JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Η φορά του νερού (Λύση)


From: George Papargiris (gpapargi(@)hotmail.com)
Date: Σαβ 01 Μαρ 2003 - 12:11:49 EET


Καλημέρα

ρθε η ώρα για τη δημοσίευση της λύσης στο γρίφο για τη φορά του νερού.

Ας θυμηθούμε πρώτα την εκφώνηση:

Ένας χωρικός πήγε μια βόλτα στο δάσος. Εκεί ξεχάστηκε και σε λίγο έπεσ η νύχτα με αποτέλεσμα να χαθεί. Αποφάσισε λοιπόν να περάσει τη νύχτα στο δάσος και να περιμένει το επόμενο πρωί για να επιστρέψει στο χωριό του. ’ναψε μια φωτιά με τον αναπτήρα του και ξάπλωσε να ξεκουραστεί. Μόλις φώτισε, είδε μπροστά του ένα σωλήνα. Ο σωλήνας αυτός μετέφερε νερό από το υδραγωγείο στο χωριό. Το μόνο που είχε να κάνει ο χωρικός για να βρει το σωστό δρόμο ήταν να βρει τη φορά του νερού μέσα στο σωλήνα.

Πως τα κατάφερε;

Ο γρίφος αυτός δεν χρειάζεται ούτε μαθηματικά ούτε γνώσεις. Θέλει μόνο την απλή και εμπνευσμένη ιδέα. Η λύση είναι μόλις 2 γραμμές.

Λύση

Ο χωρικός άναψε μια φωτιά κάτω/γύρω από το σωλήνα. Στη συνέχεια περπάτησε κατά μήκος του σωλήνα και προς τις 2 κατευθύνσεις και ακούμπησε το σωλήνα για να δει σε ποιο σημείο είναι πιο ζεστός. Το νερό κυλούσε προς εκείνη την κατεύθυνση.

Πολλά παιδιά ανέφεραν διάφορες παραδοχές που πρέπει να γίνουν προκυμένου να είναι έγκυρη η λύση. ’ς τις σχολιάσουμε:

Πολλοί είπαν ότι δεν πρέπει ο σωλήνας να είναι να είναι πλασικός γιατί θα καταστραφεί από τη φωτιά. Αυτό μπορούμε να το παρακάμψουμε ανάβοντας τη φωτιά έτσι ώστε οι φλόγες να μην ακουμπούν το σωλήνα, αλλά απλά να τον ζεσταίνουν.

Πολλοί επίσης σχολίασαν ότι πρέπει ο σωλήνας να είναι φτιαγμένος από υλικό που να είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Σωστό. Γενικά αν είναι ο σωλήνας είναι φτιαγμένος από αγώγιμο μέταλλο ή πλαστικό είμαστε εντάξει. ’ν είναι φταγμένος από κάποιο υλικό που δεν αφήνει καθόλου τη θερμότητα να διαδοθεί, τότε προφανώς η λύση δεν είναι έγκυρη. Αλλά αν έτω και λίγο αφήνει τη θερμότητα να περνάει, τότε μπορούμε να παρακάμψουμε τη δυσκολία με το να ανάψουμε μια φωτιά κατά μήκος ενός σχετικά μεγάλου μέρους του σωλήνα. Η έντονη φωτιά έστω και καθυστερημένα θα τον ζεστάνει.

Επίσης από πολλούς σχολιάστηκε η ταχύτητα ροής του νερού. Οι πιο πολλοί είπαν το νερό πρέπει να κυλάει πολύ αργά. Αυτό δεν είναι απολύτως σωστό. Σκεφτήτε ότι αν το νερό δεν κινείται καόλου τότε ο σωλήνας ζεσταίνεται το ίδιο και από τις 2 μεριές και άρα δεν μπορεί να εντοπιστεί η κίνηση του νερού (λογικό αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κίνση). Από την άλλη μεριά αν το νερό κινείτα πολύ γρήγορα τότε δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί στο λίγο (λόγω ταχύτητας) χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο τμήμα του σωλήνα που έρχεται σε επαφή με τη φωτιά. Έτσι η διαφορά θερμοκρασίας στις 2 μεριές δεν γίνεται αντιληπτή. Ο σωστός περιορισμός (όπως εντοπίστηκε από κάποιους) είναι ότι το νερό δεν πρέπει να κινείται ούτε πολύ αργά ούτε πολύ γρήγορα. Παρόλα αυά, μια μη βολική ταχύτητα νερού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ξανά με το να ανάψουμε μια φωτιά κατά μήκος ενός σχετικά μεγάλου μέρους του σωλήνα.
Ένα ενδιαφέρον πρόβλημα θα ήταν να βρεθεί η βέλτιστη ταχύτητα του νερού για κάποιες δεδομένες διαστάσεις του σωλήνα και ένταση φωτιάς. Αλλά υποσχέθηκα ένα μη μαθηματικό γρίφο οπότε προτείνω να μείνουμε εδώ.

Συνοψίζοντας, μια φωτιά «μεγάλου μήκους» μπορεί να περιορίσει διάφορα προβλήματα όπως μικρή/μεγάλη ταχύτητα νερού, μεγάλο πάχος σωλήνα, υλικό που δεν άγει πολύ τη θερμότητα κλπ. Θα έλεγα ότι μόνο στην περίπτωση ενός απολύτως μη αγώγιμου υλικού η συγκεκριμένη λύση ή κάποια παραλλαγή της δεν εφαρμόζεται.

Γενικά σε τέτοιου είδους γρίφους γίνονται σιωπηλά ττοιες μικρές και βολικές παραδοχές. Αν χρειαστεί μπορώ να δώσω παράδειγμα. Αλλωστε κανένα από τα σχόλια που έλαβα μέχρι στιγμής δεν είχε τη μορφή ένστασης.

Πολύς κόσμος έστειλε σωστή απάντηση γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει πολύ «έμπνευση» στη λίστα.

Σωστά απάντησαν οι

Θόδωρος Τριανταφυλόπουλος Βαγγέλης Καπούλας
Bairas
Γιώργος Μακρής
Ζιώγας Ιωσήφ
Φανουργάκης Μανώλης
Γιάννης Αναστασόπουλος Γιαγλς Γιώργος
Korbas
Voyager
Κώστας Ταμπούρης
George Anagnostopoulos
Μανώλης Ζώτος
Καλδής Γιάννης
Lalas Euthimios
Κώστας Χρονόπουλος
Papahis
Κώστας Κατρίνης
Χρήστος Τσουμελέας
Πάνος Παγώης
Katsouranis41

Αν μου διέφυγε κάποιος, του ζητάω συγνώμη και τον παρακαλώ να μου το θυμίσει για να το διορθώσω.

Φιλικά

Γιώργος



The new MSN 8: advanced junk mail protection and 2 months FREE* http://join.msn.com/?page=features/junkmail
--



_______________________________________________________________

      Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές
             https://anekdota.duckdns.org

        ___ Η QotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
_______________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου