JotD / QotD Ελληνική Λίστα Ανεκδότων (JotD)


Θέμα: Ελληνικα παραδοξα


(nil): Suspect (suspect(@)freemail.gr)
Ημερομηνία: Τετ 12 Νοε 2003 - 11:02:06 EET

Μία πρώτη ανάγνωση τής πρόσφατης δημοσκόπησης τού ¨Ευρωβαρόμετρο¨ μπορεί και να μάς κάνει υπερήφανους μια και εμείς οι Ελληνες είμαστε οι καλύτερα ενημερωμένοι, αλλά και οι περισσότερο ενδιαφερόμενοι Ευρωπαίοι για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη Συντακτική Συνέλευση. Αν, όμως, διαβάσουμε προσεκτικότερα τα αποτελέσματα τής δημοσκόπησης και τα συγκρίνουμε με αυτά παρόμοιας έρευνας που είχε γίνει το καλοκαίρι, τότε μάλλον θα πρέπει τουλάχιστον να απορούμε.

  
Στη δημοσκόπηση τού Οκτωβρίου, λοιπόν, το 51% τών Ελλήνων σήλωσε ότι ¨δεν είχε αντιληφθεί¨ πως μία Συντακτική Συνέλευση είχε συσταθεί και συνεδρίασε επί 18 μήνες περίπου για να κάνει προτάσεις για το μέλλον τής Ευρωπαϊκής Ενωσης και να υποβάλει ένα σχέδιο Συντάγματος. Παραδόξως, στην έρευνα τού περασμένου Ιουνίου, το 81% τών συμπατριωτών μας γνώριζε τα πάντα γύρω από τη Συνέλευση.

Ενα άλλο παράξενο είναι ότι τον Ιούνιο το 57% τών Ελλήνων γνώριζε πως είχε υποβληθεί ένα σχέδιο Συντάγματος, αλλά τον Οκτώβριο μόνον το 38% θυμόταν πως υπάρχει ένα τέτοιο κείμενο. Εάν, μάλιστα, δούμε κάπως προσεκτικότερα τους αριθμούς, τότε διαπιστώνουμε ότι, ενώ το 62% τών συμπατριωτών μας δεν γνωρίζει την ύπαρξη σχεδίου Συντάγματος, το. . . 75% θέλει τροποποιήσεις τού κειμένου.

Τα παράδοξα αυτά αποτελέσματα φέρνουν στη μνήμη μια άλλη δημοσκόπηση, που είχε γίνει προ αρκετών ετών και σύμφωνα με την οποία, ενώ το 68% τών Ελλήνων δεν γνώριζε τί είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 87% ήθελε την ενίσχυση τών αρμοδιοτήτων του. . .

Αλλά, οι απαντήσεις τών Ελλήνων στις ερωτήσεις τού ¨Ευρωβαρόμετρο¨ δείχνουν μια ελαφρότητα στην αντιμετώπιση διαφόρων σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας και επηρεάζουν το μέλλον της. Οι συγκρίσεις με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα. . . λήθης, δεν συνιστώνται διότι το να ισχυριζόμαστε ότι ¨και οι άλλοι είναι όπως εμείς¨ δεν βοηθά σε τίποτε.

Είναι, βεβαίως, γνωστό ότι η μνήμη τής κοινής γνώμης δεν διαρκεί περισότερο από 5 έως 6 εβδομάδες. Μετά το διάστημα αυτό, πολλά πράγματα, σημαντικά ή μη, λησμονούνται. Η μνήμη συγκρατά κυρίως αυτά που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας και την προσωπική μας ζωή. Γεγονότα, όμως, που θεωρούνται και είναι σημαντικά για το συλλογικό και προσωπικό μας μέλλον, όπως και για το μέλλον τών παιδιών μας δεν σβύνονται τόσο εύκολα.

Στην Ελλάδα με τις ιδιαιτερότητες τού λαού της, τα πράγματα είναι κάπως έως πολύ διαφορετικά. Μπορεί να μην ξέρουμε ότι την περίοδο αυτή γίνονται διαπραγματεύσεις τών κυβερνήσεων τών κρατών τής Ενωσης πάνω στο σχέδιο Συντάγματος για να συμφωνηθεί το τελικό κείμενο, μπορεί να μην γνωρίζουμε ποιες είναι και τί προβλέπουν οι βασικές διατάξεις τού σχεδίου, αλλά το 75% τάσσεται υπέρ τής θέσπισης μόνιμης θέσης Προέδρου τής Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 67% υπέρ τής θέσης Υπουργού Εξωτερικών τής ΕΕ, άσχετα με το εάν δεν είναι ενημερωμένο για το ενδεχόμενο να θιγούν βασικά ελληνικά συμφέροντα.

Την πορεία μας μέσα στην Ευρώπη οι Ελληνες την αντιμετωπίσαμε πάντοτε με την ίδια ελαφρότητα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το ότι, επί σειρά πολλών ετών, στις Βρυξέλλες μάς θεωρούσαν ως τον λαό που ξέρει μόνον να ζητά και που δεν τον ενδιαφέρει παρά μόνον πόσα χρήματα θα δοθούν από τα Κοινοτικά Ταμεία, από τα οποία, μάλιστα, τεράστια ποσά κατασπαταλήθηκαν.

Σε αυτή την ελαφρά αντιμετώπιση συνέβαλαν διαδοχικές κυβερνήσεις, οι οποίες έδιναν στην κοινή γνώμη την εντύπωση πως η συμμετοχή μας στην Ενωση ήταν μία υπόθεση συνεχών μαχών, είτε για να στεφανωθούμε νικητές με εθνική υπερηφάνεια, είτε για να καταγγείλουμε τις Βρυξέλλες για ανθελληνική στάση.
 
του Κωστα Βερρου απο το enew.gr

--
http://sotirisnet.freepage.gr Aς μιλησουμε για ποδοσφαιρο: http://www.soccerforum.gr
____________________________________________________________________
http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.
--
Η Έβελυν (Jokes-Robot(@)ceid.upatras.gr) γράφει :
Ήξερες ότι ...
Οι πολικές αρκούδες, είναι αριστερόχειρες!
________________________________________________________________________
          Joke of the Day ... Ελληνική Λίστα Ανεκδότων
             https://anekdota.duckdns.org
        ___ Η JotD βγαίνει σε Ελληνικά και Greeklish ___
________________________________________________________________________

Γραφτείτε και εσείς στην Ελληνική Λίστα ανεκδότων (JotD) και στείλτε τα ανέκδοτά σας!!!

Επιστροφή στον κεντρικό κατάλογο αυτού του αρχείου