JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Επετειολόγιον 06 Μαρτίου


(nil): Χρονοντούλαπο (xronontoulapo(@)mail.gr)
Ημερομηνία: Παρ 06 Μαρ 2009 - 06:08:07 EET

το 1460...
υπογράφεται η συνθήκη της Αλκανόβα, με την οποία παραχωρούνται από την Ισπανία τα Κανάρια Νησιά στην Καστίλη, με αντάλλαγμα κάποια εδάφη στη Δυτική Αφρική.
  
το 1475...
γεννιέται ο μεγάλος ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότι, από τις κορυφαίες μορφές της ιταλικής Αναγέννησης.
  
το 1521...
ο θαλασσοπόρος Μαγγελάνος ανακαλύπτει στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό τη νήσο Γκουάμ.
  
το 1619...
γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και Σωματοφύλακας Σαβινιέν Σιρανό ντε Μπερζεράκ. Πέθανε το 1655.
  
το 1806...
γεννιέται η Αγγλίδα ποιήτρια Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ.
  
το 1836...
μετά από πολιορκία 13 ημερών από 3.000 Μεξικανούς στρατιώτες, οι 189 εθελοντές του Τέξας χάνουν το Άλαμο
  
το 1864...
ο Κωνσταντίνος Κανάρης αναλαμβάνει κυβερνήτης της Ελλάδας.
  
το 1888...
πεθαίνει η λογοτέχνης Λουίζα Μέι Άλκοτ, συγγραφέας των "Μικρών Κυριών".
  
το 1893...
ιδρύεται ο Κερκυραϊκός ΓΣ, από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος εκτός από στίβο, μπάσκετ, βόλεϊ, πυγμαχία και τένις αναπτύσσει το κρίκετ και αποτελεί την βάση της Εθνικής ομάδας
  
το 1899...
ο Φέλιξ Χόφμαν πατεντάρει την ασπιρίνη.
  
το 1900...
έκρηξη στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ παγιδεύει 50 ανθρακωρύχους σε υπόγεια στοά.
  
το 1900...
πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Γκοτιέμπ Νταίμλερ. Ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler ήταν ο εφευρέτης του καρμπυρατέρ και αυτός, που βελτίωσε τις μηχανές εσωτερικής καύσεως. Το 1899 κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο Mercedes.
  
το 1901...
στη Βρέμη, αναρχικός προσπαθεί να σκοτώσει τον Γερμανό αυτοκράτορα και βασιλιά της Πρωσίας, Γουλιέλμο Β'.
  
το 1902...
ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης από μια ομάδα ποδοσφαιρόφιλων με επικεφαλής τον Χουάν Πάντρος και τρεις ημέρες αργότερα η ομάδα δίνει τον πρώτο της επίσημο αγώνα.
το 1906 ... γεννιέται στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, ο κωμικός Λουίς Φράνσις Κριστίλιο, ή αλλιώς Λου Κοστέλο. Αφησε εποχή μαζί με τον Μπαντ Αμποτ, ως οι "Αμποτ και Κοστέλο"
  
το 1910...
με προτροπή των μεγαλοτσιφλικάδων, ο στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο, που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα.
  
το 1910...
στη Γερμανία, η κρατική αστυνομία δολοφονεί επιτόπου Σοσιαλιστές που πήραν μέρος σε διαδήλωση προς υποστήριξη του δικαιώματος των γυναικών για ψήφο.
  
το 1913...
η Αθήνα πληροφορείται τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α' στη Θεσσαλονίκη. Νέος βασιλιάς θα ορκιστεί ο Κωνσταντίνος Α'.
  
το 1913...
ο Γερμανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Ντε Βιντ στέφθηκε βασιλιάς της Αλβανίας.
  
το 1926...
γεννιέται ο Αμερικανός οικονομολόγος Άλαν Γκρίνσπαν.
  
το 1928...
γεννιέται ο Κολομβιανός βραβευμένος με Νόμπελ (1982) συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
  
το 1929...
πεθαίνει ο πρωτοπόρος αυτοκινητιστής Ντέιβιντ Μπιούικ. Υπήρξε ιδρυτής μίας εταιρείας, η οποία αργότερα μετονομάστηκε ως General Motors Corporation of America
  
το 1932...
παραιτείται η ελληνική Κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο Βενιζέλος κάνει έκκληση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
  
το 1937...
γεννιέται η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα, που πήγε στο Διάστημα στις 16 Ιουνίου 1963.
  
το 1940...
υπογράφεται ανακωχή στον Πόλεμο του Χειμώνα, τον πόλεμο, που ξέσπασε τρεις μήνες πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου, ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Φινλανδία.
  
το 1941...
πεθαίνει ο διάσημος Αμερικανός γλύπτης John Gutzon Borglum
  
το 1944...
γεννιέται στο Γκίσμπορν της Νέας Ζηλανδίας η υψίφωνος Dame Κίρι τε Κανάουα.
  
το 1944...
συνέρχεται η Α' Συνδιάσκεψη του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας στο Καρπενήσι.
  
το 1946...
γεννιέται ο μουσικός των Pink Floyd Ντέιβιντ Γκίλμουρ
  
το 1946...
στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Χο Τσι Μινχ υπογράφει συμφωνία με τη Γαλλία, με την οποία αναγνωρίζεται το Βιετνάμ ως αυτόνομο κράτος στην Ινδοκινεζική Ομοσπονδία και τη Γαλλική Ένωση.
  
το 1950...
οι ελληνικές εκλογές, που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του Λαϊκού Κόμματος και την εντυπωσιακή άνοδο της ΕΠΕΚ, οδηγούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.
  
το 1951...
αρχίζει η δίκη του ζεύγους Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, των Αμερικανών κομμουνιστών, που κατηγορήθηκαν ότι, ήταν κατάσκοποι της Σοβιετικής Ένωσης στις ΗΠΑ.
  
το 1953...
ο Γκιόργκι Μαξιμιλιάνοφ Μαλένκοφ, διαδέχεται τον Ιωσήφ Στάλιν στην πρωθυπουργία και στο αξίωμα του πρώτου γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
  
το 1957...
οι πρώην βρετανικές αποικίες, Gold Coast και Togoland αποκτούν την ανεξαρτησία τους και σχηματίζουν τη Δημοκρατία της Γκάνα.
  
το 1964...
ο πυγμάχος και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κάσιους Κλέι ασπάζεται το Μωαμεθανισμό και αλλάζει το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι.
  
το 1964...
πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος σε ηλικία 63 ετών και τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος Β'.
  
το 1965...
στις ΗΠΑ, το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι 3.500 πεζοναύτες εστάλησαν στο Νότιο Βιετνάμ. Πρόκειται για τα πρώτα χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ, που στέλλονται για να πολεμήσουν τους κομμουνιστές αντάρτες.
  
το 1967...
πεθαίνει ο Ούγγρος συνθέτης Ζόλταν Κόνταλι.
  
το 1971...
στο Λονδίνο, 4.000 άτομα διαδηλώνουν για τα δικαιώματα της γυναίκας.
  
το 1972...
γεννιέται ο αστέρας του ΝΒΑ, Σακίλ Ο'Νιλ.
  
το 1973...
πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας Περλ Μπακ, που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ το 1938.
  
το 1975...
υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ για τη διαμάχη, που είχε ξεσπάσει για την οριοθέτηση των συνόρων τους.
  
το 1979...
για απάνθρωπη μεταχείριση κατηγορεί τους φρουρούς στον κατ' οίκον περιορισμό του, ο Τσέχος αντιφρονούντας θεατρικός συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ.
  
το 1980...
η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
  
το 1981...
συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κόρινθο, όπου ήδη έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα 3.742 σπίτια.
  
το 1982...
ρεκόρ πόντων από 2 ομάδες σε έναν αγώνα του NBA σημειώνεται, όταν οι San Antonio κερδίζουν τους Milwaukee 171-166 σε 3 παρατάσεις
  
το 1982...
στην Αίγυπτο, πέντε από τους 24 φανατικούς μουσουλμάνους, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, καταδικάζονται σε θάνατο.
  
το 1983...
στη Γερμανία, επιστρέφει στην εξουσία το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.
  
το 1984...
αρχίζουν στη Βρετανία απεργία οι ανθρακωρύχοι. Θα διαρκέσει 12 μήνες.
  
το 1985...
ο Μάικ Τάισον κερδίζει με νοκ άουτ τον Χέκτορ Μερσέντες στον 1ο γύρο στον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης
  
το 1986...
πεθαίνει η Αμερικανίδα ζωγράφος Τζόρτζια Ο'Κιφ.
  
το 1987...
ανατρέπεται ανοιχτά του Βελγίου, το βρετανικό φέρι μπόουτ "The Herald of Free Enterprise" με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 189 άτομα.
  
το 1988...
η Τζούλι Κρόουν γίνεται η πιο πολυνίκης γυναίκα τζόκεϊ (1.205 κούρσες), ιππεύοντας την "Squawter" στο Aqueduct Race Track
  
το 1989...
σοκ προκαλεί ο διάλογος του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Γιάννη Ματζουράνη με τη σύζυγο του Κοσκωτά, Κάθι, που μεταδίδουν τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί.
  
το 1990...
η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει την "υπόθεση Κιάππε", που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκαλύπτει την έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη FIFA σε σχέση με κυκλώματα, που ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα.
  
το 1991...
1.500 Αλβανοί φυγάδες φθάνουν με πλοία στην Ιταλία, ενώ άλλοι τόσοι έχουν συγκεντρωθεί στη διάβαση Μποζάι με σκοπό να καταφύγουν στη Γιουγκοσλαβία.
  
το 1991...
ο Ινδός πρωθυπουργός, Χάντρα Σεκχάρ, παραιτείται μετά από τέσσερις μήνες, που παρέμεινε στην εξουσία, όταν χάνει την υποστήριξη του Κόμματος του Κογκρέσου, του Ρατζίβ Γκάντι.
  
το 1992...
ενεργοποιείται ένας ιός, με το όνομα "Μιχαήλ Άγγελος", την επέτειο της γέννησης του μεγάλου αναγεννησιακού δημιουργού προκαλώντας ζημιές σε εκατομμύρια pc σε όλο τον κόσμο.
  
το 1992...
ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αγιάζ Μουταλίμποφ, παραιτείται εξαιτίας των χειρισμών του στη διαμάχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
  
το 1993...
στα Σκόπια, 81 είναι οι νεκροί όταν επιβατικό αεροπλάνο της εταιρίας "Παλ Ερ" συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του.
  
το 1994...
πεθαίνει στο νοσοκομείο "Μεμόριαλ" της Νέας Υόρκης, η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε ηθοποιός παγκόσμιας φήμης, θερμή αγωνίστρια της Δημοκρατίας και υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, η απριλιανή Χούντα της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης. Κηδεύτηκε με τιμές πρωθυπουργού ενώ εκατομμύρια λαού την συντρόφεψαν στην τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
  
το 1995...
η Ε.Ε αναβάλει επ' αόριστον την εφαρμογή εμπορικής συμφωνίας με τη Ρωσία, εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην Τσετσενία.
  
το 1995...
ο άνθρωπος που "ανατίναξε" μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αγγλίας, ο 28χρονος χρηματιστής Νικ Λίζον, φυλακίζεται στη Φρανκφούρτη. Την ίδια στιγμή, η ολλανδική "Νασιονάλε Νεντερλάντε" αγόρασε την κατεστραμμένη τράπεζα.
  
το 1996...
πολιτικός συναγερμός σημαίνει στη Γερμανία, ύστερα από την επισημοποίηση της κατάρριψης του μεταπολεμικού ρεκόρ ανεργίας για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο αριθμός των ανέργων έφτασε τους 4.270.000 και το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 11,1%.
  
το 1997...
άνεργοι μένουν 3.800 άνθρωποι στην Πολωνία, μετά τη χρεοκοπία των ναυπηγείων του Γκντανσκ.
  
το 1997...
κλάπηκε από γκαλερί του Λονδίνου, ο πίνακας του Πικάσο "Κεφάλι Γυναίκας".
  
το 1999...
πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Dennis Violet, μέλος των θρυλικών μπέμπηδων του Matt Busby. Με 32 γκολ από την περίοδο 1959-60 κατέχει το ρεκόρ στην Α΄ κατηγορία της Αγγλίας
  
το 2000...
κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Χειμερινού Πρωταθλήματος ο 22χρονος κολυμβητής του Ολυμπιακού Ανδρέας Ζέππος καταρρίπτει με 1:04.54 το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ πρόσθιο που κρατούσε ο Νίκος Φωκιανός με 1:04.88 από το 1988.
  
το 2004...
η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Χρυσοπηγή Δεβετζή με άλμα στα 14.73 κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν γυναικών στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στη Βουδαπέστη.
  

--
Η Έβελυν γράφει :
Η Στουρμ μοιαζει να λεει στον Παναθηναικο "ελα και
παρ' το μου"
Σωτηρακοπουλος
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου