JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Re: ορνιθολογία


From: Korbas (korbas(@)vol.forthnet.gr)
Date: Σαβ 07 Δεκ 2002 - 16:49:49 EET


AVE ! ΤΟ ΚΟΥΙΖ
Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα? Λέγοντας "κότα" εννοούμε το ζωικό είδος "κότα", και όχι τη θηλυκή κότα αποκλειστικά. Είναι αυτονόητο ότι μια κότα από μόνη της κάνει μεν αυγά (όπως και κάθε θηλυκό ζώο άλλωστε, της γυναίκας συμπεριλαμβανομένης), μόνο που τα αυγά αυτά είναι κύτταρα χωρίς πυρήνα και αν δεν γονιμοποιηθούν, δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Η ΛΥΣΗ
Δεν έχω τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση. Η λύση που προτείνω βγαίνει με βάση τη ογική και τη συμφωνία της άποψης με την πλειοψηφία των απαντήσεων.

Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια (πριν μφανιστούν οι κότες), υπήρχε ένα ζώο (ας το ονομάσουμε προ-κότα), το οποίο μπορεί να έμοιαζε πολύ με κότα, αλλά σίγουρα δεν ήταν κότα. Μια μέρα αυτό το ζώο έκανε ένα συγκεκριμένο αυγό. Το αυγό αυτό είχε κάποιο πρόβλημα, είχε ένα γενετικό λάθος. Από αυτό το συγκεκριμένο αυγό βγήκε η σημερινή κότα.

Αν θέλετε να το ψάξουμε λίγο ακόμα, μπορούε να υποθέσουμε 2 πράγματα.

1. Γεννήθηκαν 2 ή περισσότερα αυγά με το ίδιο λάθος. Τότε οι κότες που προέκυψαν από αυτά τα αυγά ολλαπλασιάστηκαν μεταξύ τους και διαιώνισαν το είδος μέχρι σήμερα.

2. Γεννήθηκε ένα μόνο λανθαμένο αυγό. Από αυτό το αυγό βγήκε ένα ζώο, όχι κότα, αλλά κάτι μεταξύ προ-κότας και σημερινής κότας. Αυτό το ζώο πολλαπλασιάστηκε με μία κανονική προ-κότα και τα αυγά που γέννησαν έδωσαν τη σημερινή κότα.

Θεωρώ λάθος την απάντηση ότι, σύμφωνα με το Χριστιανισμό, η κότα έκανε το αυγό, διότι:
Είναι δεδομένο ότι δεν προϋπήρξαν όλα τα ζώα. 'Αρα κάποια προέκυψαν με "μετατροπή" των αρχικών. Εδώ όμως δεν εξετάζουμε αν αυτή η μετατροπή έγινε τυχαία ή με την παρέμβαση του Θεο, ούτε σκοπός του κουίζ είναι να μπούμε σε τέτοια συζήτηση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρώ αδύνατον έν ζώο (που δεν ήταν κότα) να μεταλλάχθηκε σε κότα κατά τη διάρκεια που ζούσε. Το πιθανότερο είναι ότι γέννησε ένα μεταλλαγμένο αυγό.

Επίσης, δεν αμφισβητώ την υπόθεση ότι δεν υπήρξε μετάλλαξη, αλλά έγιναν πάρα-πάρα πολλές μικροαλλαγές (από γεννιά σε γεννιά), ώστε να προκύψει η σημερινή κότα. Και σ' αυτήν την περίπτωση όμως, η απάντηση παραμένει η ίδια. Μία κότα-προηγούμενης-έκδοσης έκανε ένα αυγό, από το οποίο βγήκε κότα-σημερινής-έκδοσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Πολλς και ενδιαφέρουσες, όπως πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις που προέκυψαν από τις απαντσεις σας. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας.

Ευθύμιος Κάλλος
George (~chariton)
Markouizos Antonis
Paul Simeonidis
George Anagnostopoulos
Γιαγλής Γιώργος
maria (maria_salonica(@)yahoo.com)
Ζιώγας Ιωσήφ
Νίκος Κ. (nikospapaki(@)hotmail.gr)
leon (thess(@)hotpop.com)
Kyriakos <kyriakos_(@)excite.com>
Tsamis Evaggelos
Marios Logaras
Kostas Chronopoulos
leda (electra(@)the.forthnet.gr)
George Papargiris
George Skiadas
Emmanouela Andreadaki

Δεν αναφέρω ποιοι απάντησαν σωστά ή λάθος, γιατί όπως είπα στν αρχή, δεν έχω τεκμηριωμένη απάντηση. Αν κάποιος φίλος της λίστας ξέρει κάτι περισσότερο ας μιλήσει τώρα ή ας σωπάσει για πντα, αφήνοντας το προαιώνιο αυτό ερώτημα να πλανάται επ' άπειρον!

ΜΝΚ


      Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές
             https://anekdota.duckdns.org

        ___ Η QotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
_______________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου