JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: RE: Quiz... Το πρόβλημα με το ποδήλατο - (Λύση)


From: Manos Kelaiditis (aragorn(@)hol.gr)
Date: Τετ 28 Ιουλ 1999 - 11:07:17 EEST


Το κορίτσι ή το αγόρι (ας πούμε το κορίτσι) ξεκινά με το ποδήλατο και διανύει απόσταση 5.4 χιλιομέτρων όπου αφήνει το ποδήλατο και συνεχίζει με τα πόδια. Όταν ο σκύλος φτάνει στο ποδήλατο, κάνει 0.8 χιλιόμετρα προς τα πίσω ώστε το αγόρι να φτάσει στο ποδήλατο γρηγορότερα και συνεχίζει το τρέξιμο. Το αγόρι παίρνει το ποδήλατο και φτάνει στο τέρμα της διαδρομής, όπως και ο σκύλος. Ο συνολικός χρόνος για αυτή τη λύση είναι 2.75 ώες ή 2 ώρες και 45 λεπτά.

Λύσεις έλαβα από τους :

Vaggelis Kapoulas - Σωστή λύση (με καλή ανάλυση) Κοσόλιας Μανώλης - Λάθος λύση Michael Koziotis - Λάθος λύση
trabukos - Λάθος λύση
Dias - Λάθος λύση

Το πρόβλημα με το ποδήλατο είναι ένα κλασικό πρόβλημα Γραμμικού Προγραμματισμού (το οποίο θυμήθηκα από τη σχολή, όταν κάναμε το μάθημα της Επιχειρησιακής Έρευνας).

Για να λυθεί σωστά ένα τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να ακολουθηθούν μέθοδοι Γραμμικού Προγραμματισμού, αν και επειδή είναι απλό (το συγκεκριμένο πρόβλημα,) γίνεται και εμπειρικά. Όμως αν προχωρήσουμε στη γενίκευση του προβλήματς με ν ανθρώπους, 1 μεταφορικό μέσο και διαφορετικές ταχύτητες για το κάθε άνθρωπο, τότε κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Στην απλή του μορφή, αυτή που σας παρουσίασα, το πρόβλημα έχει 18 μεταβλητές και 8 περιορισμούς.

Άλλα τέτοια προβλήματα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι για παράδειγμα οι μηχανές που η κάθε μα παράγει μια ποσότητα προϊόντος με ένα συγκεκριμένο κέρδος σε μια συγκεκριμένη μονάδα χρόνου. Εκεί ζητούμε να μεγιστοποιήσουμε το κέρδος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή για έναν συγκεκριμένο συνολικό αριθμό τεμαχίων.

Μέχρι το επόμενο quiz...
τα λέμε,
Μάνος

+--------------------------------------------+
|ICQ : 31023258                              |
|                  Home of Trivia Quiz       |
|              http://users.hol.gr/~aragorn  |
+--------------------------------------------+

-----Original Message-----
From: Manos Kelaiditis [mailto:aragorn(@)hol.gr] Sent: Sunday, July 25, 1999 2:36 PM
To: Quiz of the Day ...
Subject: QotD... Το πρόβλημα με το ποδήλατο

Λοιπόν, έχουμε ένα αγόρι, ένα κορίτσι και έναν σκύλο που βγαίνουν για μια βόλτα 10 χιλιομέτρων από το σημείο Α στο σημείο Β. Το αγόρι και το κορίτσι προχωρούν με ταχύτητα 2 χλμ/ώρα. Ο σκύλος τρέχει με 4 χλμ/ώρα. Υπάρχει και ένα ποδήλατο το οποίο μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν (προφανώς ο σκύλος ανήκε σε τίρκο...) το οποίο τρέχει με 12 χλμ/ώρα όταν αναβάτες είναι τα παιδιά εν τρέχει με 16 χλμ/ώρα όταν αναβάτης είναι ο σκύλος (γρήγορος ο σκύλος!).
Το ζητούμενο είναι να βρείτε ποιος είναι ο μικότερος χρόνος μέσα στον οποίο μπορεί να ολοκληρώσει η παρέα το ταξίδι της.

Μάνος


 Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές ... και άλλα ...  Πληροφορίες --> https://anekdota.duckdns.org/quiz_list.html



Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου