JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: φυσικο αεριο


(nil): Suspect (suspect(@)freemail.gr)
Ημερομηνία: Τετ 12 Νοε 2003 - 10:45:03 EET

"Ανοιχτή επιστολή προς την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε.

Το φυσικο αεριο ΔΕΝ ειναι οικολογικο.

Πρεπει να στραφουμε προς τις εναλλακτικες πηγες ενεργειας που ειναι οικολογικες.

Ανοιχτή επιστολή προς την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε.
Η διαφημιστική εκστρατεία της ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και η παραπλάνηση του κοινού

Αθήνα, 22-10-2003

Με έκπληξη διαβάσαμε τα επιχειρήματά σας για την προώθηση του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της πρόσφατης διαφημιστικής σας καμπάνιας. Πολλά από τα επιχειρήματα αυτά είναι αναληθή και ως εκ τούτου παραπλανούν τους καταναλωτές. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε διαφημιστικό τετρασέλιδο της εταιρείας σας που κυκλοφόρησε ως ένθετο σε έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας. Η παραπληροφόρηση αυτή, πέραν του ότι δε συνιστά δεοντολογικά ορθή εταιρική πρακτική, στρέφεται ευθέως εναντίον των καθαρότερων και φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στο έντυπο αυτό, σε τρία διαφορετικά σημεία, διατυπώνονται τα παρακάτω επιχειρήματα:

1. “Μήπως ήλθε η ώρα να αποκτήσετε και εσείς θέρμανση με την πιο οικολογική μορφή ενέργειας;”

Το φυσικό αέριο δεν είναι η πιο οικολογική μορφή ενέργειας, δεν είναι καν οικολογική μορφή ενέργειας. Είναι αλήθεια ότι, όσον αφορά κάποιους κλασικούς ρύπους όπως π.χ. το διοξείδιο του θείου, το φυσικό αέριο είναι όντως καθαρότερο από το πετρέλαιο ή το λιγνίτη. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να μας διαφεύγει ότι το φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό καύσιμο με πολύ μεγάλη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και σε άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως π.χ. τα οξείδια του αζώτου. Υπάρχουν σαφώς πιο οικολογικές μορφές ενέργειας, όπως για παράδειγμα η αιολική και η ηλιακή ενέργεια με μηδενικές εκπομπές των παραπάνω ρύπων.

2. “Το φυσικό αέριο, η πιο μοντέρνα και οικολογική μορφή ενέργειας, είναι με απόσταση η πιο καθαρή ενέργεια για την κεντρική θέρμανση”.

Το φυσικό αέριο δεν είναι “μοντέρνα” μορφή ενέργειας. Μπορεί να έχει έρθει μόλις τώρα στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες όμως αποτελεί συμβατικό καύσιμο εδώ και δεκαετίες. Κυρίως όμως δεν είναι “με απόσταση η πιο καθαρή ενέργεια για την κεντρική θέρμανση”. Σήμερα παρέχονται καθαρότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες που καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης αλλά και ψύξης των κτιρίων. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης, τα συστήματα θέρμανσης με σύγχρονους λέβητες βιομάζας (συνήθως σε συνδυασμό με ηλιοθερμικά συστήματα – combisystems), καθώς και τις γεωθερμικές αντλίες για θέρμανση και κλιματισμό χώρων.

3. “Το φυσικό αέριο δεν τελειώνει ποτέ”

Το φυσικό αέριο, ως ορυκτό καύσιμο που είναι, ανήκει στην κατηγορία των μη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας δεδομένου ότι τα αποθέματά του είναι περιορισμένα. Θεωρούμε ότι, ο συγκεκριμένος τρόπος διατύπωσης, με το πρόσχημα της “άνεσης” στην παροχή, οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αντιβαίνει θεμελιώδεις επιστημονικούς ορισμούς.

Επειδή με τα παραπάνω επιχειρήματα δημιουργείται μια ψευδής εντύπωση στο ευρύ κοινό, το οποίο ουσιαστικά παραπληροφορείται και παραπλανάται, θα θέλαμε να αποσύρετε τα εν λόγω διαφημιστικά φυλλάδια, αναμορφώνοντάς τα κατάλληλα ώστε να αντανακλούν την πραγματική κατάσταση σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική διάσταση του φυσικού αερίου. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα προστατεύσει το περιβάλλον και τους καταναλωτές από την παραπλανητική διαφήμιση της εταιρείας σας.

Μάνος Σαφός
Υπεύθυνος Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές

http://www.greenpeace.gr/shown.asp?id=236

Και η απαντηση της εταιριας:

Απόσυρση του παραπλανητικού διαφημιστικού φυλλαδίου της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε.

Αθήνα, 07-11-2003

Στις 22 Οκτωβρίου 2003 η Greenpeace έστειλε Ανοιχτή επιστολή προς την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε. με θέμα την διαφημιστική εκστρατεία της και την παραπλάνηση του κοινού. Μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΠΑ Αττικής ΑΕ, η εταιρία δεσμεύτηκε ρητά για τα παρακάτω:

- Ο χαρακτηρισμός του φυσικού αερίου σαν «η πιο οικολογική μορφή ενέργειας» ήταν άστοχος και δε θα επικοινωνηθεί στο μέλλον.
- Η επικοινωνία του μηνύματος της φιλικότητας του φυσικού αερίου προς το περιβάλλον θα πραγματοποιείται πάντα με την διευκρίνηση ότι αυτό ισχύει συγκριτικά με τα συμβατικά καύσιμα.
- Δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά τα συγκεκριμένα φυλλάδια με τη συγκεκριμένη μορφή.

http://www.greenpeace.gr/shown.asp?id=237

--
http://sotirisnet.freepage.gr Aς μιλησουμε για ποδοσφαιρο: http://www.soccerforum.gr
____________________________________________________________________
http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.
--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Διάσημα τελευταία λόγια:
φυσικά και χωράω εδώ μέσα.
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου