JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: γυρίζει η ρόδα του ποδηλάτου - απάντηση


From: Giorgos Makris (giorgosmakris(@)hotmail.com)
Date: Δευ 02 Οκτ 2000 - 11:02:46 EEST


Φτιάξτε ένα σκίτσο:
Ένα τροχό και πείτε Α το αριστερό σημείο και Β το δεξιό σημείο.
Έστω ότι αν ο τροχός κινείται προς τα δεξιά κάνοντας μισή περιστροφή (φτιάξτε πάλι σκίτσο). Τώρα το Α είναι δεξιά και το Β αριστερά.

>>>>>>>>>>>.... μετακίνηση Α

..>>>>>>>...... μετακίνηση άξονα ....>>>........ μετακίνηση Β

Για τον ακίνητο παρατηρητή επί του δρόμου: Το σημείο Α που βρίσκεται αριστερά του τροχού κινείται πιο γρήγορα από τον άξονα του τροχού. Ενώ το σημείο Β που βρίσκεται στα δεξιά κινείται πιο αργά από τον άξονα του τροχού. Αυτό γίνεται γιατί τα πάνω σημεία του τροχού "γυρίουν" προς την διεύθυνση του ποδηλάτου, ενώ τα κάτω σημεία αντίθετα με αυτήν. Κάθε σημείο κάνει δύο κινήσεις: Μα κυκλική γύρω από τον άξονα και μια μεταφορική μαζί με το ποδήλατο.
Η κυκλική κίνηση έχει μέγιστο μέτρο στην περιφέρεια της ρόδας. Στο πάν μέρος της περιφέρειας οι δυό ταχύτητες προστίθενται και στο κάτω μέρος αφαιρούνται. Τώρα επειδή ο δρόμος ΔΕΝ γλυστράει το κάτω σημείο που ακουμπάει τον δρόμο έχει μηδενική ταχύτητα (όπως και όταν περπατάμε το πόδι που πατάει). Οπότε το πάνω σημείο έχει ταχύτητα διπλάσια από αυτήν του ποδηάτου.

Σωστά απάντησα:
SL
Dimitris Kouis
Diamond (Michalis Farides)
Manolis Daglis
Trabukos
Manos Pazianos
Κώστας Ταμπούρης

ο trabukos προσθέτει:
λόγω των τριβών και παραμορφώσεων των ελαστικλων στην πραγματικότητα το πάνω μέρος τρέχει με λίγη μεγαλύτερη ταχύτητα από 2υ και το κάτω πάει προς τα πίσω (με πολύ μκρή ταχύτητα).



Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.

Share information about yourself, create your own public profile at http://profiles.msn.com.


 Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές ... και άλλα ...  Πληροφορίες --> https://anekdota.duckdns.org/quiz_list.html



Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου