JotD / QotD Ελληνική Λίστα Κουίζ (QotD)


Θέμα: Το χρυσό στέμμα


From: George Papargiris (gpapargi(@)hotmail.com)
Date: Τρι 11 Απρ 2006 - 22:26:23 EEST


Καλησπέρα

Στέλνω ένα γρίφο, την ιδέα του οποίου μου έδωσε ο φίλος μου Φάνης Γκούντρας.

Κάποτε, στην αρχαία λλάδα ζούσε ένας βασιλιάς που ήθελε να φτιάξει ένα ολόχρυσο στέμμα. Κάλεσε λοιπόν τον καλύτερο χρυσοχόο της περιοχής και του έδωσε μια ποσότητα ατόφιο χρυσάφι με την παραγγελία να χρησιμοποιήσει αυτό και μόνο αυτό για να φιάξει το στέμμα.

Μετά από λίγο καιρό ο χρυσοχόος παρέδωσε το στέμμα στο βασιλιά. Όμως ο βασιλιάς υποπτευόταν ότι ο χρυσοχόος είχε νοθέψει το στέμμα με κάποιο άλλο μέταλλο. Δηλαδή υποπτευόταν ότι ο χρυσοχόος είχε πάρει μέρος από το χρυσάφι και το είχε αντικαταστήσει με ίσο βάρος από άλλο μταλλο μικρότερης αξίας. Λόγω του ότι το βάος που θα έβαζε από το υποτιθέμενο ξένο μέταλλο θα ήταν ίδιο με το βάρος του χρυσού που θα έκλεβε, θα ήταν αδύνατο με κλασσική ζύγιση να βρεθεί η απάτη. Ωστόσο δεν μπορούσε να κατηγορήσει το χρυσοχόο χωρίς κάποιες χειροπιαστές αποδείξεις.

Κάλεσε λοιπόν ένα μεγάλο επιστήμονα της περιοχής και του ζήτησε να ελέγξει αν υπάρχει νοθεία στο στέμμα. Ο έλεγχος θα έπρεπε να γίνει χωρίς φυσικά να το καταστρέψει ή να του προξενήσει οποαδήποτε αλλοίωση. Ο επιστήμονας βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μεγάλο πρόβλημα. Από τη μια ήελε να αποκαλύψει μια πιθανή απάτη, αλλά πό την άλλη δεν μπορούσε να κατηγορήσει άδικα κάποιον αθώο. Γι αυτό το λόγο ήθελε η μέθοδός του να είναι πολύ μεγάλης ακρίβειας.

Ζητείται να υποδείξετε την πιο μεγάλης ακρίβειας μη καταστροφική μέθοδο με την οποία θα ελεγχθεί η καθαρότητα του στέμματος. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα μέσα που ήταν διαθέσιμα στην αρχαία Ελλάδα.

Προσοχή: Ο γρίφος δε ζητάει μια οποιαδήποτε λύση, αλλά μια λύση όσο το δυνατό μεγαλύτερης ακρίβειας. Ζητείται απλή περιγραφή της μεθόδου και όχι παρουσίαση αριθμητικών υπολογισμών. Ωστόσο για να γίνει αξιολόγηση της ακρίβειας της λύσης κάνουμε τις εξής παραδοχές:

Δεχόμαστε ότι το στέμμα νοθεύτηκε με ασήμι (άργυρος) με πυκνότητα 10,5 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Η πυκνότητα του χρυσού είναι19,3 γρ/κ. εκ. Θεωρούμε το εξωτερικό σχήμα του στέμματος κατά ποσέγγιση σφαιρικό με ακτίνα 10εκ. Εννοείτε ότι δεν έχει κλειστή επιφάνεια εξωτερικά. Υποθέτουμε ότι το στέμμα ζυγίζει 1000 γραμμάρια από τα οποία τα 700 είναι χρυσάφι και τα 300 είναι ασήμι.

Απαντήσεις με προσωπικό mail στο gpapargi(@)hotmail.com

Φιλικά

Γιώργος



Express yourself instantly with MSN Messenger! Download today it's FREE! http://messenger.msn.click-url.com/go/onm00200471ave/direct/01/
--

_______________________________________________________________

      Quiz of the Day ... Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές
             https://anekdota.duckdns.org

        ___ Η QotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
_______________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα με σπαζοκεφαλιές (QotD) και στείλτε τα κουίζ σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου