωση.

το 1970...
η Τόγκα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

το 1972...
η Αμερικανίδα Άντζελα Ιβόν Ντέιβις καθηγήτρια φιλοσοφίας και θρυλική μορφή του αντιρατσιστικού και του γυναικείου κινήματος, απαλλάσσεται έπειτα από δύο χρόνια από τις κατηγορίες της συνωμοσίας, της δολοφονίας και της απαγωγής.

το 1975...
γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί.
το 1975... στην Αιθιοπία, τρομερή ξηρασία που μαστίζει τη χώρα έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

το 1979...
στη Νότια Αφρική, την παραίτησή του υποβάλει ο Πρόεδρος Βόρστερ.

το 1987...
ο Ντάνι Χάρις, κάνοντας ατομικό ρεκόρ με 47.56, κερδίζει με διαφορά 0.13" τον Εντουϊν Μόζες σε κούρσα των 400μ εμποδίων στην Μαδρίτη. Είναι η πρώτη ήττα του Μόζες μετά από 9 χρόνια, 9 μήνες και 9 ημέρες όταν από τις 26 Αυγούστου του 1977 έχει κάνει ένα σερί 122 νικών (107 σε τελικούς) ενώ αξιοσημείωτη θα παραμείνει η συνολική επίδοσή του των 178 νικών σε 187 κούρσες από το 1975 έως το 1988.

το 1987...
ο Τζόναθαν Πόλαρντ, πρώην μέλος των υπηρεσιών ασφάλειας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος είχε συλληφθεί το Νοέμβριο του 1985 για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ομολογεί τις πράξεις του και καταδικάζεται στην ποινή των ισόβιων δεσμών. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές είχε πουλήσει στους Ισραηλινούς τέτοιο αριθμό απόρρητων έγγραφων, που ο όγκος τους θα μπορούσε να γεμίσει ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο.

το 1988...
η Στέφι Γκραφ υπερασπίζεται με επιτυχία τον τίτλο της στο Ρολάν Γκαρός κερδίζοντας την Ρωσίδα Νατάλια Σβερένα με 6-0, 6-0 σε 32 λεπτά χάνοντας μόνο 13 πόντους.

το 1989...
το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Περίπου 1.000.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νεαροί φοιτητές, κατακλύζουν εκείνη την ημέρα την κεντρική πλατεία του Πεκίνου με αιτήματα για Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κινεζικός στρατός, όμως, θα βάψει με αίμα τις μαζικές διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων 10.000 άνθρωποι συλλαμβάνονται, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 300, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.600 νεκρούς πολίτες. Τα γεγονότα προκαλούν τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη της σκληρότητας της κινεζικής κυβέρνησης.

το 1991...
μετά από 20 ημέρες γενικής απεργίας, παραιτείται η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας υπό τον Φάτος Νάνο.

το 1991...
ξεκινάει στο ΣΕΦ το Διεθνές Τουρνουά Εθνικών Ομάδων (Γιουγκοσλαβία, Ρωσία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία) για τον εορτασμό των 100 χρόνων της FIBA. Νικήτρια ανακηρύσσεται η Ιταλία ενώ δεύτερη τερματίζει η Ελλάδα.

το 1991...
στην Ιαπωνία, έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Ουνζέν, κοντά στην πόλη Σιμαμπάρα, προκαλεί το θάνατο σε 12 άτομα.

το 1992...
στη Γιουγκοσλαβία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θριαμβεύει στις βουλευτικές εκλογές.

το 1992...
υπόμνημα, με το οποίο ο ελληνισμός της Βαυαρίας ζητά την προσωπική παρέμβαση του τοπικού πρωθυπουργού προς τον Γερμανό καγκελάριο για την αποτροπή της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", επιδίδει στο Μόναχο Έλληνες ομογενείς.

το 1993...
ο Σκοπιανός Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών με την επονομασία "Δημοκρατία της Σλαβομακεδονίας".

το 1993...
σε 2,6 δισ. δολάρια υπολογίζει η Ελλάδα τις ζημιές, που υπέστη από το εμπάργκο της ΕΟΚ κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

το 1994...
ο πρωθυπουργός του Αττίλα Μπουλέντ Ετζεβίτ προτείνει την εγκαθίδρυση καθεστώτος αυτονομίας στην Κατεχόμενη Κύπρο, μια μεταβατική φόρμουλα, όπως τη χαρακτήρισε ο Ντενκτάς.

το 1994...
σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

το 1995...
δημοσίευμα εφημερίδας στην Αλγερία αναφέρει ότι, μέσα σε ένα μήνα, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 650 ισλαμιστές.

το 1995...
στην Ονδούρα, 16 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 22 τραυματίζονται από κεραυνό την ώρα, που παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα.

το 1996...
ο Ντούσαν Μπάγεβιτς υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του προπονητή της ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ κατέκτησε σαν παίκτης 2 πρωταθλήματα (68 γκολ) και σαν προπονητής 3 πρωταθλήματα, 1 Σούπερ Καπ, 1 League Cup και 1 Κύπελλο Ελλάδος.

το 1996...
την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Γαύδου από Τούρκο αξιωματικό.

το 1997...
με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμούνται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

το 2001...
ο βασιλιάς Ντιπέντρα του Νεπάλ πεθαίνει, τρεις ημέρες αφού δολοφόνησε τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του.

το 2001...
πεθαίνει, σε ηλικία 86 ετών, ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

--
Η Έβελυν γράφει :
-Ξέρεις τι είσαι;
-Ξέρω, μακάρι να μην ήξερα
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου